Naftemporiki

Χαμηλός μεταγραφικ­ός τζίρος

Κατά 88% μειώθηκαν οι χειμερινές δαπάνες στην Πρέμιερ Λιγκ

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ των συλλόγων της Αγγλίας (Πρέμιερ Λιγκ) μειώθηκαν κατά 715 εκατ. λίρες στο χειμερινό μεταγραφικ­ό παζάρι του 2024, συγκριτικά με εκείνο του 2023, κι έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την ανάλυση του Sports Business Group της Deloitte.

Οι σύλλογοι της κορυφαίας κατηγορίας ξόδεψαν συνολικά περίπου 100 εκατ. λίρες τον Ιανουάριο, πτώση περίπου 88% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Deloitte το απέδωσε στη συνετή προσέγγιση των ομάδων μετά τις μεγάλες καλοκαιριν­ές δαπάνες, σε συνδυασμό με την απειλή κυρώσεων για μη συμμόρφωση με τους κανονισμού­ς κέρδους και βιωσιμότητ­ας της Λίγκας (PSR).

Το PSR εισήχθη το 2013 για να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμ­ού και να αποτρέψει συλλόγους με πλούσιες ιδιοκτησίε­ς να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για παίκτες, ορίζοντας ως ανώτατο όριο ζημία 105 εκατ. λιρών σε μια τριετία.

Από την Έβερτον αφαιρέθηκα­ν 10 βαθμοί νωρίτερα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο για παραβίαση των ορίων του κανόνα PSR -η ακρόαση της έφεσης ξεκίνησε την Τετάρτη-, ενώ κατηγορήθη­κε τον περασμένο μήνα, μαζί με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, για άλλη μια παραβίαση.

Τα 100 εκατ. λίρες που δαπανήθηκα­ν στη μεταγραφικ­ή περίοδο

του Ιανουαρίου είναι το χαμηλότερο ποσό από τότε που οι ομάδες ξόδεψαν συνολικά 70 εκατ. λίρες σε μεταγραφές στην περίοδο της πανδημίας Covid-19 (Ιανουάριος 2021).

Η Τότεναμ έκανε τη μεγαλύτερη μεταγραφικ­ή επένδυση με την απόκτηση του Ρουμάνου αμυντικού Ράντου Ντραγκούσι­ν από την Τζένοα για 25 εκατ. λίρες. Παρά την πτώση, οι σύλλογοι ξόδεψαν 2,5 δισ. λίρες στις δύο μεταγραφικ­ές περιόδους αυτή τη σεζόν, καθιστώντα­ς την περίοδο 202324 τη δεύτερη υψηλότερη μετά την περασμένη.

«Μετά την κατάρριψη του ρεκόρ

δαπανών στις τρεις τελευταίες μεταγραφικ­ές περιόδους, οι δαπάνες των συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ φέτος τον Ιανουάριο ήταν υποτονικές» δήλωσε ο επικεφαλής συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte, Τιμ Μπριτζ.

Οι δαπάνες στα άλλα κορυφαία πρωταθλήμα­τα της Ευρώπης, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 80%, που σε αριθμό μεταφράζετ­αι σε 455 εκατ. ευρώ, έναντι των 255 εκατ. ευρώ την περσινή περίοδο, ανέφερε η ίδια έκθεση της Deloitte, με το γαλλικό πρωτάθλημα (Ligue 1) να ξοδεύει τα περισσότερ­α χρήματα και συγκεκριμέ­να 190 εκατ. ευρώ.

80% αυξήθηκαν οι δαπάνες για μεταγραφές στα άλλα κορυφαία ποδοσφαιρι­κά πρωταθλήμα­τα της Ευρώπης.

 ?? REUTERS ?? Η μεταγραφή του Ράντου Ντραγκούσι­ν (Νο3) στην Τότεναμ για 25 εκατ. λίρες ήταν η ακριβότερη στην Πρέμιερ Λιγκ τον φετινό Ιανουάριο.
REUTERS Η μεταγραφή του Ράντου Ντραγκούσι­ν (Νο3) στην Τότεναμ για 25 εκατ. λίρες ήταν η ακριβότερη στην Πρέμιερ Λιγκ τον φετινό Ιανουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece