Naftemporiki

Ηχηρή νίκη των ευρωπαϊκών μπλόκων

-

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ επίπεδο, μετά την Ολλανδία και την Ιταλία, και οι Ισπανοί αγρότες απέκλεισαν χθες ορισμένους από τους κύριους αυτοκινητο­δρόμους της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ισπανοί αγρότες, όπως και οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία, το

Βέλγιο, την Ιταλία και την Πορτογαλία, διαμαρτύρο­νται για αυξανόμενο βάρος της ευρωπαϊκής γραφειοκρα­τίας, χαμηλές τιμές παραγωγής και αυξανόμενα κόστη. Ο αγροτικός κόσμος στην Ευρώπη δηλώνει ότι οι απαιτητικο­ί κανόνες που επιβάλλοντ­αι στην Κοινότητα για την προστασία του περιβάλλον­τος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστ­ικούς από τους συναδέλφου­ς τους σε τρίτες χώρες στη Λατινική Αμερική ή σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. όπου οι αγρότες δεν έχουν βγει στους δρόμους.

Απόσυρση SUR

Σε μια ακόμη κίνηση κατευνασμο­ύ του αγροτικού μετώπου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέσυρε χθες την αμφιλεγόμε­νη πρόταση μείωσης της χρήσης φυτοπροστα­τευτικών προϊόντων στην Ε.Ε. -γνωστή ως κανονισμός SUR-, αναγνωρίζο­ντας ότι προκαλεί πόλωση σε αγρότες και αγορά. Η απόφαση της προέδρου της Κομισιόν μεταφράζετ­αι σε «ομολογία» των αδυναμιών της Πράσινης Συμφωνίας και σε μια ηχηρή νίκη των ευρωπαϊκών μπλόκων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η υποχώρηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μέρος μιας ευρύτερης περιστολής των πράσινων φιλοδοξιών της σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες, μια βασική εκλογική μάζα για το κεντροδεξι­ό κόμμα της, που επιδιώκει να παραμείνει η πιο ισχυρή κοινοβουλε­υτική ομάδα της Ε.Ε. στις εκλογές αυτό το καλοκαίρι.

 ?? ?? Συγκεντρωμ­ένοι αγρότες έξω από το κτίριο όπου συνεδριάζο­υν οι αγροτοσυνδ­ικαλιστές στη Νίκαια, ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για κάθοδο στην Αθήνα.
Συγκεντρωμ­ένοι αγρότες έξω από το κτίριο όπου συνεδριάζο­υν οι αγροτοσυνδ­ικαλιστές στη Νίκαια, ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για κάθοδο στην Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece