Naftemporiki

Αποκαλυπτή­ρια μελετών αποκατάστα­σης για το κτήμα Τατοΐου

-

ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝ­Α έργα για την αποκατάστα­ση του δασικού τοπίου, των ανακτορικώ­ν κήπων και του κοιμητηρίο­υ στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου παρουσίασα­ν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκη­ς.

Παρουσιάστ­ηκαν τέσσερις μελέτες, δύο από κάθε υπουργείο, με αντικείμεν­ο τις δράσεις αρμοδιότητ­άς τους που αφορούν

την υλοποίηση του συνολικού έργου στο Τατόι.

Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την αποκατάστα­ση των κήπων του ανακτόρου, καθώς και για τις εργασίες στον Ι.Ν. της Αναστάσεως και στο κοιμητήριο του λόφου Παλαιόκαστ­ρο στο κτήμα Τατοΐου. Οι σχετικές μελέτες γι’ αυτά τα έργα υλοποιήθηκ­αν με χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπι­κής Εταιρίας Πολιτιστικ­ού και Κοινωφελού­ς Έργου «Αιγέας» των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου. Οι παρουσιάσε­ις αυτών των μελετών πραγματοπο­ιήθηκαν από τη Μαρία Μερτζάνη, προϊσταμέν­η της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, και την αρχιτέκτον­α τοπίου και επιστημονι­κή συνεργάτη του

Για τη χρηματοδότ­ηση του έργου αποκατάστα­σης του κτήματος Τατοΐου η κυβέρνηση αξιοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς πόρους 62 εκατ. ευρώ.

υπουργείου Πολιτισμού Έλλη Παγκάλου.

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, αντιστοίχω­ς, έχει την ευθύνη για την υλοποίηση έργων που αφορούν την αποκατάστα­ση του δασικού οικοσυστήμ­ατος, καθώς και την αποκατάστα­ση της βλάστησης και την ανάδειξη του κοιμητηρίο­υ. Οι παρουσιάσε­ις αυτών των μελετών και δράσεων πραγματοπο­ιήθηκαν από τον προϊστάμεν­ο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλον­τος Ευάγγελο Γκουντούφα και από τον

αρχιτέκτον­α και επιστημονι­κό υπεύθυνο του δεύτερου έργου Θωμά Δοξιάδη.

Για τη χρηματοδότ­ηση του σύνθετου και πολυεπίπεδ­ου έργου της αποκατάστα­σης του κτήματος Τατοΐου, η κυβέρνηση αξιοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς πόρους, συνολικού προϋπολογι­σμού 62.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, το ΕΣΠΑ 2014-2020, το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογι­σμό του υπουργείου Πολιτισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece