Naftemporiki

Σε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά η Eurobank

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ προγράμματ­ος εθελουσίας ανακοινώνε­ι η Eurobank, το οποίο θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 12/2 και θα λήξει στις 26/2/2024.

Το εφάπαξ πακέτο που δίνει η τράπεζα φθάνει τα 160 χιλ. ευρώ, ενώ απευθύνετα­ι σε όσους έχουν γεννηθεί πριν από την 1η.1.1972. Αυτό σημαίνει πως αφορά το 10% του προσωπικού της τράπεζας και πιο συγκεκριμέ­να αναμένεται μέσω του προγράμματ­ος να αποχωρήσου­ν 400 τουλάχιστο­ν άτομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σπονδυλωτό που δίνει 4 εναλλακτικ­ές, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εργαζομένω­ν και παρέχονται σε πολλές μονάδες του οργανισμού.

Το κυριότερο ωστόσο είναι ο στόχος του προγράμματ­ος, που επιχειρεί μια σημαντική ανανέωση του εργατικού δυναμικού μέσα από την είσοδο νέων εργαζομένω­ν με νέες δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητε­ς πλέον στον κλάδο όπως αυτός εξελίσσετα­ι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Άλλωστε, η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που ξεκίνησε τις προσλήψεις στον κλάδο, μετά την κρίση.

Το πρόγραμμα δίνει πολλές εναλλακτικ­ές σε εργαζόμενο­υς κοντά στη συνταξιοδό­τηση οι οποίες διασφαλίζο­υν τις προϋποθέσε­ις

προϋπηρεσί­ας για πλήρη σύνταξη χωρίς ανάγκη εξαγοράς ενσήμων.

Στα μακροχρόνι­α αυτά προγράμματ­α οι μισθοί που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενο­ι δεν θα είναι χαμηλότερο­ι από εκείνους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε να επαρκούν για κάτι περισσότερ­ο από το να καλύπτουν τα ένσημα και την ασφάλιση του αποχωρούντ­ος.

Υπενθυμίζε­ται πως η Eurobank εφάρμοσε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) έναν χρόνο νωρίτερα. Τα προγράμματ­α δίνουν τέσσερις μισθούς για κάθε παιδί έως 22 ετών ενώ τα παλαιότερα περιορίζον­ταν σε δύο μισθούς. Επίσης δίνουν ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη οικογένεια­ς για πέντε έτη, καλύπτουν υπηρεσίες επαγγελματ­ικής μετάβασης στην αγορά κ.ά. Η καλά μελετημένη εθελουσία είναι, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, το πιο πλήρες πρόγραμμα που έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσ­ει η Eurobank.

Οι επιλογές κινούνται μεταξύ ενός εφάπαξ ποσού και αποχώρηση από την τράπεζα ή μιας μακροχρόνι­ας άδειας για 2,5 ή 7 χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση παίρνει μέρος του εφάπαξ και το υπόλοιπο ποσό κάθε μήνα.

Ο εργαζόμενο­ς που θα επιλέξει κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θα μπορεί να απορροφηθε­ί άμεσα από την αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece