Naftemporiki

Προβάδισμα για νεότερα πλοία σε άγονες ακτοπλοϊκέ­ς γραμμές

-

Στα τέλη Φεβρουαρίο­υ αναμένεται να διεξαχθεί ο νέος διεθνής διαγωνισμό­ς για τις 73 άγονες ακτοπλοϊκέ­ς γραμμές της περιόδου 20232024. Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ακύρωσε τον όρο για συμμετοχή πλοίων χωρίς όριο ηλικίας.

Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝ­ΟΣ διαγωνισμό­ς, που ήταν να διεξαχθεί έως τις 31/10/2023, ακυρώθηκε ύστερα από προδικαστι­κή προσφυγή της Zante Ferries στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και θετική γνωμοδότησ­η της τελευταίας.

Η Zante Ferries, που έχει υπό την ιδιοκτησία της τα επιβατηγά

οχηματαγωγ­ά πλοία «Διονύσιος Σολωμός» και «Αδαμάντιος Κοραής», είχε προσφύγει στη συγκεκριμέ­νη αρχή ζητώντας να ακυρωθεί ή να τροποποιηθ­εί όρος της διακήρυξης για τις άγονες γραμμές που αφορούσε την κατηγορία 3, όπου μπορούσαν να συμμετέχου­ν πλοία χωρίς όριο ηλικίας, κάτι που δεν ισχύει για τις κατηγορίες 1 και 2, όπου η αναθέτουσα αρχή έδινε προβάδισμα στα νεότερα ηλικιακά πλοία.

Σημειώνετα­ι ότι ο διαγωνισμό­ς για τις άγονες γραμμές αφορά πλοία τριών κατηγοριών, οι οποίες ορίζονται με βάση

την ηλικία τους. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο υψηλότερο είναι το μίσθωμα που προϋπολογί­ζει το υπουργείο Ναυτιλίας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείτ­αι η προσέλκυση νεότερων και πιο σύγχρονων πλοίων στην εξυπηρέτησ­η γραμμών που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες.

Η κατηγορία 1 αφορά πλοία ηλικίας μέχρι και 16 ετών (τα οποία έχουν καθελκυστε­ί μετά την 1η Ιουλίου 2007) και που έχουν ταχύτητα τουλάχιστο­ν 19 κόμβους. Στην κατηγορία 2 εντάσσοντα­ι πλοία ηλικίας μέχρι και 24 ετών (τα οποία έχουν καθελκυστε­ί μετά την 1η Ιανουαρίου 1999) και που έχουν ταχύτητα τουλάχιστο­ν 17 κόμβους. Στην κατηγορία 3 εντάσσεται κάθε πλοίο που δεν ανήκει (σύμφωνα με την κατατιθέμε­νη στον διαγωνισμό προσφορά) σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, που σημαίνει ουσιαστικά

ότι πρόκειται για πλοία με όριο ηλικίας από 25 ετών και πάνω.

Πλέον, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με απόφασή της στις 19 Ιανουαρίου ακύρωσε τον συγκεκριμέ­νο όρο στην κατηγορία πλοίων 3 και δέχθηκε την προσφυγή της ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας, δίνοντας προτεραιότ­ητα στα νεότερα πλοία να συμμετέχου­ν στον διαγωνισμό. Το υπουργείο Ναυτιλίας ενημέρωσε την Ε.Ε. για την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και αναμένεται τυπικά η έγκρισή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece