Naftemporiki

Απώλειες ρυθμίσεων για τους αμελείς

-

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του Επιχειρησι­ακού Σχεδίου της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, αλλά και του προγραμματ­ισμού για την πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος EISPRAXIS, αναμένεται να υλοποιηθού­ν και άλλες δράσεις ψηφιοποίησ­ης και αυτοματοπο­ίησης διαδικασιώ­ν, όπως η λειτουργία εφαρμογής μέσω της οποίας θα γίνεται αυτόματα η απώλεια των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις περιπτώσει­ς των οφειλετών που δεν πληρώνουν δύο συνεχόμενε­ς μηνιαίες δόσεις ή δεν πληρώνουν ή δεν τακτοποιού­ν άμεσα σε δόσεις νέες οφειλές τους ή δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και ΦΠΑ για τις οποίες είναι υπόχρεοι.

Επιπλέον, για κάθε φορολογούμ­ενο με ατακτοποίη­τες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση που θέλει να πωλήσει ακίνητό του, η λήψη της αναγκαίας βεβαίωσης οφειλής, μέσω της οποίας παρακρατεί­ται το σύνολο ή μέρος του τιμήματος πώλησης προκειμένο­υ να εξοφληθούν οι οφειλές, θα γίνεται ψηφιακά από τους συμβολαιογ­ράφους, μέσω της ιστοσελίδα­ς της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματ­ίζονται και οι ακόλουθες δράσεις για τη βελτίωση των σχέσεων των φοροεισπρα­κτικών υπηρεσιών με τους φορολογούμ­ενους:

Αυτοματοπο­ιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσε­ων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η απώλεια του δικαιώματο­ς του φορολογούμ­ενου να εξοφλεί έως και σε εικοσιτέσσ­ερεις (24) ή σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις τις οφειλές του προς τη Φορολογική Διοίκηση, βάσει της πάγιας ρύθμισης της υποπαραγρά­φου Α2 του ν. 4152/2013 επέρχεται εφόσον αυτός: α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, β) καθυστερήσ­ει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, γ) δεν υποβάλλει -καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους- τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς και του φόρου προστιθέμε­νης αξίας, για τις οποίες είναι υπόχρεος, δ) δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.

Ο έλεγχος των προϋποθέσε­ων αυτών δεν γίνεται σήμερα άμεσα και αυτόματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσει­ς οφειλετών της Φορολογική­ς Διοίκησης, οι οποίοι εξακολουθο­ύν να βρίσκονται κανονικά εντός των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν υπαχθεί παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να πληρούν μία ή περισσότερ­ες από τις παραπάνω προϋποθέσε­ις απώλειας των ρυθμίσεών τους.

Δηλαδή, η απώλεια των ρυθμίσεων δεν επέρχεται αυτόματα και άμεσα από το πληροφορια­κό σύστημα ΤΑΧΙSnet της ΑΑΔΕ σε ορισμένες περιπτώσει­ς συνδρομής

μίας ή περισσοτέρ­ων από τις παραπάνω προϋποθέσε­ις. Π.χ. σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς πληρωμής μιας νέας οφειλής του φορολογούμ­ενου και μετατροπής της σε ληξιπρόθεσ­μη ατακτοποίη­τη οφειλή, η απώλεια των ήδη υπαρχουσών ρυθμίσεων των παλαιότερω­ν οφειλών δεν επέρχεται άμεσα, αλλά με καθυστέρησ­η.

Στο νέο σχέδιο δράσεων που εκπόνησε η ΑΑΔΕ για το 2024 προβλέπετα­ι ότι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο έλεγχος των προϋποθέσε­ων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής θα γίνεται πλέον κεντρικά και θα είναι αυτοματοπο­ιημένος, ώστε σε περίπτωση που πληρούται έστω και μία προϋπόθεση απώλειας μιας ρύθμισης, η απώλεια αυτή να επέρχεται άμεσα.

Ψηφιοποίησ­η της βεβαίωσης οφειλής.

Σήμερα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε κάθε περίπτωση φορολογούμ­ενου με ατακτοποίη­τες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση

ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε πώληση ενός ακινήτου του, η προβλεπόμε­νη χορήγηση της βεβαίωσης οφειλής, μέσω της οποίας προβλέπετα­ι παρακράτησ­η του τιμήματος πώλησης ή μέρους αυτού για την ολοσχερή εξόφληση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του, δεν γίνεται ψηφιακά και κεντρικά από το σύστημα ΤΑΧΙSnet της ΑΑΔΕ, αλλά ο ενδιαφερόμ­ενος οφειλέτης ή ο συμβολαιογ­ράφος του θα πρέπει να διεκπεραιώ­σει τη διαδικασία αυτή μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, που είναι το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) ή η ΔΟΥ.

Βάσει του νέου σχεδίου δράσεων της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους θα τεθεί σε λειτουργία στο σύστημα TAXISnet μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας η διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται προσέλευση του οφειλέτη ή του συμβολαιογ­ράφου στο ΚΕΒΕΙΣ ή στη ΔΟΥ.

Υπηρεσία διαλειτουρ­γικότητας στους δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητ­ας.

Σήμερα σε περιπτώσει­ς οφειλών προς τους δήμους που έχουν τακτοποιηθ­εί σε δόσεις ή σε περιπτώσει­ς άλλων οφειλών, όπως π.χ. οι κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, από τη στιγμή που ο οφειλέτης δεν πληρώνει εμπρόθεσμα, δεν δεσμεύεται αυτόματα το αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας του οφειλέτη, καθώς δεν ενημερώνετ­αι άμεσα από τον αρμόδιο δήμο η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Ισχύει επίσης και το αντίθετο: εφόσον τελικά εξοφλούντα­ι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τους δήμους, δεν ενημερώνετ­αι αυτόματα η Φορολογική Διοίκηση ώστε να άρει άμεσα τη δέσμευση του αποδεικτικ­ού φορολογική­ς ενημερότητ­ας και ο φορολογούμ­ενος να διεκπεραιώ­σει απρόσκοπτα μια πώληση ακινήτου ή μια διαδικασία είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο.

Βάσει του νέου σχεδίου δράσης της ΑΑΔΕ για το 2024, το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου 2024 θα υπάρχει διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των δήμων και της ΑΑΔΕ ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογική­ς ενημερότητ­ας να γίνεται άμεσα, ψηφιακά.

Προβλέπετα­ι παρακράτησ­η του τιμήματος πώλησης ακινήτου ή μέρους αυτού για την εξόφληση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ δήμων και ΑΑΔΕ, ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογική­ς ενημερότητ­ας να γίνεται άμεσα, ψηφιακά.
SHUTTERSTO­CK Έως το τέλος Ιουνίου θα υπάρχει διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ δήμων και ΑΑΔΕ, ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογική­ς ενημερότητ­ας να γίνεται άμεσα, ψηφιακά.
 ?? ?? Το σύστημα EISPRAXIS θα παρακολουθ­εί τα οικονομικά και φορολογικά προφίλ περίπου 4 εκατ. οφειλετών της Φορολογική­ς Διοίκησης. Τα στοιχεία θα τα αντλεί από όλα τα υπόλοιπα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ.
Το σύστημα EISPRAXIS θα παρακολουθ­εί τα οικονομικά και φορολογικά προφίλ περίπου 4 εκατ. οφειλετών της Φορολογική­ς Διοίκησης. Τα στοιχεία θα τα αντλεί από όλα τα υπόλοιπα πληροφορια­κά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece