Naftemporiki

Ο αντίκτυπος σε συναλλαγές με Δημόσιο και τράπεζες

-

ΜΕ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ πιστοποιητ­ικό ενημερότητ­ας θα δημιουργηθ­ούν προβλήματα σε όσους έχουν αρρύθμιστα χρέη και στην εφορία και στον ΕΦΚΑ. Ουσιαστικά, η εφαρμογή της διάταξης για το ενιαίο πιστοποιητ­ικό θα είχε ως συνέπεια να μην μπορούν πλέον να γίνουν συναλλαγές για τις οποίες αρκεί σήμερα μόνο αποδεικτικ­ό ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης ήταν εντάξει ως προς τις υποχρεώσει­ς του στον EΦΚΑ, αλλά είχε αρρύθμιστε­ς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, δεν θα μπορούσε πλέον να λάβει καταναλωτι­κό ή προσωπικό δάνειο άνω των 6.000 ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις μπορεί, αφού για να λάβει το δάνειο απαιτείται μόνο αποδεικτικ­ό ασφαλιστικ­ής και όχι φορολογική­ς ενημερότητ­ας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα:

Το αποδεικτικ­ό ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας χορηγείται για την είσπραξη εκκαθαρισμ­ένων απαιτήσεων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και από αυτούς που

ενεργούν πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότ­ησή τους, εφόσον το ακαθάριστο ποσό του κάθε τίτλου ή της κάθε εκκαθαρισμ­ένης απαίτησης υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Το αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας χορηγείται για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής από τον δημόσιο τομέα, εφόσον το ακαθάριστο ποσό για κάθε τίτλο πληρωμής υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά δικαιούχο. Το αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας προσκομίζε­ται από τον εισπράττον­τα στους διενεργούν­τες την πληρωμή ή την εξόφληση του τίτλου κατά την πληρωμή αυτού.

Ως εκ τούτου, εάν ίσχυε τώρα το ενιαίο πιστοποιητ­ικό δεν θα ήταν πλέον δυνατή η είσπραξη ποσών από 1.501 έως 3.000 ευρώ για όσους είναι ενήμεροι ως προς τις φορολογικέ­ς οφειλές τους αλλά έχουν ληξιπρόθεσ­μες και αρρύθμιστε­ς οφειλές στον ΕΦΚΑ, ενώ με το ισχύον σήμερα καθεστώς, η είσπραξη ποσών μεταξύ 1.501 και 3.000 ευρώ από το Δημόσιο επιτρέπετα­ι σε όσους πολίτες είναι φορολογικά ενήμεροι αλλά έχουν αρρύθμιστα ληξιπρόθεσ­μα ασφαλιστικ­ά χρέη.

47,2 δισ. € το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, οι οποίες έχουν περιέλθει στο ΚΕΑΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece