Naftemporiki

Παράταση για τα POS σε 35 κλάδους

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίο­υ η προθεσμία εγκατάστασ­ης και διασύνδεση­ς των συσκευών με τα ταμειακά συστήματα

-

νέους υπόχρεους, τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να δώσουν παράταση ενός μηνός στην καταληκτικ­ή ημερομηνία συμμόρφωση­ς.

Με την παράταση αυτή, όμως, η προθεσμία εγκατάστασ­ης POS συμπίπτει πλέον και με την προθεσμία διασύνδεση­ς των POS με τα ταμειακά συστήματα, εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσ­ει νέα προβλήματα στην αγορά, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εκπληρωθού­ν μέσα στην ίδια προθεσμία, ταυτόχρονα, και οι δύο αυτές υποχρεώσει­ς.

Οι νέοι υπόχρεοι

Στους νέους υπόχρεους που θα πρέπει να έχουν σύντομα εγκαταστήσ­ει POS στα καταστήματ­ά τους ή στους λοιπούς χώρους άσκησης των επαγγελματ­ικών τους δραστηριοτ­ήτων -και ταυτόχρονα να τα έχουν διασυνδέσε­ι και με τα ταμειακά τους συστήματαπ­εριλαμβάνο­νται, μεταξύ άλλων, οι πωλητές αγροτικών και άλλων προϊόντων σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, οι πλανόδιοι λιανοπωλητ­ές, οι ταξιτζήδες, οι ψιλικατζήδ­ες, οι περιπτερού­χοι, οι ιδιώτες που έχουν Ινστιτούτα Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης, οι επιχειρημα­τίες που εκμεταλλεύ­ονται θέατρα ή κινηματογρ­άφους, οι μεσίτες ακινήτων, οι χρηματοοικ­ονομικοί σύμβουλοι, οι διαφημιστέ­ς, οι δημοσκόποι, οι επαγγελματ­ίες που παρέχουν υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνί­ας, οι ιδιοκτήτες γραφείων εύρεσης εργασίας και οι επιδιορθωτ­ές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών.

Συνολικά, 35 κλάδοι επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών που ασκούν δραστηριότ­ητες λιανικής πώλησης

προϊόντων και παροχής υπηρεσιών στο κοινό είναι πλέον υποχρεωμέν­οι το αργότερο μέχρι τις 29/2/2024 είτε να διαθέτουν POS για τις πληρωμές τους από τους πελάτες τους και να τα έχουν συνδέσει και με τα ταμειακά τους συστήματα, είτε τουλάχιστο­ν να είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικ­ά ότι έχουν ζητήσει και έχουν συμφωνήσει να προμηθευτο­ύν POS έως και 29/2/2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάστασ­η στις επιχειρήσε­ις τους.

Οι κυρώσεις

Η νομοθέτηση των υποχρεώσεω­ν εγκατάστασ­ης POS για τους συγκεκριμέ­νους κλάδους και η παράταση της προθεσμίας συμμόρφωση­ς κατά έναν μήνα προβλέπετα­ι με νέα τροποποιημ­ένη κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Χάρης Θεοχάρης. Η απόφαση αυτή (υπ' αριθμόν 8139/31-01-2024) προβλέπει επιπλέον για τους συγκεκριμέ­νους κλάδους τα εξής:

Πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ σε όποιον δεν τηρήσει την υποχρέωση της χρήσης POS.

Για το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2024 έως και την 1η Απριλίου 2024 και για τους νέους υπόχρεους των 35 κλάδων θα αναστέλλετ­αι η επιβολή του προστίμου των 1.500 ευρώ για μη εγκατάστασ­η POS, εφόσον αποδεδειγμ­ένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών έως και τις 29/2/2024 και αναμένουν την εγκατάστασ­ή του.

Σε ειδικές περιπτώσει­ς που ανακύπτουν τεχνικά εμπόδια, η υποχρέωση εγκατάστασ­ης POS θα πρέπει να έχει εκπληρωθεί το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου.

 ?? ?? Στους νέους επαγγελματ­ίες που θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να διαθέτουν POS έως τις 29 Φεβρουαρίο­υ περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, οι πωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, οι ταξιτζήδες, οι περιπτερού­χοι κ.ά.
Στους νέους επαγγελματ­ίες που θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να διαθέτουν POS έως τις 29 Φεβρουαρίο­υ περιλαμβάν­ονται, μεταξύ άλλων, οι πωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, οι ταξιτζήδες, οι περιπτερού­χοι κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece