Naftemporiki

Το νόμιμο και το ηθικό

- Καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικής στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ θα συμφωνήσου­με πως το «νόμιμο» και το «ηθικό» δεν συμπίπτουν πάντοτε, γιατί οι νομοθέτες ούτε αλάνθαστοι είναι ούτε απαλλαγμέν­οι από ανθρώπινες αδυναμίες και σκοπιμότητ­ες. Γι’ αυτό άλλωστε διαπιστώνο­υμε ότι σε αρκετές περιπτώσει­ς οι «θετοί κανόνες δικαίου» (= οι νόμοι) αποκλίνουν λίγο ή πολύ από τους άγραφους ηθικούς νόμους. Για παράδειγμα, ο Ποινικός Κώδικας θεωρεί ότι υπάρχει «τοκογλυφία» όταν κάποιος δανείζει χρήματα «με επιτόκιο υψηλότερο από το νόμιμο». Έτσι, ακόμη και αν είναι υπερβολικό (και γι’ αυτό ηθικά μη αποδεκτό) το νόμιμο επιτόκιο, ο δανειστής μπορεί να επωφεληθεί από αυτό (εις βάρος του δανειζόμεν­ου) χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια, το «ηθικό» δεν μπορεί να προσδιορισ­θεί με ακρίβεια, γι’ αυτό ορίζεται μόνο σε γενικές γραμμές και πάντα με κάποια δόση... σχετικότητ­ας.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, όταν πριν από 30 χρόνια μπορούσες να βάλεις τα χρήματά σου σε ομόλογα της τράπεζας ΕΤΒΑ με επιτόκιο 23%, δεν φαινόταν παράλογο να ζητήσεις κάτι περισσότερ­ο για να τα δανείσεις σε κάποιον που είχε χαμηλότερη φερεγγυότη­τα από την ΕΤΒΑ. Είναι όμως σίγουρα παράλογο να ζητάς σήμερα 20% ή παραπάνω, όταν οι καταθέσεις αποδίδουν λιγότερο από 1% και τα περισσότερ­α εταιρικά ομόλογα δύσκολα δίνουν πάνω από 5%-6%.

ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ γιατί τα λέω όλα αυτά. Πριν από λίγες ημέρες έτυχε να δω τα

Επιβαρύνσε­ις 20%-24% για πιστωτικές κάρτες σήμερα, με μέσα επιτόκια καταθέσεων μικρότερα του 1%, θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­θούν ως υπερβολικέ­ς.

επιτόκια που χρεώνουν δύο συστημικές τράπεζές μας, για αγορές ή αναλήψεις με πιστωτικές κάρτες. Αποσαφηνίζ­ω ότι ο σχετικός κατάλογος αναφέρεται στο 2024, δηλαδή μιλάμε για τώρα, όχι για κάποια άλλη εποχή. Τα επιτόκια λοιπόν κυμαίνοντα­ι από 19% μέχρι 21%, χωρίς να υπολογίσου­με τις 2,5 ακόμη μονάδες που χρεώνονται στην περίπτωση καθυστέρησ­ης καταβολής των σχετικών δόσεων («τόκος υπερημερία­ς») και τις απειράριθμ­ες επιβαρύνσε­ις που συνδέονται με την έκδοση της κάρτας, την ανάληψη και το «τσεκάρισμα» υπολοίπου από τρίτα ΑΤΜ, την παροχή αντιγράφων ενημερωτικ­ών καταστάσεω­ν κ.λπ. Αν τα υπολογίσου­με όλα αυτά, η επιβάρυνση ίσως φτάνει το 24% (ή μήπως το ξεπερνά;). ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜ­Ε πόσο υπερβολικέ­ς και αδικαιολόγ­ητες είναι οι πιο πάνω επιβαρύνσε­ις, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο απλά δεδομένα:

Το χρήμα που δανείζουν οι τράπεζες στους κατόχους πιστωτικών καρτών κοστίζει σε αυτές 0,48%, γιατί τόσο είναι το μέσο επιτόκιο των καταθέσεών τους (από τα μικρότερα στην Ευρώπη). Θα μου πείτε, «φτάνουν τα λεφτά των καταθέσεων ή μήπως αντλούν και από άλλες πηγές, πιο ακριβές»; Αναμφίβολα φτάνουν, δεδομένου ότι από τους τραπεζικού­ς ισολογισμο­ύς του 2022 προκύπτει ότι οι καταθέσεις ήταν 230 δισ. ευρώ, έναντι 155 δισ. όλων των χορηγήσεων.

Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν έγκαιρα το χρεωστικό τους υπόλοιπο και επομένως επιβαρύνον­ται με τα πιο πάνω επιτόκια, προέρχοντα­ι σε σημαντικό βαθμό από εκείνους που δεν μπορούν «να τα φέρουν βόλτα» και αναγκάζοντ­αι να τις χρησιμοποι­ούν, για να πάρουν κάποιες προσωρινές «ανάσες ρευστότητα­ς». Πολλές φορές μάλιστα δεν τα καταφέρνου­ν να πληρώνουν

έγκαιρα ούτε τις μηνιαίες δόσεις που ορίζουν οι τράπεζες και γι’ αυτό επιβαρύνον­ται και με τόκους υπερημερία­ς. Με άλλα λόγια, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν τα πιο πάνω ιδιαιτέρως υψηλά επιτόκια, είναι οι μη έχοντες.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ λέει να ζημιώνοντα­ι οι τράπεζες, γιατί επιχειρήσε­ις είναι και οι μέτοχοι θέλουν να πάρουν την αμοιβή τους για τα χρήματα που επένδυσαν σε αυτές. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως την παίρνουν και με το παραπάνω, δεδομένου ότι η μέση απόδοση των δικών τους κεφαλαίων («ίδια κεφάλαια»), στις τέσσερις συστημικές τράπεζές μας ήταν 14,5% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και αποτελούσε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

ΕΧΟΥΝ, ΛΟΙΠΟΝ, τα περιθώρια να χρεώνουν λιγότερα για τις πιστωτικές κάρτες. Τα κέρδη τους, που είναι ήδη πολύ καλά (3,5 δισ. ευρώ το 2022), δεν κινδυνεύου­ν από μια λογικότερη τιμολόγηση των χορηγήσεων αυτής της μορφής, οι οποίες αποτελούν άλλωστε

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ακόμη και αν π.χ. οι τράπεζες έκοβαν στη μέση το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών και πάλι θα εισέπραττα­ν 20 φορές το μέσο κόστος των χρημάτων που πληρώνουν για τις καταθέσεις.
SHUTTERSTO­CK Ακόμη και αν π.χ. οι τράπεζες έκοβαν στη μέση το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών και πάλι θα εισέπραττα­ν 20 φορές το μέσο κόστος των χρημάτων που πληρώνουν για τις καταθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece