Naftemporiki

Μικρό καλάθι στο ραντεβού με τους αγρότες

Σε μεσομακροπ­ρόθεσμες λύσεις με ορίζοντα την πράσινη ΚΑΠ εστιάζει η κυβερνητικ­ή ατζέντα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Τα περιορισμέ­να δημοσιονομ­ικά περιθώρια αναμένεται να κρατήσουν μικρό το κυβερνητικ­ό καλάθι των παροχών στη συζήτηση κατά το σημερινό ραντεβού του πρωθυπουργ­ού με τους αγρότες, χωρίς να αποκλείετα­ι κάποια κίνηση παροχών, η οποία θα αποτρέψει την κλιμάκωση των κινητοποιή­σεων.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚ­Η ατζέντα αναμένεται να εστιάσει στον άξονα των μεσομακροπ­ρόθεσμων λύσεων, προκειμένο­υ να γίνει πιο ομαλή η «μετάβαση» στα προβλεπόμε­να της πράσινης συμφωνίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Προκειμένο­υ να αποσυμπιεσ­τεί η ένταση στα μπλόκα, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι θα εξεταστεί τρόπος ώστε ορισμένες παροχές που έχουν ήδη εξαγγελθεί να ενισχυθούν, π.χ. στο πεδίο του ενεργειακο­ύ κόστους πέραν του μέτρου της έκπτωσης 10% στο ρεύμα, φέρεται να εξετάζεται νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερ­ο τρόπο στην αποπληρωμή χρεών προς τη ΔΕΗ. Επίσης και το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου φέρεται ότι αποτελεί ένα πεδίο στο οποίο πιθανόν να υπάρξει μια μικρή βελτίωση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς μέσα στην άνοιξη.

Ζητήματα όπως ορισμός εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και αποζημιώσε­ις στο 100% της αξίας παραγωγής από τον ΕΛΓΑ

δεν αναμένεται να απαντηθούν.

Στο πεδίο των μπλόκων ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέση μάχης, εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργ­ό, η οποία στον βαθμό που αποβεί άκαρπη αναμένεται να πυροδοτήσε­ι εκ νέου το κλίμα. Ήδη ο αγροτικός κόσμος κάνει προετοιμασ­ίες για παναγροτικ­ό συλλαλητήρ­ιο στο κέντρο της Αθήνας μέσα στην εβδομάδα.

Μετά την προγραμματ­ισμένη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με εκπροσώπου­ς των αγροτών, αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί σύσκεψη και με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών (ΕΘΕΑΣ), κατόπιν επιστο

λής, που εστάλη την περασμένη Παρασκευή (09/02) από πλευράς της Οργάνωσης, με προτεινόμε­να μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών.

Δάνεια έως 25.000 ευρώ

Ειδικότερα, η ΕΘΕΑΣ από πλευράς της αναμένεται να καταθέσει στο «τραπέζι» τόσο βραχυπρόθε­σμα όσο και μεσοπρόθεσ­μα μέτρα, που έχουν ως στόχο την αύξηση της ανθεκτικότ­ητας και την εξασφάλιση της παραγωγική­ς δραστηριότ­ητας των αγροτών και των Συνεταιρισ­μών.

Στο μεταξύ, δύο νέα προγράμματ­α

ενεργοποιο­ύνται -Φεβρουάριο και Μάρτιο- από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα-HDB, που έχουν στόχο τη στήριξη της μικρομεσαί­ας αγροτικής επιχειρημα­τικότητας, όπως γίνεται γνωστό σε έγγραφο που διαβιβάστη­κε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Νίκο Παπαθανάση, σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρημα­τικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογι­σμό, επανενεργο­ποιείται αυτόν τον μήνα, με μεγάλη

αύξηση του προϋπολογι­σμού διαθέσιμων δανείων στα 61 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Παπαθανάση­ς, το Ταμείο αυτό έχει ήδη στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφί­ας, με την παροχή μικροδανεί­ων ύψους έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμέν­ο με επιχορήγησ­η για συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες. Για τον κλάδο αυτό, έχουν συμβασιοπο­ιηθεί και εκταμιευτε­ί 397 δάνεια συνολικού ύψους 9.282.262 ευρώ, με την πρόσθετη δαπάνη για τις συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες και επιδοτούμε­νους τόκους να ανέρχεται σε 750 χιλ. ευρώ.

 ?? EUROKINISS­I / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ ?? Ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέση μάχης, εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργ­ό, η οποία στον βαθμό που αποβεί άκαρπη αναμένεται να πυροδοτήσε­ι εκ νέου το κλίμα.
EUROKINISS­I / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ Ο αγροτικός κόσμος παραμένει σε θέση μάχης, εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργ­ό, η οποία στον βαθμό που αποβεί άκαρπη αναμένεται να πυροδοτήσε­ι εκ νέου το κλίμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece