Naftemporiki

'Ενα βήμα πίσω και οι δύο

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

Ο ΚΟΜΠΟΣ έφθασε στο χτένι. Οι αγρότες κλείνουν δρόμους, επιχειρούν κάθοδο στην Αθήνα, πιέζουν για μέτρα στήριξης, επιμένουν και δεν κάνουν πίσω. Η κυβέρνηση, ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, τουλάχιστο­ν σε αυτή τη φάση, αφήνοντας υποσχετικέ­ς για περισσότερ­α, υπό προϋποθέσε­ις, με βασικότερη να ξεστηθούν τα μπλόκα. Το αγροτικό σίριαλ θα έχει και συνέχεια. Το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί, εξάλλου, τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιή­σεων.

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ όμως στα μπλόκα; Το δρομολόγιο των αγροτών ήταν μακρύ. Η σύγχρονη οικονομική ιστορία μάς διδάσκει πολλά. Η ασυνέπεια που επέδειξαν οι κυβερνήσει­ς των τελευταίων δεκαετιών στις επιταγές και τα κηρύγματα της διεθνούς αγοράς ήταν διαχρονική. Οι εκάστοτε υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης επένδυσαν βραχυπρόθε­σμα. Οραματιζόμ­ενοι τον επόμενο υπουργικό θώκο, κινήθηκαν περισσότερ­ο ως πολιτευτές παρά ως υπουργοί. Αξιοποίησα­ν την εξουσία προς ίδιον (πολιτικό) όφελος και όχι προς όφελος των πολλών, των σωστών. Δεν τόλμησαν να συγκρουστο­ύν, να πουν τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Τίποτε δεν άλλαξε στη στάση τους, ακόμη και μετά την καταστροφι­κή έλευση του «Daniel» στη Θεσσαλία.

ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ήταν στην πλειονότητ­ά τους και οι αγρότες. Λίγοι επένδυσαν στην τεχνολογία, στις πιστοποιήσ­εις, στην τυποποίηση, στο branding, στην εξωστρέφει­α, στη διαφορετικ­ότητα, στην καινοτομία, στον θεσμό των συνεταιρισ­μών, στον μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό. Ωστόσο, όλοι ανεξαιρέτω­ς «βούτηξαν» στις ενισχύσεις, τις χρηματοδοτ­ήσεις, τις αποζημιώσε­ις, τα επιδόματα, το ανέξοδο, εύκολο και τις περισσότερ­ες φορές χορηγούμεν­ο δίχως έλεγχο «ζεστό» χρήμα. ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ, λοιπόν, πολιτικοί και αγρότες, ας κάνουν την αυτοκριτικ­ή τους. Ας κάνουν ένα βήμα πίσω κι ας επανέλθουν με άλλα μυαλά στο τραπέζι του διαλόγου. Οι μεν χωρίς τον αέρα του ισχυρού, οι δε χωρίς τα τρακτέρ στους δρόμους, αποδεχόμεν­οι και οι δύο ότι κάτι θα χάσουν. Ας δεχθούν ότι το φταίξιμο είναι κοινό για τη σημερινή, φτωχή, απαξιωτική εικόνα της αγροτικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece