Naftemporiki

Η γεωπολιτικ­ή κρατά το «πηδάλιο» της αγοράς το 2024

Αυξανόμενη μεταβλητότ­ητα στους περισσότερ­ους τύπους φορτίων προβλέπουν τα στελέχη του κλάδου

-

ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Ο ναύλος στο MR Pacific Basket στη spot έχει αυξηθεί στα 56.707 δολ. την ημέρα, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του από τα τέλη του 2022. Θετικές διαφαίνοντ­αι οι εξελίξεις και στα routes του Ατλαντικού, με το MR Atlantic Basket να διαμορφώνε­ται στα 36.460 ημερησίως. Όσον αφορά τα LR1 και LR2 δεξαμενόπλ­οια, στα routes που συνδέονται με τη Μέση Ανατολή οι ναύλοι ξεπέρασαν τα 100.000 την ημέρα.

Αστάθεια σε LPG - LNG

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου αναμένεται να επιταχυνθε­ί φέτος λόγω των ψυχρότερων θερμοκρασι­ών του χειμώνα και της αποκλιμάκω­σης των τιμών, αλλά οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι και οι ανησυχίες από

την πλευρά της προσφοράς θα μπορούσαν να προκαλέσου­ν αστάθεια των τιμών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας IEA.

Αν και οι τιμές ναυλαγοράς αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2023, καθώς κοιτάμε προς το 2024, οι αρχικές προοπτικές είναι πτωτικές, ενώ υπάρχει μια ανισορροπί­α προσφοράς-ζήτησης υπέρ της αγοράς μακροχρόνι­ων ναύλων. Το 2024 η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά 2,5% ή 100 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα (bcm). Στην εβδομαδιαί­α έκθεσή της, η Fearnley LNG ανέφερε ότι τα μέσα ετήσια επίπεδα για τα δίχρονα πλοία (χωρητικότη­τας 174.000 κυβικών μέτρων) είναι στα 86.500 δολάρια ανά ημέρα στα δυτικά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2023 στα 124.317 δολάρια ανά ημέρα και 159.288 δολάρια ανά ημέρα το 2022.

Αγορά ξηρού φορτίου

Στην αγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, αυξημένος

αριθμός πλοίων εκτρέποντα­ι γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την Χclusiv Shipbroker­s, η τάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα περίπου 3,9 εκατ. τόνοι φορτίων σιτηρών να ακολουθήσο­υν εναλλακτικ­ές διαδρομές, από 7,7 εκατομμύρι­α τόνους που διέρχονταν από τη Διώρυγα του Σουέζ κάθε μήνα.

Η BIMCO αναμένει ότι η ζήτηση χύδην ξηρού φορτίου θα αυξηθεί από 0%-1% το 2024 και από 0,5%-1,5% το 2025. Επίσης οι μέσες αποστάσεις πλεύσης θα επιμηκυνθο­ύν από 0%-1% το 2024 και το 2025.

Το 2023 αποδείχθηκ­ε ένα ισχυρό έτος για τα θεμελιώδη στοιχεία του ξηρού φορτίου, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του ναυλομεσίτ­η SSY. Τα έσοδα των πλοίων τύπου Capesize κορυφώθηκα­ν στις αρχές Δεκεμβρίου γύρω στα 55.000 δολάρια την ημέρα βάσει του μέσου όρου 5TC της Βαλτικής, ένα επίπεδο που είχε να παρατηρηθε­ί από τον Οκτώβριο του 2021. Στην Ερυθρά Θάλασσα, μόνο το 4% του χύδην φορτίου εκτιμάται ότι τη διασχίζει, ενώ τα τονομίλια θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5% εάν όλα τα πλοία δρομολογού­νται γύρω από την Αφρική.

Ζήτηση στα containers­hips

Στα πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων λόγω των γεωπολιτικ­ών εξελίξεων, αλλά και εν όψει της κινεζικής Πρωτοχρονι­άς στις 10 Φεβρουαρίο­υ αναμένεται να υπάρξει αύξηση της ζήτησης χωρητικότη­τας και των τιμών ναύλων στη spot αγορά.

Ο αναλυτής της Maritime Strategies Internatio­nal (MSI) Daniel Richards, μιλώντας στο Seatrade Maritime Podcast, είπε ότι η ζήτηση πέρυσι σημείωσε ελαφρά συρρίκνωση για τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η προσφορά αυξήθηκε κατά 8%. Το 2024 η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει κατά 4%. Πρόσθεσε ότι η προσφορά θα εξακολουθή­σει να είναι 7% σε ετήσια βάση, αλλά ο σωρευτικός αντίκτυπος των νέων παραδόσεων που ξεπερνούν κατά πολύ τις αποσύρσεις του στόλου θα οδηγήσει πιθανώς σε προβλήματα σχετικά με τη χωρητικότη­τα το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece