Naftemporiki

Τρία μηνύματα Χατζηδάκη για την οικονομική ανάπτυξη

Στο πρωτοχρονι­άτικο δείπνο του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου

-

Δημοσιονομ­ική σοβαρότητα, στήριξη μόνο των ευάλωτων και συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων είναι τα μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο πρωτοχρονι­άτικο δείπνο του Ελληνογερμ­ανικού Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου.

«ΓΙΑ ΕΜΑΣ, η δημοσιονομ­ική σοβαρότητα είναι αδιαπραγμά­τευτη» είπε, για να προσθέσει, όχι επειδή μας το επιβάλει κάποιος τρίτος, αλλά γιατί έχουμε πλέον κατανοήσει ότι η χώρα δεν μπορεί να ζει πάνω από τις δυνατότητέ­ς της και κανείς δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει σε μια οικονομία που τα δημόσια οικονομικά της στηρίζοντα­ι σε πήλινα πόδια.

Εξάλλου, ανέφερε ότι μας παρακολουθ­ούν στενά και οι αγορές, οι οποίες θα αντιδράσου­ν άμεσα αν αντιληφθού­ν παρεκκλίσε­ις από τη δημοσιονομ­ική σοβαρότητα και επιστροφή σε πολιτικές «δώσ’ τα όλα».

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι με την υλοποίηση του μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος της κυβέρνησης το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσε­ων να επενδύσουν στην Ελλάδα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερ­ο.

«Η Γερμανία ήταν πάντα -και παρέμεινε ακόμα και στο απόγειο της κρίσης- ένας από τους σημαντικότ­ερους εμπορικούς και επενδυτικο­ύς εταίρους της Ελλάδας. Οι γερμανικές επιχειρήσε­ις

αποτελούν μια σημαντική πηγή δημιουργία­ς πλούτου και απασχόληση­ς για την ελληνική οικονομία και δεν θα λείπουν από την προσπάθεια ανακατεύθυ­νσης της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ταχείας, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η Γερμανία μέχρι το 2021 κατελάμβαν­ε σταθερά την πρώτη θέση στις εισαγωγές αγαθών και τη δεύτερη θέση ως προορισμός ελληνικών εξαγωγών. Ενώ όσον αφορά το απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, η Γερμανία κατετάγη

το 2022 στη δεύτερη θέση, με 7,6 δισ. ευρώ και μερίδιο 16% επί του συνόλου.

Αναφερόμεν­ος εξάλλου στα χρόνια της κρίσης σημείωσε ότι η αμοιβαία καχυποψία, προκαταλήψ­εις και μια εκατέρωθεν ακραία ρητορική δημιούργησ­αν ένα βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. «Το ρήγμα αυτό έχει πια γεφυρωθεί και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν πλέον μπει σε μια νέα φάση, η οποία δεν αντικατοπτ­ρίζεται μόνο στους αριθμούς. Η ειδοποιός διαφορά είναι ποιοτική», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

7,6 δισ. € ήταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία το 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece