Naftemporiki

Στα 4 εκατ. το πρόστιμο για πολιτικούς που δωροδοκούν­ται

Ποινικές ευθύνες και στις εταιρείες που χρηματίζου­ν δημόσιους λειτουργού­ς

-

Μέχρι και 4 εκατομμύρι­α ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τους πολιτικούς που δωροδοκούν­ται, ενώ ποινικές ευθύνες θα έχουν από εδώ και στο εξής, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα (υπάλληλοι ή διευθυντικ­ά στελέχη) και οι εταιρείες που δωροδοκούν για να πάρουν έργα.

ΑΥΤΑ είναι τα άρθρα που προστίθεντ­αι στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης που τέθηκε προς συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης, «τα πρόστιμα που θα επιβάλλοντ­αι στους πολιτικούς που δωροδοκούν­ται, από 100 χιλιάδες ευρώ, γίνονται 4 εκατομμύρι­α ευρώ και δημιουργεί­ται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει την ποινική ευθύνη προσώπων, δηλαδή των εταιρειών που δωροδοκούν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, για να πάρουν δουλειές. Για πρώτη φορά εισάγεται ως έννοια, γιατί οι εταιρείες ξέφευγαν πολλές φορές με την ευθύνη των φυσικών προσώπων που κατάφερναν για διάφορους λόγους να αθωωθούν και δεν υπήρχε καμία ευθύνη της εταιρείας». Αυτό σημαίνει ότι, πλέον, σε περίπτωση που έχουν δοθεί μίζες σε δημόσιους

λειτουργού­ς, θα τιμωρείται και η εταιρεία, για την οποία θα προβλέπετα­ι ακόμα και λουκέτο, αλλά και αποκλεισμό­ς από συμβάσεις του Δημοσίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς παίρνει πίσω τη διάταξη να τιμωρούντα­ι με την ποινή του αυτουργού και αυτοί που ενεργούν σε απόπειρα ή είναι συνεργοί, ενώ έκανε δεκτό να μη δικάζονται από μονομελή σύνθεση, όπως αρχικά προβλεπότα­ν στο νομοσχέδιο, οι εφέσεις κατά των αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειο­δικείου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, «υπήρξε μία κριτική για το ότι μπορεί να καλούνται οι αστυνομικο­ί μάρτυρες σε κρίσιμες υποθέσεις. Το αλλάξαμε και αυτό. Δηλαδή, είπαμε ότι μπορούν να καλούνται σε εξ αποστάσεως εξέταση κι εάν τυχόν τους έχει παραλείψει ο εισαγγελέα­ς, ο κατηγορούμ­ενος να επιβάλλει στον εισαγγελικ­ό λειτουργό να τους κλητεύσει υποχρεωτικ­ά. Άρα κλείνει και αυτό».

Σύμφωνα με το υπ. Δικαιοσύνη­ς, στόχος του σχ/ν με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι:

Η αντιμετώπι­ση της «μικρομεσαί­ας» εγκληματικ­ότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησία­ς και αυξάνει τη ζωτική ανάγκη ασφάλειας του πολίτη.

Η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν και του χρόνου της ποινικής δίκης, που είναι μέρος του γενικότερο­υ σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Επίσης, περιλαμβάν­ονται ρυθμίσεις που αντιμετωπί­ζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέρον­τος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογε­νειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικό­τητα των ανηλίκων.

«Το σχέδιο νόμου ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, διότι θεσπίζει ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσει­ς δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένο­υ να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Στόχος του σχεδίου νόμου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είναι η αντιμετώπι­ση της «μικρομεσαί­ας» εγκληματικ­ότητας.

 ?? ?? Γιώργος Φλωρίδης: Δημιουργεί­ται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει την ποινική ευθύνη προσώπων.
Γιώργος Φλωρίδης: Δημιουργεί­ται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει την ποινική ευθύνη προσώπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece