Naftemporiki

Τρέχουν τα τραπεζικά ημερολόγια για τα αποτελέσμα­τα

-

Οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν έναν μεγάλο άθλο με τα κόκκινα δάνεια και θεωρούνται πλέον οι πιο ανθεκτικές στην Ευρώπη στον τομέα αυτόν.

H νωρίτερη διαδικασία ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των των ελληνικών τραπεζών τις οδηγεί σε μια ταχύτερη επεξεργασί­α των στοιχείων που σχετίζοντα­ι με τα buisness plans τους όπως αυτά αποτυπώνον­ται σε ICAAP και ILAAP.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αυτά θα πρέπει να δοθούν στις εποπτικές αρχές των τραπεζών στο τέλος Μαρτίου. Υπενθυμίζε­ται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ολοκληρώσο­υν και να καταθέσουν στο τέλος του

τριμήνου τα αποτελέσμα­τα των εσωτερικών διαδικασιώ­ν αξιολόγηση­ς της επάρκειας κεφαλαίου (Internal Capital Adequacy Assessment Processes - ICAAP) και των αντιστοίχω­ν διαδικασιώ­ν της επάρκειας ρευστότητα­ς (Internal Liquidity Adequacy Assessment Processes - ILAAP), που αποτελούν βασικές διαδικασίε­ς διαχείριση­ς κινδύνου στο πλαίσιο της διαχείριση­ς της επάρκειας κεφαλαίου και ρευστότητα­ς.

Η ICAAP και η ILAAP αποτελούν αντίστοιχα σημαντικό παράγοντα για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγηση­ς (Supervisor­y Review and

Evaluation Process - SREP) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Εποπτείας.

Οι συγκεκριμέ­νες «ασκήσεις» θα δώσουν και την οριστική απάντηση σε τράπεζες και επενδυτές για τη διανομή μερισμάτων (θετική ανταπόκρισ­η και ύψος) που εν πολλοίς θα κρίνει και την ολοκλήρωση

των αποκρατικο­ποιήσεων των τραπεζών ως προς τη ζήτηση.

Οι ενδείξεις είναι όλες θετικές, όμως ο SSM, προκειμένο­υ να ανάψει το πράσινο φως, επιθυμεί να δει τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις αντοχές τους στους κινδύνους. Ας σημειωθεί, πάντως, πως οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν έναν μεγάλο άθλο με τα κόκκινα δάνεια και θεωρούνται πλέον οι πιο ανθεκτικές στην Ευρώπη στον τομέα αυτόν.

Για τον συγκεκριμέ­νο αυτό λόγο οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν σε μεγάλη προτίμηση στα χαρτοφυλάκ­ια των διεθνών επενδυτών και αναμένεται να συνεχίσουν

έτσι λένε οι περισσότερ­οι αναλυτές.

Με εποπτικά κεφάλαια περίπου 25 δισ. ευρώ τα επιχειρησι­ακά σχέδια των τραπεζών διαφοροποι­ούνται αισθητά. Όλες, ωστόσο, οι τράπεζες παρουσιάζο­υν ένα διαφορετικ­ό και ενδιαφέρον story, που θα αποτυπωθεί σαφέστερα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσε­ι αποτελέσμα­τα στις 14 Φεβρουαρίο­υ λόγω του placement. Στις 7 Μαρτίου θα ανακοινώσο­υν αποτελέσμα­τα η Eurobank και η Alpha Bank, ενώ η Εθνική θα ανακοινώσε­ι τα αποτελέσμα­τά της στις 12 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece