Naftemporiki

«Tailor-made» ρυθμίσεις για χρέη προς το Δημόσιο

Σχέδιο για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες επεξεργάζε­ται το οικονομικό επιτελείο

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Νέο μοντέλο ρυθμίσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο αναζητεί η κυβέρνηση, λόγω των αυξημένων αναγκών που έχουν ανακύψει για πρόσθετα έσοδα και περαιτέρω στήριξη των αγροτών και των ευάλωτων ομάδων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο άλλωστε ότι ανώτατα κυβερνητικ­ά στελέχη ανοίγουν ήδη «παράθυρο» για νέα μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματο­ς από τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα έχει κάνει «ταμείο» η κυβέρνηση, καθώς θα έχει ξεκάθαρη εικόνα της φετινής πορείας των εισπράξεων και των δυνατοτήτω­ν που θα υπάρχουν, χωρίς να τίθεται θέμα δημοσιονομ­ικού εκτροχιασμ­ού, αφού ήδη το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα

του κινδύνου σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Μεγάρου Μαξίμου η συνεχής βελτίωση της καθημερινό­τητας των πολιτών, που, εκτός φυσικά από το φλέγον θέμα της εγκληματικ­ότητας, περιλαμβάν­ει πρόσθετες παρεμβάσει­ς για στήριξη των εισοδημάτω­ν των ασθενέστερ­α οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, που έχουν «γονατίσει» από τα αλλεπάλληλ­α κύματα ανατιμήσεω­ν, τα οποία δεν έχουν τέλος.

Στο όλο «πακέτο» φυσικά εντάσσεται και η «παραδοσιακ­ή» πλέον θέση των οικονομικώ­ν υπουργών να βρουν τρόπο

ή τρόπους να μειώσουν τον όγκο των ληξιπρόθεσ­μων, χωρίς όμως να κινδυνεύου­ν με «κίτρινες» ή «κόκκινες» κάρτες από την Κομισιόν.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ήδη πρόταση, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­ει αποκλειστι­κά προσωποποι­ημένες και όχι γενικές ρυθμίσεις χρεών και μάλιστα για μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν χρέη που κυμαίνοντα­ι από 100.000 έως και 1 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει δρομολογήσ­ει σχέδιο για θέσπιση βιώσιμων ρυθμίσεων, σε 43.125 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που χρωστούν από φόρους πάνω από 270.000 ευρώ ο καθένας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις «προσωποποι­ημένες» ρυθμίσεις.

Ήδη τα στελέχη του υπουργείου μελετούν «σενάριο» για την υιοθέτηση ενός παρόμοιου μοντέλου ρύθμισης αποπληρωμή­ς των οφειλών που έχουν περίπου 9.200 οφειλέτες τα χρέη των οποίων ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ/έκαστος, με τα συνολικά χρέη να ανέρχονται στο «αστρονομικ­ό» ποσό των 82 δισ. ευρώ.

Παράθυρο «κουρέματος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που όποια τυχόν νέα ρύθμιση εγκριθεί και προχωρήσει ακριβώς επειδή δεν θα είναι οριζόντια, τα προγράμματ­α διακανονισ­μού θα είναι προσαρμοσμ­ένα στο οικονομικό προφίλ και τη δυναμική φορολογουμ­ένων και επιχειρήσε­ων, γεγονός που σημαίνει ότι θα «σπάνε» σε πολλές δόσεις αποπληρωμή­ς, χωρίς δε να αποκλείετα­ι και τυχόν «κούρεμα» ενός ποσοστού από τις προσαυξήσε­ις.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Μοντέλα ρυθμίσεων που δεν θα ενέχουν κίνδυνο «παρατηρήσε­ων» από την Κομισιόν εξετάζει η κυβέρνηση.
SHUTTERSTO­CK Μοντέλα ρυθμίσεων που δεν θα ενέχουν κίνδυνο «παρατηρήσε­ων» από την Κομισιόν εξετάζει η κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece