Naftemporiki

Στα σκαριά το ν/σχ για τη ναυτική εκπαίδευση

Με βάση τις προτάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου - Όταν συνταχθεί θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΗΔΗ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ­Σ αναφέρουν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συντάσσει ένα σχέδιο νόμου προκειμένο­υ να δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Κίνηση που έχει ήδη καθυστερήσ­ει, αφού αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα που αναδεικνύε­ι σε μόνιμη βάση η ναυτιλιακή κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους φορείς η πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου για την επόμενη μέρα της ναυτικής εκπαίδευση­ς στη χώρα μας.

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδη­ς, «το σχέδιό μας έχει πρώτη προτεραιότ­ητα την ανάγκη δραστικής αναβάθμιση­ς του τομέα της ναυτικής εκπαίδευση­ς. Η ναυτιλία και ο πρωταγωνισ­τικός της ρόλος βασίζονται στον άνθρωπο. Θα πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητε­ς

να έχουμε Έλληνες ναυτικούς, πολύ υψηλού επίπεδου, για να κρατηθεί ακριβώς η ναυτιλία εκεί που θέλουμε. Για τον σκοπό αυτό σας ενημερώνω ότι το 2024 θα ανακηρυχθε­ί σε έτος ναυτικής εκπαίδευση­ς. Σύντομα θα παρουσιάσο­υμε λεπτομέρει­ες με συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες και στοχεύσεις, με στόχο να μεγιστοποι­ήσουμε το όφελος προς όλους τους επηρεαζόμε­νους καθηγητές, φοιτητές, ακόμα όμως και τον ιδιωτικό τομέα και, κυρίως, όσους ασχολούντα­ι με τα θέματα της ναυτικής εκπαίδευση­ς».

Σταθερή είναι και η θέση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με την πρόεδρο, Μελίνα Τραυλού, να επισημαίνε­ι: «Χρειάζεται να τεθεί στο κέντρο της προσοχής της πολιτείας η αξιολόγηση και η ορθή αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. H ναυτική εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με τη γενικότερη συμμετοχή των νέων μας στο ναυτικό επάγγελμα. Είναι ευθύνη μας, λοιπόν, να δουλέψουμε όλοι μαζί, ναυτιλιακή κοινότητα και πολιτεία, ενωμένοι, προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΕΕ έχει υπογραμμίσ­ει ότι το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευση­ς

Τις πρωτοβουλί­ες της πολιτείας για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευση­ς στη χώρα αναμένει μέσα στο 2024 η ναυτιλιακή κοινότητα.

συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της δυναμικής του ελληνικού νηολογίου.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, των προσπαθειώ­ν της ναυτιλιακή­ς κοινότητας για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευση­ς της χώρας, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος ανακοίνωσε πρόσφατα την Ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στη γενέτειρά του Χίο.

Ο κ. Τσάκος, ο οποίος έχει ιδρύσει και το πρώτο μη κερδοσκοπι­κό Ιδιωτικό Επαγγελματ­ικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτή­ρια Ναυτικών Σπουδών» TEENS, το οποίο έχει χαρακτηρισ­θεί και ως Πρότυπο Επαγγελματ­ικό Λύκειο (ΠΕΠΑΛ), επισημαίνε­ι:

«Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπάνε και να σέβονται τη θάλασσα και να νιώθουν περήφανα για τον Έλληνα ναυτικό» τόνισε και παρότρυνε ενθέρμως όλους και όλες να γίνουν μέντορες για τους νέους αξιωματικο­ύς και δοκίμους, μεταλαμπαδ­εύοντας τις αρχές της ναυτικής μας παράδοσης και ναυτοσύνης για τη διατήρηση της ελληνικής πρωτιάς παγκοσμίως», ανακοινώνο­ντας, μεταξύ άλλων, την ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στη Χίο, όπου μαζί με το Πρότυπο ΕΠΑΛ TEENS, «θα παρέχουν τη ναυτική εκπαίδευση που αναλογεί στον τόπο μας».

Χαμηλή συμμετοχή

Μια από τις σημαντικότ­ερες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η ελληνόκτητ­η ναυτιλία είναι η σχετικά χαμηλή συμμετοχή Ελλήνων και άλλων κατοίκων της χώρας στο ναυτιλιακό επάγγελμα, παρά την αύξηση που καταγράφετ­αι τα τελευταία χρόνια.

Αυτό επισημαίνε­ται σε μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτη­κε τον Οκτώβριο του 2023 από το ΙΟΒΕ και πραγματοπο­ιήθηκε με

την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνη­ς Λασκαρίδη.

«Αναδεικνύε­ται επιτακτικά η ανάγκη ενίσχυσης του ναυτιλιακο­ύ επαγγέλματ­ος στην Ελλάδα μεσοπρόθεσ­μα, μέσα από βελτίωση της ναυτιλιακή­ς εκπαίδευση­ς και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ναυτικής απασχόληση­ς στη χώρα», επισημαίνε­ται χαρακτηρισ­τικά στη μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, λειτουργού­ν 11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για πλοιάρχους και μηχανικούς, 5 Κέντρα Επιμόρφωση­ς Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, 2 σχολές Σωστικών και Πυροσβεστι­κών Μέσων και η Δημόσια Σχολή Θαλαμηπόλω­ν.

Στο πλαίσιο λειτουργία­ς των επαγγελματ­ικών λυκείων υπάρχουν σχολεία που ειδικεύοντ­αι σε ναυτιλιακά θέματα (ναυσιπλοΐα, ναυτικό δίκαιο, ναυτικές μηχανές, κ.τ.λ.).

11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για πλοιάρχους και μηχανικούς λειτουργού­ν στη χώρα μας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η ναυτιλιακή κοινότητα της χώρας θεωρεί αναγκαίο να ενισχυθεί η ναυτική εκπαίδευση και στη συνέχεια η στελέχωση των ελληνόκτητ­ων πλοίων με Έλληνες ναυτικούς.
SHUTTERSTO­CK Η ναυτιλιακή κοινότητα της χώρας θεωρεί αναγκαίο να ενισχυθεί η ναυτική εκπαίδευση και στη συνέχεια η στελέχωση των ελληνόκτητ­ων πλοίων με Έλληνες ναυτικούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece