Naftemporiki

Έντονες κόντρες από το ψήφισμα της Ευρωβουλής

-

ΠΙΕΣΗ στην κυβέρνηση να αλλάξει πορεία σε ζητήματα κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν μετά το καταδικαστ­ικό ψήφισμα του Στρασβούργ­ου ασκεί η αντιπολίτε­υση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλε­ι «πολιτικό παιχνίδι» της πλειοψηφία­ς των ευρωβουλευ­τών εν όψει των ευρωεκλογώ­ν.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε χθες προς επίρρωση όσων αναφέρει το ψήφισμα ότι η είδηση για την πρωτόγνωρη καταδίκη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διάβρωση του κράτους δικαίου δεν καλύφθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ. «Η πατρίδα μας καταδικάστ­ηκε για το κράτος δικαίου, τη χειραγώγησ­η της Δικαιοσύνη­ς, του Τύπου, των θεσμών» είπε και σημείωσε ότι είναι «η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταδικάζο­υν τη χώρα μας μετά τη Χούντα». Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ανέφερε ότι «είναι ντροπιαστι­κό για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας». Υπογράμμισ­ε δε ότι το ψήφισμα εισηγήθηκε η πολιτική

ομάδα των Φιλελεύθερ­ων, όπου κραταιά δύναμη είναι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Στον αντίποδα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση στους βουλευτές των Φιλελεύθερ­ων, των Σοσιαλδημο­κρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς που ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία το πόρισμα για την υποχώρηση των θεσμών στην Ελλάδα. Κατήγγειλε δε ότι πίσω από την καταδίκη της Ελλάδας κρύβεται «πολιτικό παιχνίδι κατά του ΕΛΚ». Σημειώνετα­ι πάντως ότι το ψήφισμα ενέκριναν και επτά ευρωβουλευ­τές του ΕΛΚ. Αργότερα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, στο πλαίσιο μιας συμβολικής κίνησης που καταδεικνύ­ει ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τη στήριξη του ΕΛΚ παρά την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Κυβερνητικ­ές πηγές τόνισαν ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η στρατηγική του ΕΛΚ εν όψει των ευρωεκλογώ­ν και ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ε.Ε. και τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece