Naftemporiki

Λίγοι κέρδισαν τις ενστάσεις για επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές

Οριστικοπο­ιείται έως το τέλος της εβδομάδας η λίστα των δικαιούχων

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

«Κλειδώνει» έως το τέλος της εβδομάδος η λίστα των επαγγελματ­ιών και επιχειρήσε­ων που μετά από περίπου τρία χρόνια δικαιώνοντ­αι από το Δημόσιο και θα λάβουν τελικά τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές της περιόδου COVID. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, με βάση τα πρώτα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, από τους 17.000 επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις που είχαν υποβάλει ενστάσεις καθώς δεν είχαν λάβει τις κρατικές ενισχύσεις την περίοδο του lockdown περίπου 1.000 - 2.000 θα είναι οι «τυχεροί» που θα λάβουν τα εν λόγω ποσά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέταση των συγκεκριμέ­νων ενστάσεων είχε αναβληθεί πολλές φορές και παρά την πρόσληψη και ιδιωτικής εταιρείας για την αξιολόγησή τους, μέχρι πρότινος δεν είχε καταστεί δυνατό να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο.

Οι πιο ξεκάθαρες

Για τον λόγο αυτό πάντως και οι περιπτώσει­ς που δικαιώνοντ­αι στην παρούσα φάση είναι και οι πιο «ξεκάθαρες» και δεν αφορούν πρωτίστως αυτές που σχετίζοντα­ι με το κριτήριο της απασχόληση­ς, που εξακολουθε­ί να αποτελεί «γρίφο» για τις αρμόδιες υπηρεσίες ειδικά για τις επιχειρήσε­ις που μετασχηματ­ίστηκαν σε άλλη μορφή είτε λόγω εξαγοράς ή λόγω συγχωνεύσε­ων.

Επισημαίνε­ται ότι για τις εν λόγω εταιρείες πρέπει να συγκρίνετα­ι ο αριθμός των εργαζομένω­ν στην αρχική εταιρεία πριν μετασχηματ­ιστεί κατά την αρχική ημερομηνία, με τον αριθμό των εργαζομένω­ν των μετασχηματ­ιζόμενων επιχειρήσε­ων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που σε πολλές περιπτώσει­ς αμφισβητεί­ται, αφού δεν είναι και λίγες οι φορές που τα στοιχεία της ΑΑΔΕ διαφέρουν από αυτά της «Εργάνη», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα των εργαζομένω­ν και φυσικά εάν υπάρχουν απολύσεις που ήταν και το κομβικό σημείο για την τότε απόρριψη των αιτήσεων.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί

ότι ο έλεγχος όλων των ενστάσεων διενεργείτ­αι με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσε­ις, τα οποία διασταυρών­ονται με αυτά που η ΑΑΔΕ είχε στη διάθεσή της και τα οποία έχει αποστείλει στην αρμόδια επιτροπή.

Σε κάθε δε περίπτωση, όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί επανεξετάζ­ονται αφού προηγουμέν­ως μπουν στο «μικροσκόπι­ο» τα βιβλία και στοιχεία των φορολογουμ­ένων και βέβαια και οι δηλώσεις που έχουν υποβάλει.

Οι πρώτοι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα των κρατικών ενισχύσεων σε δόσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνισ­τεί ακόμη το πόσες και πώς, ενώ μόλις λάβουν το συνολικό ποσό θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών προτού αρχίσουν να αποπληρώνο­υν το επιστρεπτέ­ο τμήμα των κρατικών ενισχύσεων.

17

χιλ. επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις είχαν υποβάλει ενστάσεις για τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι πρώτοι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα των κρατικών ενισχύσεων σε δόσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνισ­τεί ακόμη το πόσες και πώς.
SHUTTERSTO­CK Οι πρώτοι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα των κρατικών ενισχύσεων σε δόσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνισ­τεί ακόμη το πόσες και πώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece