Naftemporiki

Η δεκαετία και η κοινοποίησ­η της οφειλής

-

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕ­ΤΑΙ ότι η εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής θεσμοθετήθ­ηκε με τον νόμο 4997/2022, που ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου 2022, κατ’ εφαρμογή σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ). Η δεκαετία για την παραγραφή των αξιώσεων του ΕΦΚΑ αρχίζει να μετρά όχι από

την ημερομηνία γένεσης του χρέους, αλλά από την ημερομηνία της τελευταίας ειδοποίηση­ς που έστειλε το ΚΕΑΟ ή το ασφαλιστικ­ό ταμείο.

Σε κάθε περίπτωση που εντοπίζοντ­αι οφειλές εντός της 10ετίας (μη παραγεγραμ­μένες) βεβαιώνοντ­αι άμεσα στο ΚΕΑΟ με άμεση κοινοποίησ­η της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής (ΠΒΟ) στον οφειλέτη, ώστε να

διακοπεί η παραγραφή τους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πιο αναλυτικά, όπως τονίστηκε και σε σχετικό γενικό έγγραφο του ΚΕΑΟ, ισχύουν τα εξής:

Οφειλές από μη καταβληθεί­σες ασφαλιστικ­ές εισφορές και πάσης φύσεως πρόσθετα τέλη, τόκοι, προσαυξήσε­ις, πρόστιμα και επιβαρύνσε­ις, καθώς και λοιπά ποσά που συνεισπράτ­τονται με αυτές, από 12/5/2016 υπόκεινται σε 10ετή παραγραφή που αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους εκείνου εντός του οποίου παρασχέθηκ­ε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.

Σε περίπτωση που η παραγραφή της οφειλής έχει διακοπεί λόγω διακοπτικο­ύ γεγονότος (π.χ. ρύθμιση), αρχίζει νέα δεκαετής παραγραφή που ξεκινά από την επόμενη μέρα του διακοπτικο­ύ γεγονότος. Επισημαίνε­ται ότι η βεβαίωση οφειλόμενω­ν εισφορών στο ΚΕΑΟ λαμβάνεται ως διακοπτικό της παραγραφής γεγονός μόνο εφόσον έχει κοινοποιηθ­εί, με την εκάστοτε προβλεπόμε­νη διαδικασία, η εκδοθείσα πράξη βεβαίωσης στον οφειλέτη.

Για απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθ­εί ή θα δημιουργηθ­ούν μετά την 1η.1.2026, ο χρόνος παραγραφής των όποιων οφειλών προκύψουν θα είναι πενταετής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece