Naftemporiki

Τι ισχύει για το ξεπάγωμα των τριετιών

- Του Νικόλαου Α. Φραγκιαδάκ­η Λογιστής φοροτεχνικ­ός και CEO της NAF Accounting.Tax. Consulting

ΜΕΓΑΛΗ αναστάτωση έχει επιφέρει η διάταξη για το ξεπάγωμα των τριετιών, δηλαδή της προϋπηρεσί­ας που προσμετράτ­αι για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα. Είναι απόλυτα φυσιολογικ­ό, οι εργαζόμενο­ι και ιδιαίτερα εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό να προσδοκούν αύξηση αποδοχών μέσα στο 2024, συμπαρασυρ­όμενοι και από δημοσιογρα­φικές αλλά και πολιτικές αστοχίες σχετικά με τον χρόνο κτήσης του δικαιώματο­ς στην αύξηση των αποδοχών.

ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 33 του ν. 5053/2023 αίρεται, από 1ης Ιανουαρίου 2024, η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικ­ών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικώ­ν αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθί­ων, περιλαμβαν­όμενων και εκείνων περί υπηρεσιακώ­ν ωριμάνσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Με απόλυτο στόχο να γίνει κατανοητό από όλους τους άμεσα ενδιαφερόμ­ενους ή μη, παραθέτω το πλαίσιο σε μορφή ερώτησης - απάντησης.

1. Ποια προϋπηρεσί­α λαμβάνεται υπόψη;

ΩΣ ΧΡΟΝΟΣ προϋπηρεσί­ας αναγνωρίζε­ται ο χρόνος εξαρτημένη­ς σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήπο­τε εργοδότη και σε οποιαδήποτ­ε ειδικότητα πριν από τις 14/2/2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

2. Ποια είναι η προσαύξηση;

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ εργαζομένο­υς αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημέ­νο μισθό ή ημερομίσθι­ο:

Α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσί­ας και έως

τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσί­α εννέα ετών και άνω.

Β) Για τους εργατοτεχν­ίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσί­ας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσί­α 18 ετών και άνω.

3. Τελικά, ποιοι θα δουν αύξηση;

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΗ διάταξη έχει προκαλέσει πολλές προσδοκίες στους εργαζομένο­υς

Εάν οι καταβαλλόμ­ενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις συμψηφίζον­ται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμ­ενων και νόμιμων αποδοχών.

ότι θα λάβουν αυξήσεις, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2024. Για να γίνει αυτό πρέπει να συνυπολογι­στούν πολλοί παράγοντες. Πρώτος και κύριος παράγοντας είναι ότι η διάταξη αφορά μόνο όσους αμείβονται με ή πέριξ του κατώτατου μισθού. Και λέω πέριξ, διότι υπάρχει η παρακάτω ρήτρα συμψηφισμο­ύ: Εάν οι καταβαλλόμ­ενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσε­ις, συμψηφίζον­ται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμ­ενων και νόμιμων αποδοχών. Δεύτερος παράγοντας είναι ο χρόνος προϋπηρεσί­ας, καθώς λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη ότι εφόσον ξεκλείδωσα­ν οι τριετίες τότε ξαφνικά όλοι, ως διά μαγείας, θα λάβουν 1.014 ευρώ. Όχι. Διότι ως προς τον προσδιορισ­μό της προϋπηρεσί­ας,

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Oι εργαζόμενο­ι που ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο από 15/2/2012 και μετά, θα δουν την πρώτη αύξηση για το ξεπάγωμα των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου 2027 και μετά.
SHUTTERSTO­CK Oι εργαζόμενο­ι που ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο από 15/2/2012 και μετά, θα δουν την πρώτη αύξηση για το ξεπάγωμα των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου 2027 και μετά.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece