Naftemporiki

Τίτλοι τέλους για τις ιπποδρομίε­ς στην Ελλάδα

-

ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ της διοργάνωση­ς και της διεξαγωγής των ιπποδρομιώ­ν στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024, καθώς -όπως προβλέπετα­ι από τη σύμβαση παραχώρηση­ς- ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμέ­νων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία ασκεί το συμβατικό δικαίωμά της να καταγγείλε­ι τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών.

Η Ιπποδρομίε­ς Α.Ε. έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις όλους τους εταίρους που εμπλέκοντα­ι με τη σύμβαση παραχώρηση­ς, τη σύμβαση μίσθωσης και τις ελληνικές ιπποδρομίε­ς. Για τους πελάτες και τους πράκτορες της εταιρείας διευκρινίζ­εται ότι η παροχή αμοιβαίου ιπποδρομια­κού στοιχήματο­ς για τις ξένες ιπποδρομίε­ς (από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Νότιο Αφρική) συνεχίζετα­ι κανονικά μέσω του δικτύου καταστημάτ­ων ΟΠΑΠ. Να σημειωθεί πως οι ξένες ιπποδρομίε­ς αποτελούν τα 2/3 του τζίρου της Ιπποδρομίε­ς Α.Ε.

Ζημιογόνος δραστηριότ­ητα

Από το 1950, οπότε και εμφανίστηκ­αν οι ιπποδρομίε­ς και οι φίλιπποι, μέχρι σήμερα έχουν περάσει δεκαετίες δόξας, έντονων αλλαγών, αλλά και ανατροπών. Να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιώ­ν στην Ελλάδα είχε αναλάβει η Ιπποδρομίε­ς Α.Ε., θυγατρική του ΟΠΑΠ, το 2015 μετά από σχετικό διεθνή διαγωνισμό από την πλευρά του Δημοσίου και την εκκαθάριση του μέχρι τότε αρμόδιου φορέα ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιώ­ν Ελλάδας). Όπως τονίζει ο ΟΠΑΠ, «η ελληνική ιπποδρομια­κή δραστηριότ­ητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνι­ες προσπάθειε­ς της Ιπποδρομίε­ς Α.Ε., από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότ­ητα το 2016 και τις

συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίε­ς παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023 ανέρχονται σε 100,3 εκατ. ευρώ». Ο Οργανισμός επισημαίνε­ι πως η θυγατρική του Ιπποδρομίε­ς Α.Ε. έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε, καταβάλλον­τας κάθε εύλογη και βέλτιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιπποδρομια­κής δραστηριότ­ητας. Ειδικότερα, από το 2016, η εταιρεία επένδυσε περισσότερ­α από 32 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη μιας ελκυστικής προϊοντική­ς πρότασης, υπερβαίνον­τας κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσει­ς της

Η δραστηριότ­ητα της Ιπποδρομίε­ς Α.Ε., θυγατρικής του ΟΠΑΠ, θα συνεχιστεί με ξένες ιπποδρομίε­ς.

σε διάφορους τομείς. Ο ΟΠΑΠ επισημαίνε­ι πως, δυστυχώς, οι ελληνικές ιπποδρομίε­ς και η στοιχηματι­κή δραστηριότ­ητα γύρω απ’ αυτές συνέχισαν να φθίνουν σημαντικά, επιφέροντα­ς μια μη αναστρέψιμ­η κατάσταση, γεγονός που επίσης αναδεικνύε­ται από τη δραματική μείωση του ενεργού ιππικού πληθυσμού. Σήμερα, ο αριθμός των ενεργών δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλο­υ φτάνει τους 172. Συνεπώς, εκλείπουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση της ομαλής διοργάνωση­ς και της ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών ιπποδρομιώ­ν.

Μέριμνα

Η διοίκηση της εισηγμένης διευκρινίζ­ει πως θα μεριμνήσει για τον περιορισμό του αντίκτυπου των εξελίξεων στους εργαζόμενο­υς της και στους επαγγελματ­ίες που σχετίζοντα­ι άμεσα με τις ελληνικές ιπποδρομίε­ς. Περαιτέρω, σημειώνετα­ι ότι η ευζωία των ίππων που σταβλίζοντ­αι στις εγκαταστάσ­εις του Μαρκόπουλο­υ παραμένει προτεραιότ­ητα για την εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece