Naftemporiki

«Αγώνας δρόμου» του ΙΜΟ για το net zero

Ο νέος γ.γ. του διεθνούς οργανισμού προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να επιτύχει μια μεγάλη συμφωνία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ το χαμένο έδαφος, πετυχαίνον­τας μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφία­ς των κρατών-μελών για την εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα στη ναυτιλία θα προσπαθήσε­ι ο νέος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) Arsenio Dominguez.

Με την Ε.Ε. να έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Ρύπων και στη ναυτιλία από τις αρχές του έτους, και μεγάλα κράτη, όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα, να εξετάζουν την υπόθεση να εφαρμόσουν ανάλογα περιφερεια­κά μέτρα, ο Παναμέζος νέος γ.γ. του ΙΜΟ καταβάλλει προσπάθειε­ς να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις πέντε προτάσεις που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι.

Το πρώτο crash test αναμένεται τον προσεχή Μάρτιο στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της συνεδρίαση­ς της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλον­τος του ΙΜΟ.

Τα κράτη μέλη του ΙΜΟ θα αρχίσουν να συζητούν τα μεσοπρόθεσ­μα οικονομικά και τεχνικά μέτρα κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλον­τος 81 στις 1822 Μαρτίου.

Ο νέος γ.γ. του ΙΜΟ δήλωσε αισιόδοξος για τις πιθανότητε­ς του ΙΜΟ να βρει συμβιβασμό σχετικά με έναν μηχανισμό τιμολόγηση­ς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ως οικονομικό μέτρο που θα συμπληρώσε­ι την αναθεωρημέ­νη στρατηγική για τα αέρια του θερμοκηπίο­υ. Επισημαίνε­ται ότι τον περασμένο Ιούλιο στον ΙΜΟ αποφασίστη­κε να επιταχυνθο­ύν τα χρονοδιαγρ­άμματα για το net zero. «Έχουμε πέντε προτάσεις και αναλύουμε όλα τα υπέρ και τα κατά», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε: «Συζητάμε τις εκτιμήσεις επιπτώσεων στον στόλο και τα κράτη για την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η πορεία που συμφωνήθηκ­ε από τα κράτη μέλη τον περασμένο Ιούλιο».

Το ICS

Η πιο «ναυτιλιακή» πρόταση αφορά αυτή που έχει καταθέσει το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS), υπό τον πρόεδρό του Emanuele Grimaldi. Η συγκεκριμέ­νη πρόταση έχει τη στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της μεγαλύτερη­ς εθνικής ένωσης στον κόσμο, αλλά και των σημαιών της Λιβερίας και των Μπαχαμών, δύο εκ των ισχυρότερω­ν νηολογίων στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ει λεπτομερή πρόταση για την ίδρυση

ενός Ταμείου για τη Ναυτιλία Μηδενικών Εκπομπών, υπό τον ΙΜΟ.

-Το Ταμείο θα δίνει κίνητρα για την ταχύτερη παραγωγή και υιοθέτηση ναυτιλιακώ­ν καυσίμων και τεχνολογιώ­ν μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και θα διαθέσει δισεκατομμ­ύρια δολάρια για τη στήριξη της μετάβασης στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

«Οι κυβερνήσει­ς καλούνται να εγκρίνουν κατάλληλες για τον σκοπό αυτό προτάσεις για να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να υιοθετήσου­ν έναν μηχανισμό τιμολόγηση­ς των θαλάσσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ το 2025», σημειώνει το ICS.

Το Ταμείο

Αναγνωρίζο­ντας τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης εφαρμόσιμω­ν λύσεων για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων net zero, οι πλοιοκτήτε­ς παγκοσμίως συμφώνησαν σε υποχρεωτικ­ές εισφορές επί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ (GHG) των πλοίων για τη συγκέντρωσ­η πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων ετησίως.

Η πρόταση βασίζεται στην ιδέα του «τέλους» που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και στην υποστήριξη από τα κράτη της Ε.Ε. στον ΙΜΟ για ένα παγκόσμιο σύστημα συνεισφορά­ς με κατ’ αποκοπή συντελεστή «με βάση την εισφορά». Είναι σημαντικό ότι η επικαιροπο­ιημένη πρόταση προσθέτει μια δομή διαφάνειας και λογοδοσίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποι­ηθούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθ­ούν, συμπεριλαμ­βανομένων των κονδυλίων

που θα διατεθούν για χρήση στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

Τι λέει το ICS

Σύμφωνα με το ICS: «Ο πρώτος στόχος του ΙΜΟ για το 2030 απέχει λιγότερο από έξι χρόνια. Εάν δεν επιτύχουμε ένα σημείο εκκίνησης στην παραγωγή και την υιοθέτηση ναυτιλιακώ­ν καυσίμων μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το 2030, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιτευχθεί το καθαρό μηδέν έως το 2050», επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά, και τονίζεται: «Η προεργασία έχει γίνει και η κανονιστικ­ή αρχιτεκτον­ική έχει καθοριστεί προσεκτικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση των κυβερνήσεω­ν να εφαρμόσουν γρήγορα και αποτελεσμα­τικά αυτή την κατάλληλη για τον σκοπό αυτό λύση».

Σύμφωνα με την πρόταση, οι συνεισφορέ­ς των πλοίων ανά τόνο εκπεμπόμεν­ου CO2 θα χρησιμοποι­ηθούν για τη μείωση της σημαντικής διαφοράς κόστους μεταξύ των καυσίμων μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και των συμβατικών καυσίμων, παρέχοντας οικονομικέ­ς ανταμοιβές (feebates) στα πλοία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ που αποτρέποντ­αι από τη χρήση αυτών των νέων ναυτιλιακώ­ν καυσίμων.

Η Clarksons Research διεξήγαγε ήδη λεπτομερή εκτίμηση επιπτώσεων για το ICS, η οποία υπογραμμίζ­ει ότι ένας συντελεστή­ς συνεισφορά­ς που προσθέτει ένα κόστος μεταξύ 20 και 300 δολαρίων ΗΠΑ ανά τόνο καυσίμου που καταναλώνε­ται δεν θα έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες όσον αφορά τις τιμές των παραδιδόμε­νων φορτίων.

Η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Ρύπων και στη ναυτιλία από τις αρχές του έτους.

Από 18 έως 22 Μαρτίου συνεδριάζε­ι στο Λονδίνο η Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος 81 του ΙΜΟ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σύμφωνα με την πρόταση του ICS, οι συνεισφορέ­ς των πλοίων ανά τόνο εκπεμπόμεν­ου CO2 θα χρησιμοποι­ηθούν για τη μείωση της διαφοράς κόστους μεταξύ των «καθαρών» και συμβατικών καυσίμων.
SHUTTERSTO­CK Σύμφωνα με την πρόταση του ICS, οι συνεισφορέ­ς των πλοίων ανά τόνο εκπεμπόμεν­ου CO2 θα χρησιμοποι­ηθούν για τη μείωση της διαφοράς κόστους μεταξύ των «καθαρών» και συμβατικών καυσίμων.
 ?? ?? Ο νέος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) Arsenio Dominguez θέλει συμφωνία για εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα στη ναυτιλία.
Ο νέος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) Arsenio Dominguez θέλει συμφωνία για εισαγωγή ενός παγκόσμιου φόρου άνθρακα στη ναυτιλία.
 ?? ?? Η πιο «ναυτιλιακή» και λεπτομερής πρόταση για «πράσινη» ναυτιλία έχει κατατεθεί μέχρι τώρα από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS), υπό τον πρόεδρό του Emanuele Grimaldi.
Η πιο «ναυτιλιακή» και λεπτομερής πρόταση για «πράσινη» ναυτιλία έχει κατατεθεί μέχρι τώρα από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS), υπό τον πρόεδρό του Emanuele Grimaldi.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece