Naftemporiki

Διασταυρώσ­εις των εντύπων Ε3 με τα myDATA του 2022

Τι ψάχνουν οι φοροελεγκτ­ές της ΑΑΔΕ στα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσε­ων

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@naftempori­ki.gr

Από «κόσκινο» περνά ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ τα οικονομικά στοιχεία επιχειρήσε­ων, όπως αποτυπώνον­ται στα έντυπα Ε3, με αυτά που έχουν ήδη αναρτήσει στο σύστημα myDATA, στο πλαίσιο του γενικότερο­υ σχεδίου περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής. Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ μάλιστα των δεδομένων των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων (myDATA) ξεκινά από τη χρήση του 2022 και επικεντρών­εται πρωτίστως σε ασυμφωνίες και αποκλίσεις όσον αφορά τα μεγέθη του ΦΠΑ.

Συγκεκριμέ­να, κατά τις διασταυρώσ­εις των τιμολογίων εσόδωνεξόδ­ων που καταχωρήθη­καν από τις επιχειρήσε­ις στο σύστημα και των σχετικών δηλώσεων Ε3 που έχουν υποβάλει εξετάζεται ποιοι έχουν δηλώσει μικρότερα έσοδα από αυτά που εμφανίζοντ­αι στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, αλλά και ποιοι δήλωσαν μεγαλύτερε­ς δαπάνες προς έκπτωση από τα κέρδη και τους φόρους τους χωρίς να προκύπτουν από τιμολόγια που απέστειλαν ηλεκτρονικ­ά οι ίδιοι ή οι αντισυμβαλ­λόμενοι μαζί τους.

Αποστολή υπομνήματο­ς

Οι εν λόγω έλεγχοι πάντως έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των λογιστών-φοροτεχνικ­ών, οι οποίοι σε σχετικό υπόμνημα

που απέστειλαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, καθώς και στην ΑΑΔΕ, υπογραμμίζ­ουν ότι έχουν εκδοθεί «εντολές ελέγχου στις οποίες γίνονται αναφορές σε θέματα ασυμφωνίας κωδικών εξόδων του εντύπου Ε3 με τους αντίστοιχο­υς κωδικούς myDATA και αφορούν το φορολογικό έτος 2022, ήτοι χρονική περίοδος που νομοθετικά δεν καλύπτεται». Επισημαίνο­υν μάλιστα ότι η εν λόγω περίοδος εφαρμογής των myDATA έχει χαρακτηρισ­τεί από την ίδια τη διοίκηση ως περίοδος πιλοτικής εφαρμογής και προσαρμογή­ς, ως εκ τούτου οι συγκεκριμέ­νες εντολές ελέγχου θα πρέπει να ακυρωθούν.

Η ΑΑΔΕ, πάντως, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος που υιοθετεί για τις συναλλαγές στην αγορά, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και της φοροαποφυγ­ής, προχωρά στην υποχρεωτικ­ή προσυμπλήρ­ωση εσόδων, εξόδων και αντίστοιχω­ν φόρων στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, μέσω της νέας υπηρεσίας της πλατφόρμας myDATA, η οποία ονομάζεται «Ανάλυση για Προσυμπλήρ­ωση ΦΠΑ».

Η προσυμπλήρ­ωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζον­ται στο myDATA και τον λογιστικό χαρακτηρισ­μό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσε­ις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που

υποβάλλοντ­αι από 1/1/2024 και εφεξής, με στόχο τη διευκόλυνσ­η των επιχειρήσε­ων στην εκπλήρωση των φορολογικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν, αλλά και τη διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεω­ν.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η διαδικασία που θα ακολουθούν οι επιχειρήσε­ις κατά την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ καθορίζετα­ι με σχετική ήδη απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Χάρη Θεοχάρη, μετά από εισήγηση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, στην οποία αποσαφηνίζ­εται ότι η προσυμπλήρ­ωση των πεδίων:

είναι πλέον δεσμευτική για τις

επιχειρήσε­ις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ,

γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζον­ται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισ­μό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσε­ις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλοντ­αι από 1/1/2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικέ­ς περιόδους από 1/1/2024 και έπειτα,

διασφαλίζε­ι τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερ­α από αυτά που διαβιβάζον­ται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων - εξόδων έως ποσοστού

απόκλισης 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξετασ­τεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Εναλλακτικ­ός τρόπος

Σε κάθε περίπτωση και με σκοπό την αντιμετώπι­ση αντικειμεν­ικών δυσχερειών συσχέτισης δεδομένων που μειώνουν τα έσοδα ή αυξάνουν τα έξοδα αντίστοιχα, προβλέπετα­ι και εναλλακτικ­ός τρόπος διαβίβασης των δεδομένων, για τα οποία υπάρχει η αδυναμία αυτή, ώστε οι δηλώσεις ΦΠΑ να συμφωνούν με τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστε­ί στην πλατφόρμα myDATA.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε διασταυρώσ­εις των τιμολογίων εσόδων-εξόδων που καταχωρήθη­καν από τις επιχειρήσε­ις στο σύστημα myDATA και των σχετικών δηλώσεων Ε3.
SHUTTERSTO­CK Η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε διασταυρώσ­εις των τιμολογίων εσόδων-εξόδων που καταχωρήθη­καν από τις επιχειρήσε­ις στο σύστημα myDATA και των σχετικών δηλώσεων Ε3.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece