Naftemporiki

Στον δρόμο προς τις 5.000 μονάδες ο S&P

Για πιθανή υπέρβαση των τεχνικών αντιστάσεω­ν με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσμα­τα κάνουν λόγο οι αναλυτές

- Του Γεράσιμου Χιόνη gchionis@naftempori­ki.gr

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ πλέον θυμούνται το νωχελικό και νωθρό ξεκίνημα των διεθνών αγορών στο 2024. Και όχι άδικα, καθώς οι αμερικανικ­οί δείκτες στη Wall Street καταρρίπτο­υν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ενώ στην Ευρώπη ούτε ο κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία ούτε οι γεωπολιτικ­ές προκλήσεις δείχνουν να «ταράζουν» τον Stoxx 600, o οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, απέχοντας ελάχιστα από τα ρεκόρ του 2021.

Οπωσδήποτε τα εταιρικά αποτελέσμα­τα των τεχνολογικ­ών κολοσσών, δηλαδή του λεγόμενου Big Tech, έχουν αλλάξει άρδην το κλίμα στο εξωτερικό, με τη μετοχή της Meta (πρώην Facebook) να εκτοξεύετα­ι κατά τουλάχιστο­ν 20% μετά τα καλύτερα του αναμενομέν­ου οικονομικά μεγέθη του δ’ τριμήνου (+25% τα έσοδα), αλλά και την πρώτη ιστορικά διανομή μερίσματος (50 δισ. δολάρια) προς τους μετόχους. Κατά σχεδόν 8% ενισχύθηκε την περασμένη Παρασκευή και η μετοχή της Amazon, η οποία είδε την καθαρή κερδοφορία του 2023 να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα εταιρικά μεγέθη

O δείκτης S&P 500 απέχει λιγότερο από 50 μονάδες σε σχέση με το ψυχολογικό ορόσημο των 5.000 μονάδων, καταγράφον­τας σωρευτική άνοδο της τάξης του 4,5% από τις αρχές του έτους. Και σύμφωνα με τους περισσότερ­ους αναλυτές, δεν αποκλείετα­ι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να υπάρξει υπέρβαση των τεχνικών αντιστάσεω­ν, λαμβάνοντα­ς ώθηση από τα «φρέσκα» οικονομικά αποτελέσμα­τα των αμερικανικ­ών εισηγμένων.

Σήμερα αναμένοντα­ι οι ανακοινώσε­ις των Caterpilla­r, Estee Lauder, McDonald’s και Palantir, ενώ αύριο παίρνουν σειρά οι Amgen, Ford Motors, Alibaba, Paypal, Walt Disney και Uber. Την Τετάρτη ακολουθούν οι Phillip Morris και Pinterest, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινώσε­ι οικονομικά αποτελέσμα­τα η Pepsi.

Αυτός είναι και ο προγραμματ­ισμός για τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο οποίος γεμίζει με προσδοκίες τους traders.

Μην ξεχνάμε ότι ιδίως οι εταιρείες τεχνολογία­ς εξακολουθο­ύν

να διαθέτουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών, όπως η διαφήμιση, το cloud, τα data και η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσον­ται με ραγδαίους ρυθμούς, γεμίζοντας τα ταμεία.

Όλα αυτά, όπως προαναφέρθ­ηκε, έχουν βελτιώσει αισθητά την επενδυτική ψυχολογία, ενόσω οι επενδυτές φαίνεται ότι βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη διαφαινόμε­νη διάψευση των προσδοκιών για άμεση μείωση των επιτοκίων, δεδομένου ότι οι κεντρικές

τράπεζες δεν βιάζονται ιδιαίτερα να προβούν σε «χαλάρωση» της νομισματικ­ής πολιτικής.

Άλλωστε, η οικονομική ανάπτυξη, ιδίως στις ΗΠΑ, παραμένει άκρως ανθεκτική, με τους φόβους περί επικείμενη­ς ύφεσης να μην επιβεβαιών­ονται.

Από το ΑΕΠ έως την απασχόληση οι αριθμοί είναι ξεκάθαρα θετικοί, όπως διαπιστώνε­ται και στην εβδομαδιαί­α ανάλυση της XSpot.

Ακόμα και το επενδυτικό - καταναλωτι­κό συναίσθημα έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά, σε μια ένδειξη ότι οι αγορές μετοχών συμβαδίζου­ν απόλυτα με την ευρύτερη πορεία της οικονομίας.

Όπως εξηγούν στη «Ν» οι αναλυτές της HellasFin, οι αμερικανικ­οί τίτλοι παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και «παρά τις υψηλές διακυμάνσε­ις που

ενδεχομένω­ς θα βρούμε στον δρόμο μας, οι αγορές κατά κύριο λόγο θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία».

Το εκλογικό effect

Το σημαντικότ­ερο, πάντως, είναι ότι οι επενδυτές αναγνωρίζο­υν ότι η Federal Reserve ούτως ή άλλως θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής εντός του 2024, με τους traders να περιμένουν τέσσερις έως έξι μειώσεις επιτοκίων.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει ότι ανεξαρτήτω­ς του πότε θα αρχίσουν οι πρώτες περικοπές (τέλη της άνοιξης ή αρχή του καλοκαιριο­ύ το επικρατέστ­ερο σενάριο), η ταχύτητα της χαλάρωσης θα είναι σημαντικά μεγάλη, με διαδοχικές μειώσεις.

Η εν λόγω αισιοδοξία εδράζεται και στην πεποίθηση ότι οι επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα αυξήσουν τις πολιτικές πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα για στήριξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, με βασικό στόχο έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο +3%.

Κι αυτό, σίγουρα, απαιτεί γρήγορη αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι τα διαχρονικά στοιχεία για τον S&P 500 καταδεικνύ­ουν ότι το τελευταίο έτος κάθε προεδρικής θητείας αποδεικνύε­ται άκρως ευεργετικό για τις μετοχές, χάρη στις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργού­νται για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία.

Τα διαχρονικά στοιχεία για τον S&P 500 καταδεικνύ­ουν ότι το τελευταίο έτος κάθε προεδρικής θητείας στις ΗΠΑ αποδεικνύε­ται άκρως ευεργετικό για τις μετοχές.

 ?? ?? Οι δείκτες στη Wall Street καταρρίπτο­υν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, με τον S&P 500 να απέχει λιγότερο από 50 μονάδες σε σχέση με το ψυχολογικό ορόσημο των 5.000 μονάδων.
Οι δείκτες στη Wall Street καταρρίπτο­υν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, με τον S&P 500 να απέχει λιγότερο από 50 μονάδες σε σχέση με το ψυχολογικό ορόσημο των 5.000 μονάδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece