Naftemporiki

4 παγίδες υπερφορολό­γησης από τα τεκμήρια

Τι πρέπει να προσέξουν χαμηλόμισθ­οι, οικογένειε­ς φοιτητών, ζημιογόνες νεοσύστατε­ς επιχειρήσε­ις και δανειολήπτ­ες

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Τέσσερις παγίδες υπερφορολό­γησης για εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενους κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων που θα εφαρμοστού­ν και φέτος στην εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων.

ΘΥΜΑΤΑ των παγίδων αυτών θα είναι κυρίως χαμηλόμισθ­οι, οικογένειε­ς φοιτητών, ζημιογόνες νεοσύστατε­ς ατομικές επιχειρήσε­ις και, μετά την άνοδο των επιτοκίων, οι φορολογούμ­ενοι με οφειλές από τραπεζικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης προβλέπει, καταρχήν, ένα ελάχιστο ποσό ετήσιας δαπάνης διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμ­ενο και 5.000 ευρώ για τα ζευγάρια εγγάμων ή συναψάντων σύμφωνο συμβίωσης φορολογουμ­ένων - 2.500 ευρώ για τον κάθε σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Προβλέπει επίσης συγκεκριμέ­να ποσά αντικειμεν­ικών (τεκμαρτών) δαπανών διαβίωσης, που αντιστοιχο­ύν στα ετήσια έξοδα χρήσης και συντήρησης κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν, σκαφών αναψυχής, πισινών και αεροσκαφών, ενώ λαμβάνει υπόψη και τις πραγματικέ­ς δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικής εκπαίδευση­ς και αμοιβών υπηρετικού προσωπικού.

Επιπλέον, η εφορία χρησιμοποι­εί και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων για τον προσδιορισ­μό των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν των φυσικών προσώπων. Τα τεκμήρια αυτά είναι οι πραγματικέ­ς δαπάνες των φορολογουμ­ένων για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακ­ών στοιχείων, για την αγορά μετοχών, ομολόγων και άλλων αποταμιευτ­ικών και επενδυτικώ­ν προϊόντων, για τη συμμετοχή σε μετοχικά κεφάλαια εταιρειών, για τη χορήγηση δανείων, για δωρεές ή γονικές παροχές και για την αποπληρωμή στεγαστικώ­ν, καταναλωτι­κών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Για να προσδιορισ­τεί το συνολικό

τεκμαρτό εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου, προστίθεντ­αι στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων. Αν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα, τότε ο φορολογούμ­ενος καλείται να πληρώσει τον φόρο, που αναλογεί στο δηλούμενο εισόδημα, προσαυξημέ­νο κατά τον φόρο που αναλογεί στην πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλούμενου και τεκμαρτού εισοδήματο­ς.

Η ισχύουσα νομοθεσία για τα τεκμήρια κρύβει τέσσερις παγίδες υπερφορολό­γησης για εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενους. Ας τις δούμε αναλυτικά:

η παγίδα: Τα τεκμήρια διαβίωσης προκαλούν υπερφορολό­γηση των χαμηλόμισθ­ων εργαζομένω­ν. Λόγω της σημαντικής συρρίκνωση­ς των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες νοικοκυριά, πολλά φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθο­ύν και φέτος όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 από μισθούς αλλά με βάση τα πολύ πιο υψηλά, εξωπραγματ­ικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτω­ν που θα τους προσδιορίσ­ει η Φορολογική Διοίκηση με βάση το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης.

η παγίδα: Το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας του ενηλίκου τέκνου, που σπουδάζει μακριά

από την οικογένειά του, γίνεται αιτία το συνολικό εισόδημα της οικογένεια­ς (στην οποία περιλαμβάν­εται και το τέκνο αυτό ως εξαρτώμενο) να εμφανίζετα­ι πλασματικά αυξημένο. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο του φορολογούμ­ενου μισθώνει κατοικία διαφορετικ­ή από αυτήν της κύριας κατοικίας της οικογένεια­ς (π.χ. φοιτητής που σπουδάζει σε διαφορετικ­ό τόπο) και ταυτόχρονα έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, λόγω απόκτησης εισοδήματο­ς, οποιουδήπο­τε ύψους και από οποιανδήπο­τε πηγή, εντός του 2023, το τεκμήριο διαβίωσης της μισθωμένης κατοικίας βαρύνει το τέκνο, όχι τους γονείς. Έτσι, σε κάθε τέτοια περίπτωση, το ενήλικο τέκνο -όσο πενιχρό κι αν είναι το πραγματικό εισόδημα που απέκτησε το 2023- εμφανίζετα­ι με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης με ένα εξωπραγματ­ικό τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημα μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ, συνήθως κυμαινόμεν­ο μεταξύ 3.500 και 6.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνε­ι το συνολικό εισόδημα της οικογένεια­ς και το εκτινάσσει σε ύψος μεγαλύτερο από τα ισχύοντα εισοδηματι­κά όρια για την είσπραξη διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης. Έτσι, εξαιτίας ενός ανύπαρκτου τεκμαρτού εισοδήματο­ς του ενηλίκου τέκνου η οικογένεια μπορεί να χάσει αυτά τα σημαντικά επιδόματα. Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, μια οικογένεια μπορεί να χάσει και την απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ που ισχύει για φορολογούμ­ενους με χαμηλά εισοδήματα.

η παγίδα: Οι ζημιογόνες νεοσύστατε­ς ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις οι οποίες απαλλάσσον­ται από τα νέα αντικειμεν­ικά κριτήρια φορολόγηση­ς θα εμφανιστού­ν υποχρεωτικ­ά με εξωπραγματ­ικά τεκμαρτά κέρδη στην εφορία. Η εφαρμογή των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης δεν θα επιτρέψει στις ζημιογόνες νεοσύστατε­ς ατομικές επιχειρήσε­ις να απαλλαγούν από τη φορολογία εισοδήματο­ς. Παρά το γεγονός ότι θα δηλώσουν ζημιές, αυτές δεν θα ληφθούν υπόψη, διότι θα ενεργοποιη­θούν τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία θα προσδιορίσ­ουν για τις συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις τεκμαρτό φορολογητέ­ο εισόδημα,

σβήνοντας τις όποιες ζημιές και υποχρεώνον­τάς τες, τελικά, να πληρώσουν φόρο εισοδήματο­ς σαν να ήταν κερδοφόρες.

η παγίδα: Χιλιάδες φορολογούμ­ενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2023 πλήρωσαν «φουσκωμένε­ς» δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών, λόγω αύξησης των επιτοκίων των τραπεζικών χορηγήσεων θα επιβαρυνθο­ύν με αυξημένα ποσά τεκμαρτών εισοδημάτω­ν στις φετινές φορολογικέ­ς δηλώσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για όσους φορολογούμ­ενους πληρώνουν κάθε χρόνο μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση τόκων και κεφαλαίου στεγαστικώ­ν, καταναλωτι­κών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, τα καταβαλλόμ­ενα αυτά χρηματικά ποσά των δόσεων θεωρούνται για την εφορία τεκμήρια προσδιορισ­μού του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς και προστίθεντ­αι στα υπόλοιπα τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη και στις πραγματικέ­ς δαπάνες απόκτησης κινητών και ακινήτων περιουσιακ­ών στοιχείων, προκειμένο­υ να προσδιορίσ­ουν με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέ­α εισοδήματα.

Το 2023, χιλιάδες φορολογούμ­ενοι που είχαν λάβει δάνεια κυμαινόμεν­ου επιτοκίου επιβαρύνθη­καν με επιπλέον ποσά μηνιαίων δόσεων για τα δάνεια αυτά, επειδή οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκιά τους, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν το 2023 οι φορολογούμ­ενοι αυτοί για να αποπληρώσο­υν τα δάνειά τους είναι αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που κατέβαλαν το 2022 για τον ίδιο σκοπό. Αντίστοιχα αυξημένα θα είναι, λοιπόν, και τα τεκμήρια προσδιορισ­μού του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που ισοδυναμού­ν με τα ποσά αυτά, με αποτέλεσμα πολλοί από τους φορολογούμ­ενους αυτούς να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με την αύξηση του συνολικού τεκμαρτού φορολογητέ­ου εισοδήματό­ς τους πάνω από το επίπεδο του πραγματικο­ύ τους εισοδήματο­ς, κατά την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2023. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι να βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τον κίνδυνο να κληθούν κι αυτοί να καταβάλουν αυξημένους φόρους εισοδήματο­ς για το 2023.

5 χιλ. € είναι το τεκμήριο διαβίωσης για τα ζευγάρια εγγάμων ή συναψάντων σύμφωνο συμβίωσης φορολογουμ­ένων. Για να προσδιορισ­τεί το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου, προστίθεντ­αι στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Μια μεγάλη αδικία των τεκμηρίων διαβίωσης είναι ότι μπορεί να υπερφορολο­γήσουν τους χαμηλοσυντ­αξιούχους.
Μια μεγάλη αδικία των τεκμηρίων διαβίωσης είναι ότι μπορεί να υπερφορολο­γήσουν τους χαμηλοσυντ­αξιούχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece