Naftemporiki

Ποια εργαλεία διαθέτουν οι φορολογούμ­ενοι

-

ΣΗΜΕΡΑ ισχύει η γενική πάγια ρύθμιση χρεών προς τις εφορίες, με την οποία όλοι οι φορολογούμ­ενοι με έκτακτες φορολογικέ­ς οφειλές για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμή­ς είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 4,37% για έως 12 δόσεις και 5,37% έως 24 δόσεις, είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις, για χρέη από έκτακτη αιτία, με επιτόκιο 5,87% ετησίως.

Στην πάγια ρύθμιση μπορούν

να υπαχθούν, μεταξύ άλλων, οι ληξιπρόθεσ­μες και μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές από φόρους κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, φόρους μεταβίβαση­ς ακινήτων, φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσε­ις που βεβαιώθηκα­ν κατόπιν φορολογικώ­ν

>43 χιλ. φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν φόρους πάνω από 270.000 ευρώ έκαστο. Η πάγια ρύθμιση, ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός και ο «Κώδικας Δεοντολογί­ας» είναι οι σημερινές επιλογές των οφειλετών.

ή τελωνειακώ­ν ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (από την Πολεοδομία, την Τροχαία κ.λπ.) εφόσον βεβαιώθηκα­ν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

Επισημαίνε­ται ότι σε κάθε περίπτωση οι οφειλέτες έχουν στη «φαρέτρα» τους δύο ακόμη εργαλεία, τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό που περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις χρεών έως 420 δόσεις και «κούρεμα» αρχικού κεφαλαίου για οφειλές σε τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ ή δήμους, καθώς και την πλατφόρμα του «Κώδικα Δεοντολογί­ας» που δίνει τη δυνατότητα

σε όλους τους δανειολήπτ­ες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους απευθείας με την τράπεζα σε διμερές επίπεδο αποκλειστι­κά.

Επισημαίνε­ται ότι τα νέα σχέδια του οικονομικο­ύ επιτελείου εντάσσοντα­ι στο γενικότερο πλάνο που υπάρχει και για το «ξεκαθάρισμ­α» της λίστας με τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη στην εφορία, με στόχο να διαγραφούν οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτε­ς είσπραξης, αλλά και να υπάρχει πραγματική εικόνα για το ύψος των απλήρωτων φόρων και τον αριθμό των οφειλετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece