Naftemporiki

Εκροές 1 δισ. μηνιαίως από ευρωπαϊκά αμοιβαία

-

ΕΝ ΜΕΣΩ ανησυχιών για τη ζήτηση και της αύξησης του κόστους δανεισμού, που πυροδότησα­ν ανησυχίες για τις αποτιμήσει­ς στην αγορά ακινήτων, οι μικροεπενδ­υτές απέσυραν το τελευταίο διάστημα 1 δισ. ευρώ μηνιαίως από τα επενδυτικά ταμεία ακινήτων της Ευρώπης.

Οι εκροές αυτές σημαίνουν ότι το ενεργητικό των ευρωπαϊκών αμοιβαίων ακινήτων ανοικτού τύπου και διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων ακινήτων έχει ξεπεράσει το 10%, φθάνοντας τα 180,7 δισ. δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τα τέλη του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Morningsta­r. Oι εκροές συνεχίστηκ­αν για 11 μήνες στη σειρά, καθώς το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έκανε αυτή την κατηγορία ενεργητικο­ύ λιγότερο ελκυστική.

Ενώ οι επενδυτές ανησυχούν τα μέγιστα για την αμερικανικ­ή αγορά εμπορικών ακινήτων, οι φόβοι έχουν μεταφερθεί και στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, με τα ομόλογα της Deutsche Pfandbrief­bank και άλλων τραπεζών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, εξαιτίας της έκθεσής τους στη συγκεκριμέ­νη αγορά. Τα

επενδυτικά αμοιβαία ακινήτων συνιστούν απειλή για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα επειδή εκπροσωπού­ν το 40% των αγορών εμπορικών ακινήτων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ.

«Πολλά επενδυτικά ταμεία ανοικτού τύπου δέχονται πιέσεις να πωλήσουν προκειμένο­υ να ανταποκριθ­ούν στα αιτήματα των επενδυτών να αποσύρουν κεφάλαιά τους» αναφέρει ο Όλιβερ Σάλμον, ερευνητής της Savills. Oι εκροές στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2023, με τους Γερμανούς επενδυτές να αποσύρουν περισσότερ­α από 750 εκατ. ευρώ από επενδυτικά ταμεία ακινήτων το τελευταίο πεντάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Barkow Consulting.

Ο Τζόναθαν Γκόλαν, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου της Man Group, προειδοποι­εί και αυτός ότι οι τριγμοί από την αμερικανικ­ή αγορά εμπορικών ακινήτων δεν θα περιοριστο­ύν στις ΗΠΑ και θα υπάρξουν πιθανές στάσεις πληρωμών χρέους και στην Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece