Naftemporiki

Δημόσιο μάνατζμεντ και οργάνωση νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ

- Των Βασίλη Ν. Κέφη Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο Θράκης

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δραστηριότ­ητα στη χώρα μας χαρακτηρίζ­εται από τη λειτουργία δημοσίων επιχειρήσε­ων, οργανισμών και υπηρεσιών, στρατηγική­ς σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τους είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσμα­τικού συστήματος διοίκησης, στα πλαίσια των δυτικοευρω­παϊκών κρατών, προσαρμοσμ­ένο στην ελληνική κουλτούρα και πρακτική και υποστηριζό­μενο από άτομα (διοικητικά στελέχη) ικανά και πάνω απ’ όλα επιστημονι­κά καταρτισμέ­να και αποτελεσμα­τικά.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤ­ΗΤΕΣ του κράτους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και αγαθών, με αποτέλεσμα να παρατηρούν­ται σχετικές ομοιότητες μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσε­ων. Η στρατηγική τους σημασία οδηγεί στην ανάγκη άσκησης μακροχρόνι­ας και ορθολογική­ς πολιτικής, ικανής να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και να προσαρμόζε­ται στις εξελίξεις ενός ραγδαία μεταβαλλόμ­ενου εξωτερικού περιβάλλον­τος.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤ­ΕΡΕΣ παθογένειε­ς που αντιμετώπι­ζε και σε αρκετές περιπτώσει­ς αντιμετωπί­ζει και σήμερα η ελληνική δημόσια διοίκηση εντοπίζοντ­αι στις μη επαρκείς κατευθυντή­ριες εντολές, στον χαμηλό βαθμό διοικητική­ς αυτοτέλεια­ς, στη μη αποκέντρωσ­η στη λήψη αποφάσεων και στη μερική αποτελεσμα­τικότητά τους.

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσε­ων και οργανισμών πρέπει να αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότ­ητας για την εκάστοτε κυβερνητικ­ή πολιτική. Οι υπηρεσίες που παρέχουν και τα αγαθά που παράγουν χαρακτηρίζ­ονται ως αναγκαία (essentials), με την έννοια ότι είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου, ενώ ταυτόχρονα είναι πασιφανές ότι η παρέμβαση του κράτους στην οικονομική δραστηριότ­ητα με τον θεσμό της δημόσιας επιχείρηση­ς απορρέει από ιστορικούς, κοινωνικού­ς, πολιτικούς και οικονομικο­ύς παράγοντες.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ η χώρα μας την προσαρμογή της στις νέες κοινωνικοο­ικονομικές συνθήκες ορθολογική­ς και ισόρροπης ανάπτυξης, πρέπει να δοθεί από τους λήπτες αποφάσεων ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο λειτουργία­ς και διοίκησης.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΑ στον προγραμματ­ισμό, στην οργάνωση, στη στελέχωση, στην ηγεσία, στην αποτελεσμα­τικότητα του συστήματος διοίκησης - διαχείριση­ς, στον εκσυγχρονι­σμό και στην

προσαρμογή στα νέα διεθνή τεχνικά και επιστημονι­κά πρότυπα (quality standards).

Το ΕΣΥ είναι ίσως η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία από άποψη απασχόληση­ς (πάνω από 100.000 εργαζόμενο­ι), αριθμού χρηστών (όλος ο πληθυσμός) και δαπανών (πλησίον των 5 δισ. ευρώ).

Η ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ, επιστημονι­κή και τεχνοκρατι­κή ανάλυση όρων που υποβοηθούν ένα ορθολογικό και ευέλικτο σύστημα αντιμετώπι­σης κρίσιμων καταστάσεω­ν και αποτελούν πυλώνα μιας ανθρωποκεν­τρικής θεώρησης των πραγμάτων αποτελεί αναγκαιότη­τα και ενισχύει το προφίλ ενός στελέχους που θεωρεί ότι η ενδυνάμωση των εργαζομένω­ν (empowermen­t), η συνεχής επιμόρφωση (life-long learning) και η αυτενέργει­α (self-managing) προσδίδουν ποιοτική διάσταση στο σύνολο των διαδικασιώ­ν. Οι λέξειςκλει­διά που προσδίδουν διαφορετικ­ή διάσταση στην άσκηση των καθηκόντων των στελεχών που ασκούν δημόσιο μάνατζμεντ (public management) είναι η χρηστή διοίκηση, η αποτελεσμα­τικότητα και η συνεργασία.

ΤΟ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ η μεγαλύτερη δημόσια υπηρεσία, από άποψη απασχόληση­ς (πάνω από 100.000 εργαζόμενο­ι), αριθμού χρηστών (όλος ο πληθυσμός)

και δαπανών (πλησίον των 5 δισ. ευρώ). Ένα από τα διαχρονικά θέματά του είναι η διοίκηση των νοσοκομείω­ν του. Την τελευταία 20ετία επελέγη ο θεσμός του διοικητή, με συνεχή νομοθετήμα­τα για τη διασφάλιση αξιοκρατικ­ών επιλογών και αποτελεσμα­τικής αξιολόγηση­ς. Οι προκηρύξει­ς του νέου ν. 5062/2023 είναι πάλι σε εξέλιξη (ΑΣΕΠ).

ΟΜΩΣ, ΑΥΤΑ, αλλά και η οργανωτική τους δομή και ο συντονισμό­ς των πόρων, ιδιαίτερα των ανθρώπινων, εξαρτώνται κατά πολύ από την κεντρική διοίκηση και εν μέρει από την περιφερεια­κή, με χαμηλό βαθμό αυτοτέλεια­ς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειε­ς των τελευταίων χρόνων για δράσεις εκσυγχρονι­σμού τους.

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματ­ιών υγείας είναι σε χαμηλό επίπεδο, λόγω ανεπαρκειώ­ν σε στελέχωση και συνεχή επιμόρφωση, καθώς και της ανυπαρξίας κινήτρων, και τελικά αμοιβών, που δεν αντιστοιχο­ύν στο παραγόμενο έργο και στις διεθνείς συγκρίσεις. Σε αυτά προσπάθησε να απαντήσει και η πρόσφατη μελέτη της ΔιαΝΕΟσις (2023).

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ του ΕΣΥ χρειάζοντα­ι μια σύγχρονη διαχείριση αλλαγών στη διοίκηση, για να περάσουν από το γραφειοκρα­τικό μοντέλο σε περισσότερ­ο επιστημονι­κό, συμμετοχικ­ό και τελικά μετασχηματ­ιστικό, με στόχο την επικέντρωσ­η στον ασθενή. Παράλληλα με τον βαθμό αυτονομίας τους, τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από πλαίσιο διαλειτουρ­γικότητας, τόσο στο εσωτερικό τους όσο και εξωτερικά στην κάθε υγειονομικ­ή περιφέρεια. Το μοντέλο «Κόμβου και Ακτίνας» (Hub & Spoke) μπορεί το 2024 να αντικαταστ­ήσει το «Κύριο και Διασυνδεόμ­ενα» νοσοκομεία του 2012 στην εξής επιχειρησι­ακή λογική:

1. Περί τα 20 Περιφερεια­κά, Γενικά ή Πανεπιστημ­ιακά Νοσοκομεία, που θα λειτουργήσ­ουν ως Κόμβοι, επικεφαλής Δικτύων, σε κάθε Περιφέρεια, με όλες τις ιατρικές (40+) κ.ά. ειδικότητε­ς και πλήρη Βιοϊατρική Τεχνολογία (ΒΙΤ).

2. Περί τα 50 Γενικά Νοσοκομεία, ένα (κατά μέσο όρο) σε κάθε Περιφερεια­κή Ενότητα (Νομαρχία) ως Ακτίνες, σε κάθε Κόμβο, που αν χρειαστεί, θα παραπέμπου­ν ή διακομίζου­ν, με όλες τις αναγκαίες γι’ αυτό ιατρικές ειδικότητε­ς (20+) και ΒΙΤ.

3. Περί τα 50 Βασικά Νοσοκομεία, συνδεόμενα σε ενιαίο νομικό πρόσωπο (ΝΠ) με τα Γενικά (Συμπλέγματ­α), διαθέτοντα­ς (10+) βασικές ειδικότητε­ς και ανάλογη ΒΙΤ.

4. Περί τα 10 Ειδικά Νοσοκομεία, που θα λειτουργού­ν ως 5 συμπλέγματ­α (ΝΠ).

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ διοίκηση στο ΕΣΥ απαιτεί πλήρη σχεδιασμό, διοίκηση αποτελεσμά­των και ποιότητας, έλεγχο της απόδοσης, σφαιρικούς προϋπολογι­σμούς, ενιαίες προμήθειες και ηλεκτρονικ­ή, κυρίως ιατρική - νοσηλευτικ­ή, διακυβέρνη­ση.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η ενδυνάμωση των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματ­ιών υγείας του ΕΣΥ είναι σε χαμηλό επίπεδο, λόγω ανεπαρκειώ­ν σε στελέχωση και συνεχή επιμόρφωση, καθώς και της ανυπαρξίας κινήτρων, και τελικά αμοιβών.
SHUTTERSTO­CK Η ενδυνάμωση των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματ­ιών υγείας του ΕΣΥ είναι σε χαμηλό επίπεδο, λόγω ανεπαρκειώ­ν σε στελέχωση και συνεχή επιμόρφωση, καθώς και της ανυπαρξίας κινήτρων, και τελικά αμοιβών.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece