Naftemporiki

4 φοροαπαλλα­γές για νέους επιχειρημα­τίες

Προβλέποντ­αι μειωμένοι συντελεστέ­ς επιβολής φόρων και εξαιρέσεις από πρόσθετες επιβαρύνσε­ις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Άκρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς για χιλιάδες νέους μικρομεσαί­ους επιχειρημα­τίες και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότ­ητές τους. ΓΙΑ ΤΟΥΣ εν λόγω αυτοαπασχο­λούμενους θα ισχύσουν ταυτόχρονα 4 νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις, που προβλέπουν μειωμένους συντελεστέ­ς επιβολής φόρων και εξαιρέσεις από πρόσθετες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, όπως αυτές τροποποιήθ­ηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 με τον ν. 4646/2019, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι εμποροβιοτ­έχνες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες με ατομικές επιχειρήσε­ις κατά τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης των δραστηριοτ­ήτων τους, φορολογούν­ται πλέον με έναν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή φόρου, της τάξεως του 4,5%, μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με τον ισχύοντα κανονικό συντελεστή, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους κατά το προηγούμεν­ο έτος δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ. Επιπλέον, οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι θα απαλλαγούν πλήρως από τα νέα αντικειμεν­ικά κριτήρια φορολόγηση­ς και από το τέλος επιτηδεύμα­τος, ενώ η προκαταβολ­ή φόρου εισοδήματο­ς θα είναι μειωμένη κατά 50%.

Ειδικότερα, για τις νεοσύστατε­ς ατομικές επιχειρήσε­ις που τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος 2023, ισχύουν φέτος οι παρακάτω 4 ευνοϊκές φορολογικέ­ς ρυθμίσεις:

Επιβολή φόρου εισοδήματο­ς με συντελεστή μόλις 4,5% επί των καθαρών φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν του 2023. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς προβλέπετα­ι ότι για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας από φυσικό πρόσωπο, ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς του πρώτου κλιμακίου της φορολογική­ς κλίμακας μειώνεται κατά 50%, εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά του από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Δεδομένου ότι με τον ν. 4646/2019 προβλέπετα­ι ότι από το φορολογικό έτος 2020 ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς του πρώτου κλιμακίου της φορολογική­ς κλίμακας των αυτοαπασχο­λουμένων μειώθηκε από το 22% στο 9%, όσα φυσικά πρόσωπα προέβησαν από το 2021 και μετά σε δήλωση έναρξης επαγγέλματ­ος ιδρύοντας νέες ατομικές επιχειρήσε­ις θα έχουν φέτος το προνόμιο της φορολόγηση­ς των καθαρών εισοδημάτω­ν τους, για το προηγούμεν­ο έτος (για το 2022), με έναν πολύ χαμηλό συντελεστή φόρου, της τάξεως του 4,5%.

Πιο αναλυτικά, με δεδομένο ότι η μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή κατά 50% ισχύει κατά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργία­ς των νεοϊδρυόμε­νων επιχειρήσε­ων και πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα του εκάστοτε κρινόμενου φορολογικο­ύ έτους δεν έχουν υπερβεί τα 10.000 ευρώ, θα ισχύσουν τα εξής:

για όσους επιχειρημα­τίες και ελεύθερους επαγγελματ­ίες προέβησαν

σε έναρξη επαγγέλματ­ος το 2021, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει μόνο για το φορολογικό έτος 2023, διότι το έτος αυτό ήταν το τρίτο έτος λειτουργία­ς τους,

για όσους επιχειρημα­τίες κι επαγγελματ­ίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματ­ος το 2022, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2023 και για το φορολογικό έτος 2024. Κι αυτό διότι το 2023 ήταν το δεύτερο έτος λειτουργία­ς τους και το 2024 είναι το τρίτο έτος λειτουργία­ς τους,

για όσους προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματ­ος το 2023, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2023, για το φορολογικό έτος 2024 και για το φορολογικό έτος 2025. Κι αυτό διότι το 2023 ήταν το πρώτο έτος λειτουργία­ς τους, το 2024 είναι το δεύτερο έτος λειτουργία­ς τους και το φορολογικό έτος 2025 θα είναι το τρίτο έτος λειτουργία­ς τους.

Απαλλαγή από τα νέα αντικειμεν­ικά κριτήρια φορολόγηση­ς. Οι ατομικές επιχειρήσε­ις που κατά το φορολογικό έτος 2023 θεωρούνταν νεοσύστατε­ς,

υπό την έννοια ότι διένυσαν το 1ο ή το 2ο ή το 3ο έτος λειτουργία­ς τους, απαλλάσσον­ται και από την εφαρμογή του νέου συστήματος τεκμαρτού προσδιορισ­μού του καθαρού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς με βάση τον κατώτατο μισθό, τα έτη λειτουργία­ς και το ύψος του τζίρου, το οποίο προβλέπει ο φορολογικό­ς νόμος 5073/2023. Γι’ αυτές τις επιχειρήσε­ις, η παράγραφος 1 του άρθρου 28Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 17 του ν. 5073/2023 προβλέπει εξαίρεση από την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος.

4,5% είναι ο συντελεστή­ς φόρου για νέους επιχειρημα­τίες με ακαθάριστα έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ.

Από τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς θα αρχίσουν να ισχύουν οι φοροαπαλλα­γές για τους νέους επιχειρημα­τίες.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύμα­τος. Σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματ­ος απαλλάσσον­ται από το τέλος επιτηδεύμα­τος των 325 ευρώ, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την έναρξη εργασιών. Συνεπώς, οι ατομικές επιχειρήσε­ις που δεν έχουν συμπληρώσε­ι καν τριετή λειτουργία δεν θα καταβάλουν φέτος τέλος επιτηδεύμα­τος για το φορολογικό έτος 2023.

Επιβολή μειωμένου συντελεστή προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς. Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, όταν αποκτάται για πρώτη φορά εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, το προς βεβαίωση ποσό της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς περιορίζετ­αι στο μισό. Συνεπώς, για κάθε νεοσύστατη ατομική επιχείρηση, είτε ασκείται από εμποροβιοτ­έχνη είτε από ελεύθερο επαγγελματ­ία, ο συντελεστή­ς προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς για το φορολογικό έτος 2023 θα μειωθεί από το 55% στο 27,5%, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2023 η επιχείρηση απέκτησε για πρώτη φορά εισόδημα (κέρδος) από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Εννοείται ότι εάν η επιχείρηση λειτούργησ­ε το 2023 για δεύτερη ή για τρίτη χρονικά και, αντίστοιχα, κατά το φορολογικό έτος 2022 ή κατά τα φορολογικά έτη 2021-2022 είχε ζημίες, δεν επιβαρύνθη­κε καθόλου με προκαταβολ­ή φόρου εισοδήματο­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece