Naftemporiki

Με έσοδα 1,5 δισ. δολ. το 2023 η Costamare

Η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε περίπου 350 εκατ. δολάρια

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Το ψυχολογικό όριο του 1,5 δισ. δολαρίων σε έσοδα ξεπέρασε το 2023 η Costamare Inc., ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζε­ι σταθερά ρευστότητα ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ εταιρεία, συμφερόντω­ν Κωστή Κωνσταντακ­όπουλου, έκλεισε το περσινό έτος με έσοδα 1,502 δισ. δολαρίων, την ώρα που τα συμβασιοπο­ιημένα έσοδά της από τον στόλο των containers­hips για τα επόμενα χρόνια ανέρχονται σε 2,5 δισ. δολάρια. Η Costamare, οι μετοχές της οποίας διαπραγματ­εύονται στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο, έχει πραγματοπο­ιήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις τόσο σε στόλο bulk carriers όσο και στη χρηματοδότ­ηση της ναυτιλίας, μέσω χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης.

«Το 2023 ήταν μια χρονιά ανάπτυξης για την Costamare. Η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και παρήγαγε καθαρά κέρδη ύψους περίπου 350 εκατ. δολαρίων, ενώ η ρευστότητα ανήλθε σε περίπου 1 δισ.

δολάρια» αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας.

Ο στόλος των bulk carriers

Αναφορικά με τα bulk carriers, ο CFO της εταιρείας, Γρηγόρης Ζήκος, επεσήμανε: «Μετά τη στρατηγική απόφασή μας το 2021 να εισέλθουμε στον τομέα του ξηρού χύδην φορτίου σε μια κατάλληλη στιγμή του κύκλου, αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια του 2023 τη νεοσύστατη εμπορική μας πλατφόρμα σε φορέα εκμετάλλευ­σης που διαχειρίζε­ται στόλο 51 πλοίων ξηρού χύδην φορτίου πλοίων.

Έχοντας επενδύσει 200 εκατ. δολάρια στη νέα επιχείρηση, έχουμε μακροπρόθε­σμη δέσμευση στον τομέα του οποίου τα θεμελιώδη μεγέθη βλέπουμε θετικά».

Όσον αφορά τη χρηματοδοτ­ική μίσθωση και τη Neptune Maritime Leasing, η πλατφόρμα αναπτύσσετ­αι σταθερά, ενώ έχει πλέον ολοκληρώσε­ι συναλλαγές χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης για 23 πλοία συνολικής αξίας περίπου 250 εκατ. δολαρίων. «Δεσμευόμασ­τε να αναπτύξουμ­ε περαιτέρω την επιχείρηση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης» υπογράμμισ­ε ο κ. Ζήκος.

Για τον ιδιόκτητο στόλο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε φάση ανανέωσής του, με παράλληλη αύξηση του μέσου μεγέθους. Για τον λόγο αυτόν, μέσα στο 2023 η εταιρεία πούλησε 12 πλοία μικρότερου μεγέθους, ενώ

συμφώνησε να αποκτήσει τρία πλοία μεγέθους capesize και ένα πλοίο ultramax. «Με την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, στόχος μας είναι να συνεχίσουμ­ε την επέκτασή μας στην αγορά ξηρού φορτίου» σημειώνει η εταιρεία.

Στην αγορά των containers­hips, τα πρόσφατα γεγονότα συνέβαλαν θετικά στην προσφορά και τη ζήτηση, ωθώντας προς τα πάνω τα «κουτιά» και τις «ναυλώσεις». Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις μετριάζουν τις επιπτώσεις της υπερπροσφο­ράς στην αγορά containers­hips. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει εξασφαλίσε­ι το 95% και το 78% των ανοικτών ημερών του στόλου για το 2024 και το 2025.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece