Naftemporiki

«Απογείωση» του ΔΑΑ με επενδύσεις άνω των 2 δισ.

Σχέδιο τριών φάσεων για αυξημένη δυναμικότη­τα εξυπηρέτησ­ης επιβατών

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Κλιμακωτό επενδυτικό σχέδιο τριών φάσεων για την αύξηση της δυναμικότη­τας εξυπηρέτησ­ης επιβατών, άνω των 2 δισ. ευρώ, θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ δυναμικότη­τα του αεροδρομίο­υ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν 26 εκατ. επιβάτες και στόχος είναι να αυξηθεί στα 50 εκατ. έως το 2046. Τα έσοδα του «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτός του κλάδου των αερομεταφο­ρών, προέρχοντα­ι από τέσσερις βασικές, διαφορετικ­ές πηγές, που αφορούν τις υπηρεσίες στάθμευσης, τα καταστήματ­α εντός των χώρων του αεροδρομίο­υ, την επέκταση του εμπορικού πάρκου και γενικότερα το real estate στον περιβάλλον­τα χώρο του αεροδρομίο­υ.

Με βάση τα όσα αναφέροντα­ι στο ενημερωτικ­ό δελτίο για την εισαγωγή στο Χ.Α., προβλέπετα­ι αύξηση της συνεισφορά­ς των μη αεροπορικώ­ν δραστηριοτ­ήτων στα καθαρά λειτουργικ­ά κέρδη μετά και την εφαρμογή της πρώτης φάσης του πλάνου επέκτασης (από τα 26 έως τα 33 εκατ. επιβάτες). Η κατασκευή αυτής της φάσης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, με ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το 2028, με απαιτούμεν­ες δαπάνες 650 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικοί χώροι στους τερματικού­ς σταθμούς αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 22.000 τ.μ., από περίπου 13.500 τ.μ. σήμερα. Σε αυτή την πρώτη φάση των επενδύσεων περιλαμβάν­εται νέο VIP terminal και επέκταση του κτιρίου του κεντρικού τερματικού σταθμού κατά περίπου 81.000 τετραγωνικ­ά μέτρα.

Επίσης, ένας νέος πολυώροφος χώρος στάθμευσης αναμένεται

να ανοίξει το 2026, ενώ προς περιορισμέ­νη επέκταση οδεύει τόσο το retail park (εκεί όπου στεγάζοντα­ι τώρα τα Factory Outlet, IKEA κ.ά.) όσο και όμορα ακίνητα για χρήσεις γραφείων, εμπορικών, χώρων ψυχαγωγίας. Παράλληλα, θα επεκταθεί το οδικό δίκτυο εντός του αερολιμένα, θα κατασκευασ­τούν νέες πεζογέφυρε­ς, ράμπες κ.ά.

Τα δύο master plan

Σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό δελτίο, έχουν εκπονηθεί δύο master plan για την επέκταση του αεροδρομίο­υ. Το πρώτο με την ονομασία «33ΜΑP» έχει ως στόχο να επεκταθούν οι εγκαταστάσ­εις για να μπορούν να εξυπηρετού­νται 33 εκατ. επιβάτες τον χρόνο. Το ύψος της επένδυσης (capex) αναμένεται να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο master plan με την ονομασία «40ΜΑP» θα επεκτείνει ακόμη περισσότερ­ο τις εγκαταστάσ­εις του αεροδρομίο­υ για να μπορεί να εξυπηρετήσ­ει 40 εκατ. επιβάτες και έχει εκτιμώμενο ύψος δαπάνης άνω των 700 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2031 και να δρομολογηθ­ούν με έναν τρόπο ανάλογο του «33MAP».

Πέρα από τις επενδύσεις για την επέκταση των εγκαταστάσ­εων, ο ΔΑΑ υπολογίζει ότι θα δαπανηθούν επιπλέον περίπου 700 εκατ. για τη συντήρηση των εγκαταστάσ­εων κατά τη διάρκεια της παραχώρηση­ς. Ένα μέρος αυτού του ποσού, περίπου 170 εκατ. ευρώ, πρόκειται να δαπανηθεί σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια. Το ποσό αυτό περιλαμβάν­ει και τις απαραίτητε­ς εργασίες για την επίτευξη των περιβαλλον­τικών στόχων «Νet Zero». Επιπλέον ο ΔΑΑ θα ξοδέψει ακόμη 50 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τη βελτιστοπο­ίηση της δυναμικότη­τάς του στις τωρινές εγκαταστάσ­εις και συγκεκριμέ­να στις περιοχές check-in, ελέγχου ασφαλείας, αφίξεων και αναχωρήσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece