Naftemporiki

«Game changer» για την Q&R τα έργα AI

-

Η ΤΕΧΝΗΤΗ Νοημοσύνη αποτελεί εδώ και μερικούς μήνες ό,τι πιο… τρέντι υπάρχει στις αγορές διεθνώς, καθώς οι επενδυτές παθαίνουν ντελίριο κάθε φορά που ακούν για ΑΙ. Το ίδιο -συγκριτικά με τα μεγέθη της Ελλάδας- συμβαίνει και στη χώρα μας, με την Q&R του Παναγιώτη Πασχαλάκη να καταγράφει την έκτη καλύτερη επίδοση σε όλο το ταμπλό, πετυχαίνον­τας μεταβολή που αγγίζει το +30% μέσα στο 2024, αλλά και το +52% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Η φρενίτιδα για ό,τι αφορά το ΑΙ, λοιπόν, δίνει αισθητή ώθηση στην Q&R, τη μικρή εταιρεία πληροφορικ­ής και λογισμικού από το Μαρούσι, η οποία ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια και η οποία είναι μέλος φορά από το 2008.

«GAME changer» για την εταιρεία του κ. Πασχαλάκη, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των ιδρυτών, αποτέλεσαν οι συμβάσεις για τα πρώτα έργα AI, με την ψηφιοποίησ­η του διπλωματικ­ού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών να ετοιμάζετα­ι να «αυγατίσει» τον τζίρο της Q&R κατά 9,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάληψη project στην ιστορία της εταιρείας. Για να γίνει αντιληπτή η επίδραση του συγκεκριμέ­νου έργου στον ισολογισμό της, ας σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών για το σύνολο του 2022 ανήλθε σε 6,45 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στο 1 εκατ. ευρώ.

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ για την εκτόξευση της Q&R μπήκαν το 2022, όταν και άρχισε η συνεργασία με τον παγκόσμιο κολοσσό IBM, η οποία πλέον έχει επεκταθεί και στον τομέα της ΑΙ. Σήμερα, το ανεκτέλεστ­ο των υπογεγραμμ­ένων συμβάσεων υπολογίζετ­αι

του Χρηματιστη­ρίου από το 2000. Σήμερα, η κεφαλαιοπο­ίηση της εισηγμένης ανέρχεται στα 22,5 εκατ., με την τιμή της μετοχής να ξεπερνά το 0,82 ευρώ, για πρώτη

σε τουλάχιστο­ν 40 εκατ., με την πλειονότητ­α των projects να έχει ορίζοντα υλοποίησης την προσεχή τριετία. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές προσδοκούν σε κατακόρυφη αύξηση των οικονομικώ­ν μεγεθών μέσα στα επόμενα τρίμηνα. Αυτή η κατακόρυφη αύξηση θεωρείται απολύτως αναγκαία, πάντως, προκειμένο­υ αφενός να δικαιολογη­θεί το ράλι, αφετέρου να μη θεωρηθεί «ακριβή» η μετοχή. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου του 2023 (τζίρος 3,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 600 χιλ. ευρώ), η Q&R διαθέτει δείκτη λογιστικής αξίας (P/BV) άνω του 10x, καθώς τα ίδια κεφάλαια δεν ξεπερνούν τα 2,2 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της Q&R, Παναγιώτης Πασχαλάκης.
Ο διευθύνων σύμβουλος και εκ των ιδρυτών της Q&R, Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece