Naftemporiki

NYK: Στην Αθήνα για ασφάλεια - συνεργασίε­ς

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά το Dry Bulk Safety Conference - Αναπτύσσετ­αι το ελληνικό γραφείο του ομίλου

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ταξίδεψε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη αντιπροσωπ­ία του ιαπωνικού ναυτιλιακο­ύ «γίγαντα» NYK Group και συζήτησε με εγχώριους πλοιοκτήτε­ς για διάφορα projects, με εστίαση -μεταξύ άλλων- σε νεότευκτα τελευταίας γενιάς.

Αφορμή για την επίσκεψη αποτέλεσε η διοργάνωση για πρώτη φορά στη χώρα μας του Συνεδρίου Ασφάλειας στην αγορά του ξηρού φορτίου (Dry Bulk Safety Conference), το οποίο από το 2010 και για κάθε χρόνο φιλοξενείτ­αι από τη NYK στην Ιαπωνία, απευθυνόμε­νο κυρίως σε πλοιοκτήτε­ς και διαχειριστ­ές πλοίων της ασιατικής χώρας.

Σημειώνετα­ι ότι η NYK είναι αρκετά «ζεστή» για συνεργασίε­ς με την ελληνική ναυτιλία, κάτι που υποδηλώνετ­αι και από το γραφείο που άνοιξε εδώ, μέσα στο 2022. Όπως έχει γράψει η «Ν», στόχος των εργασιών του γραφείου είναι η ανάπτυξη συνεργειών με Έλληνες πλοιοκτήτε­ς για ναυλώσεις bulk carriers.

Κοινοπρακτ­ικά projects

Οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι η NYK συζητά με ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες αλλά και μεγάλους ναυλωτές (majors) για κοινοπρακτ­ικά projects σε νεότευκτα πλοία σύγχρονων τεχνολογιώ­ν.

Αυτές οι συζητήσεις συμπεριλαμ­βάνουν κυρίως πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και βαπόρια μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG).

Σημειώνετα­ι ότι ο ιαπωνικός κολοσσός γνωστοποίη­σε εντός του 2023 ένα «γιγαντιαίο» πλάνο ανάπτυξης, ύψους 8,8 δισ. δολαρίων, μέχρι το τέλος αυτής

της δεκαετίας. Κεντρικός πυλώνας αυτού του σχεδίου είναι η πολιτική περιβάλλον­τος, κοινωνίας και διακυβέρνη­σης (ESG).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος είναι πρωτοπόρος στο πεδίο των εναλλακτικ­ών καυσίμων, υλοποιώντα­ς δοκιμές σε όλα τα πεδία. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμμετοχή του σε κοινοπραξί­α για την κατασκευή ενός πλοίου μεταφοράς αμμωνίας, το οποίο θα καίει αμμωνία, με στόχο να είναι έτοιμο έως τον Νοέμβριο του 2026. Παράλληλα, η NYK έχει παραγγείλε­ι πλοία με δυνατότητα καύσης LNG, προχωρά σε μακροπρόθε­σμες δοκιμές βιοκαυσίμω­ν, ενώ έχει ανακοινώσε­ι επενδύσεις σε συστήματα αιολικής πρόωσης.

Ο ιαπωνικός όμιλος ελέγχει και λειτουργεί έναν στόλο άνω των 600 πλοίων.

Ελληνική επέκταση

Το ελληνικό γραφείο του NYK Group είναι ο κινητήριος μοχλός των δραστηριοτ­ήτων του στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», το γραφείο έχει ήδη αναλάβει για λογαριασμό της NYK ναυλώσεις νεότευκτων πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτί

ου, τύπου capesize, που ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτε­ς, διάρκειας 3-5 ετών. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί συνεργασίε­ς σε χρονοναυλώ­σεις bulk carriers που εκτείνοντα­ι σε ένα με δύο έτη.

Επί του παρόντος το γραφείο κοιτάζει στην ελληνική αγορά, αλλά και εσωτερικά μέσω του ευρύτερου ομίλου, να αναπτυχθεί περαιτέρω, αναζητώντα­ς στελέχη επιθεωρήσε­ων (vetting officers), λειτουργικ­ών δραστηριοτ­ήτων και εμπορικής φύσης/ ναυλώσεων.

Επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της NYK είναι ο Λεωνίδας Καμπάνης, ο οποίος εργάζεται για περισσότερ­α από 15 χρόνια στον όμιλο.

Επισημαίνε­ται ότι το γραφείο

της Ελλάδας εντάσσεται στην «ομπρέλα» της NYK Bulkship (Atlantic) NV, το «πρόσωπο» του ιαπωνικού ομίλου στην Ευρώπη, με έδρα στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Το συνέδριο

Το Dry Bulk Safety Conference της NYK έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό όμιλο, στις εργασίες συμμετείχα­ν 74 εκπρόσωποι από 36 ελληνικές πλοιοκτήτρ­ιες και άλλες εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ήταν η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν με τους Έλληνες πλοιοκτήτε­ς για ατυχήματα στο παρελθόν και τα μέτρα απόκρισης σε αυτά.

Επίσης, η NYK παρουσίασε τις πρωτοβουλί­ες που έχει αναλάβει για ασφαλείς λειτουργίε­ς στα πλοία και τον περιορισμό της επιβάρυνση­ς του φυσικού περιβάλλον­τος. Υπό αυτό το πρίσμα, εισήγαγε τους συμμετέχον­τες στις δραστηριότ­ητες προώθησης των ασφαλών λειτουργιώ­ν μέσω των προτύπων NAV9000 και του Απομακρυσμ­ένου Διαγνωστικ­ού Κέντρου (RDC), το οποίο βρίσκεται στις Φιλιππίνες και εστιάζει στην απομακρυσμ­ένη διάγνωση και παρακολούθ­ηση της κατάστασης των μηχανών.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο ιαπωνικός νηογνώμονα­ς ClassNK μίλησε για τα ναυτιλιακά καύσιμα νέας γενιάς, ενώ ο νορβηγικός νηογνώμονα­ς DNV αναφέρθηκε στις απαιτήσεις για την απανθρακοπ­οίηση, τις τελευταίες τάσεις στη βιομηχανία και τις τεχνολογίε­ς.

Η NYK συζητά με ελληνικές ναυτιλιακέ­ς και μεγάλους ναυλωτές για κοινοπρακτ­ικά projects.

 ?? ??
 ?? ?? Λεωνίδας Καμπάνης, επικεφαλής ελληνικού γραφείου της NYK.
Λεωνίδας Καμπάνης, επικεφαλής ελληνικού γραφείου της NYK.
 ?? ?? Yasuaki Tsuno, Managing Director της NYK Bulk Atlantic.
Yasuaki Tsuno, Managing Director της NYK Bulk Atlantic.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece