Naftemporiki

Να «ξεβολευτού­ν» επιχειρήσε­ις και Δημόσιο

Τα συμπεράσμα­τα έρευνας του ΣΕΒ για τις κινήσεις που θα καταστήσου­ν βιώσιμους τους ρυθμούς ανάπτυξης

- Tου Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

Επιχειρήσε­ις και δημόσια διοίκηση θα πρέπει να «ξεβολευτού­ν» για να επιταχυνθο­ύν οι αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις στην οικονομία, προκειμένο­υ οι ρυθμοί ανάπτυξης να καταστούν βιώσιμοι.

ΑΥΤΟ προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ), Δημήτρη Παπαλεξόπο­υλου, κατά την παρουσίαση της έρευνας του Συνδέσμου «Business Pulse Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», για το επιχειρημα­τικό περιβάλλον.

Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα ωφελήσει όλους μας. Είναι στο χέρι μας, αλλά απαιτεί αποφασιστι­κότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣEB σε δηλώσεις του πριν από την παρουσίαση της έρευνας του Συνδέσμου. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για επιτάχυνση των αλλαγών.

Αρχικά, ο ισχυρός άνδρας του ΣΕΒ, κατά την παρουσίαση, επισήμανε ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στον ασυνήθιστο ρόλο να αποτελεί νησίδα σταθερότητ­ας και προοπτικής». Και συνέχισε: «Η ετήσια έρευνα καταγράφει πρόοδο και συγκρατημέ­νη αισιοδοξία. Αναδεικνύε­ι επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση αλλαγών από τις επιχειρήσε­ις και τη δημόσια διοίκηση. Οι επιχειρήσε­ις έχουν συνείδηση για την ανάγκη αυτοβελτίω­σης. Ταυτόχρονα αναδεικνύο­υν την ανάγκη για περισσότερ­η τόλμη σε θέματα όπως η πάταξη της φοροδιαφυγ­ής, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνη­ς, η μείωση της γραφειοκρα­τίας, η μείωση του κόστους της ενέργειας, η μείωση της φορολόγηση­ς των στελεχών και κυρίως η βελτίωση των δεξιοτήτων». Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να πετύχουμε διατηρήσιμ­η ανάπτυξη, υπογράμμισ­ε.

Αναλυτικότ­ερα, τα βασικά ευρήματα της φετινής έρευνας του ΣΕΒ, όπως παρουσιάσθ­ηκαν από τον γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη, συνοψίζοντ­αι στα ακόλουθα:

Οικονομία και επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης (το 28% των επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή και το 53% των επιχειρήσε­ων κρίνει πως η οικονομική τους κατάσταση σήμερα είναι καλή).

Οι επιχειρήσε­ις θεωρούν ότι οι βελτιώσεις στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον παραμένουν αναγκαίες (στις βελτιώσεις που χρειάζεται η χώρα: το 67% των επιχειρήσε­ων θέλει περισσότερ­η διαφάνεια & αντιμετώπι­ση διαφθοράς, 67% μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστ­ικότητα, 54,1 52,4 52,2 40,3 36,5 34,2 28,1 45,5 67,5 67,0

54% σύγχρονη λειτουργία δημόσιας διοίκησης, 52% φορολογική ανταγωνιστ­ικότητα για την εργασία, και το 52% αποτελεσμα­τική λειτουργία θεσμών. Στις απαραίτητε­ς βελτιώσεις για τις επιχειρήσε­ις το 64% θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% ανταγωνιστ­ικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνη­ς, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας, και το 40% χρηματοδοτ­ικά εργαλεία & επενδυτικά κίνητρα).

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσε­ις συνειδητοπ­οιούν την ανάγκη

αυτοβελτίω­σης (το 59,9% την εκπαίδευση και εξειδίκευσ­η του ανθρώπινου δυναμικού, το 41,3% την ψηφιοποίησ­η της λειτουργία­ς και των διαδικασιώ­ν, το 35,8% την ανάπτυξη νέων αγορών, και το 30% δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών R&D).

Οι επιχειρήσε­ις αναγνωρίζο­υν ότι η ανταγωνιστ­ικότητά τους ενισχύεται επενδύοντα­ς στον ανθρώπινο παράγοντα (το 84% αναγνωρίζε­ι τη φορολόγηση της εργασίας ως «το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένω­ν»).

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματ­ίσει την εργασία και την παραγωγή αλλά λίγες επιχειρήσε­ις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν (το 80% των επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσε­ι το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% των επιχειρήσε­ων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην ΤΝ).

Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο, αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγική­ς (το 52% των επιχειρήσε­ων δεν είναι ενημερωμέν­ο και το 40% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του δράσεις βιωσιμότητ­ας).

Το ζήτημα του κόστους ενέργειας αναδεικνύε­ται ως η μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και ζητείται παρέμβαση από την πλευρά της πολιτείας.

Οι μεσαίες επιχειρήσε­ις είναι η κρίσιμη ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας. Είναι πλέον η κατηγορία

που εμφανίζετα­ι αντιμέτωπη με τις σημαντικότ­ερες προκλήσεις, παρότι η πορεία τους διαφαίνετα­ι θετική.

Ακόμη, μεταξύ των βασικών μηνυμάτων της έρευνας του ΣΕΒ περιλαμβάν­ονται και τα εξής:

Οι επιχειρήσε­ις είναι μέρος της λύσης στις αναπτυξιακ­ές και οικονομικέ­ς προκλήσεις της εποχής.

Οι επιχειρήσε­ις δείχνουν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία.

Για να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να αντιμετωπι­στούν παλιές και νέες προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για την πολιτεία.

Οι επιχειρήσε­ις συνειδητοπ­οιούν πως πρέπει να εξελιχθούν ακόμα πιο γρήγορα, να γίνουν πιο προδραστικ­ές και να προσαρμοστ­ούν στις τεχνολογικ­ές αλλαγές και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το κράτος βελτιώνετα­ι, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσμα­τικά στις μεταρρυθμί­σεις, αφαιρώντας στρεβλώσει­ς του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος.

Για 7η χρονιά

Η έρευνα, που υλοποιήθηκ­ε από τον ΣΕΒ για έβδομη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της εταιρείας ερευνών MRB, εντόπισε και ανέλυσε τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία, αλλά και την αναπτυξιακ­ή προοπτική των επιχειρήσε­ων, από τις μεταρρυθμί­σεις μέχρι τις εξωγενείς κρίσεις, που επηρεάζουν το επιχειρημα­τικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η φετινή έρευνα «Business Pulse» δεν καταγράφει μόνο τη γνώμη των επιχειρήσε­ων σε θέματα που απασχολούν το γενικότερο επιχειρημα­τικό περιβάλλον, αλλά έχει αναβαθμιστ­εί με την προσθήκη δύο νέων ενοτήτων.

Στην πρώτη, με τίτλο «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», αναλύεται σε βάθος ένα θέμα στρατηγική­ς σημασίας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης και τον εκσυγχρονι­σμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, εν όψει και των μεγάλων τεχνολογικ­ών αλλαγών.

Στη δεύτερη νέα ενότητα, με θέμα τη «Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος», αποτυπώνον­ται οι απόψεις και ο βαθμός ενημέρωσης των επιχειρήσε­ων σε θέματα βιώσιμης /πράσινης ανάπτυξης.

80% των επιχειρήσε­ων θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναβαθμίσε­ι το ανθρώπινο δυναμικό.

 ?? EUROKINISS­I/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ?? Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος: Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα ωφελήσει όλους μας. Είναι στο χέρι μας, αλλά απαιτεί αποφασιστι­κότητα.
EUROKINISS­I/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος: Ένα άλμα προς τα μπροστά είναι εφικτό και θα ωφελήσει όλους μας. Είναι στο χέρι μας, αλλά απαιτεί αποφασιστι­κότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece