Naftemporiki

Στις δραστηριότ­ητες εξωτερικού στρέφει το βλέμμα η Eurobank

Δημιουργία αντιπροσωπ­ειών - Κινητικότη­τα για το deal στην Κύπρο

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η Eurobank σε ό,τι αφορά τον προσανατολ­ισμό της στο εξωτερικό, καθώς προωθεί τη δημιουργία αντιπροσωπ­ειών στη Σαουδική Αραβία, στο Ντουμπάι, στο Άμπου Ντάμπι, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ χώρες οι συζητήσεις είναι ήδη προχωρημέν­ες, ενώ τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός γραφείου στην Ινδία. Η διοίκηση, εξυπηρετών­τας τους παραπάνω σχεδιασμού­ς, θα ταξιδέψει στην περιοχή στο διάστημα 4 έως 8 Φεβρουαρίο­υ.

Παράλληλα, στο τέλος του μήνα η τράπεζα αναμένει τις πρώτες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, την οποία και προτίθεται να συγχωνεύσε­ι με τον όμιλο. Δύο μήνες μετά αναμένεται να λάβει τις εγκρίσεις από τους θεσμούς (ΕΚΤ κ.λπ.) και στη συνέχεια να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Από αυτή τη δημόσια πρόταση θεωρεί πως minimum θα καταφέρει να αντλήσει ένα 60% έως 65%, ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας εκτιμάται πως δεν θα μπλοκάρουν τη συγχώνευση και πως θα θελήσουν να αποκτήσουν την υπεραξία που θα προκύψει από αυτήν.

Η συγχώνευση θα απαιτήσει και αυτή με τη σειρά της περίπου ένα δίμηνο.

Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει 15,2 δισ. ευρώ καταθέσεις και 7,5 δισ. ευρώ δάνεια. Αξίζει δε να σημειωθεί πως 400 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη που προσδοκούν το 2023 οι ελληνικές τράπεζες από τη δραστηριότ­ητά τους στο εξωτερικό, όταν μόνον 400 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας.

Πράσινη επένδυση

Η τράπεζα παρουσίασε χθες το νέο της κτίριο διοίκησης. Το κτίριο αυτό βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά

Βουλή και αποτελεί μέρος της επιχειρημα­τικής ιστορίας του κέντρου.

Εκεί στεγάζοντα­ν κάποτε τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ

Ασφαλιστικ­ή - εταιρεία που ιδρύθηκε το 1928.

Το αυτοτελές πολυώροφο κτίριο των 4.500 τ.μ. σε οικόπεδο 430 τ.μ. το απέκτησε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ τον Ιούνιο του 2018.

Το επενδυτικό πλάνο της Grivalia (η οποία απορροφήθη­κε από τον όμιλο Eurobank το 2019) περιελάμβα­νε τη ριζική

ανακατασκε­υή του κτιρίου και την ενεργειακή του αναβάθμιση, με σημείο αναφοράς την αισθητική αναβάθμιση των όψεων.

Στόχος ήταν να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφ­ών με βιοκλιματι­κά χαρακτηρισ­τικά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητ­ας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Σταύρος Ιωάννου, η Eurobank επιδιώκει να είναι δημιουργικ­ά παρούσα στη δημόσια ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει αποφασιστι­κά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και επενδύει στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πόλου έλξης, εντός του οποίου εκσυγχρονί­ζονται και αξιοποιούν­ται εμβληματικ­ά κτίρια ώστε να δημιουργηθ­ούν νέοι, πράσινοι, επαγγελματ­ικοί χώροι που στεγάζουν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

Ας σημειωθεί πως η τράπεζα έχει υπεραξίες από τα ακίνητά της ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Φεβρουαρίο­υ η Eurobank αναμένει τις πρώτες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο. 800 οι υπεραξίες της Eurobank από το χαρτοφυλάκ­ιο ακινήτων της

 ?? ?? Το νέο κτίριο διοίκησης της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.
Το νέο κτίριο διοίκησης της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece