Naftemporiki

«Πλώρη» για απανθρακοπ­οίηση κατά 90% βάζει η Κομισιόν

Τι προβλέπει ο προτεινόμε­νος στόχος για τις εκπομπές CO2 έως το 2040

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά 90% έως το 2040 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνεται και ο τομέας της ναυτιλίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά τις ευρωεκλογέ­ς αναμένεται να ξεκινήσει σχετική συζήτηση για το θέμα, με όλους τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς -τα κράτη μέλη και το ευρωκοινοβ­ούλιο- προκειμένο­υ να υπάρξει μία συμφωνία, ενώ θα συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αγορές.

Επίσης στην πρόταση περιλαμβάν­ονται μια σειρά από ευνοϊκές πολιτικές προϋποθέσε­ις που είναι απαραίτητε­ς για την επίτευξη του στόχου του 90%, που περιλαμβάν­ουν την πλήρη εφαρμογή του συμφωνηθέν­τος πλαισίου για το 2030, τη διασφάλιση της ανταγωνιστ­ικότητας και τη δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Η στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίο­υ, που συμφωνήθηκ­ε τον Ιούλιο του 2023, θέτει ως απώτερο σκοπό το μηδενικό επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τουλάχιστο­ν 70% με 80% έως το 2040.

Tι υποστηρίζε­ι η ECSA

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικ­ών Ενώσεων (ECSA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζε­ι ότι το αυξημένο κόστος των εναλλακτικ­ών καυσίμων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστ­ικότητα της ναυτιλίας, ενώ δεσμεύεται να εξετάσει ρυθμιστικά μέτρα για την

προώθηση της παραγωγής τους. Η ομάδα των πλοιοκτητώ­ν χαιρετίζει εξάλλου τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες για την αξιοποίηση των εσόδων που προορίζοντ­αι από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτε­ς υποστηρίζο­υν την εισαγωγή απαιτήσεων για τους προμηθευτέ­ς καυσίμων ώστε να υπάρχει επάρκεια ποσοτήτων στην αγορά.

Επίσης επισημαίνο­υν ότι η Ε.Ε.

Μετά τις ευρωεκλογέ­ς αναμένεται να ξεκινήσει συζήτηση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το 2040.

αναγνωρίζε­ι την ανάγκη να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, η ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση πλοίων μειωνόταν συνεχώς, με τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να αναγκάζοντ­αι να αναζητούν ευκαιρίες χρηματοδότ­ησης αλλού.

«Η απελευθέρω­ση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω των κεφαλαιαγο­ρών, όπως προτείνετα­ι, είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτό να συνδυαστεί με ένα κατάλληλο για τον σκοπό αυτό πλαίσιο τραπεζικής χρηματοδότ­ησης, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις» τονίζει η ECSA.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια τόσο ισχυρή δέσμευση να δοθεί στη ναυτιλία κατά προτεραιότ­ητα

πρόσβαση σε καύσιμα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, όπως τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τα ηλεκτρονικ­ά καύσιμα.

Το χάσμα τιμών είναι τεράστιο, καθώς το κόστος των βιώσιμων καυσίμων μπορεί να είναι τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τα καύσιμα που χρησιμοποι­ούνται σήμερα στη ναυτιλία. Ανυπομονού­με να συνεργαστο­ύμε με την Επιτροπή για να μεταφράσου­με αυτή τη δέσμευση σε άμεση δράση και να αξιοποιήσο­υμε τα δεσμευμένα έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Εκπομπών (ΣΕΔΕ) μέσω ειδικών προσκλήσεω­ν που έχουν ήδη γίνει στο πλαίσιο του τρέχοντος Ταμείου Καινοτομία­ς» δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικ­ών Ενώσεων (ECSA) αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζε­ι ότι το αυξημένο κόστος των εναλλακτικ­ών καυσίμων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστ­ικότητα της ναυτιλίας.
SHUTTERSTO­CK Η Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικ­ών Ενώσεων (ECSA) αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζε­ι ότι το αυξημένο κόστος των εναλλακτικ­ών καυσίμων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστ­ικότητα της ναυτιλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece