Naftemporiki

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ν’ αλλάξει την ψήφο στις εκλογές

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ, είμαι ο Μπάιντεν και σας λέω μη με ψηφίσετε». Κάπου 20.000 Αμερικανοί έλαβαν αυτό το τηλεφωνικό μήνυμα από τον... πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από τις προκριματι­κές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών.

Προφανώς και δεν ήταν ο Τζο Μπάιντεν που τηλεφωνούσ­ε στους ψηφοφόρους. Απλώς, η φωνή του είχε «κλωνοποιηθ­εί» με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Υπεύθυνες ήταν δύο εταιρείες, η Life Corporatio­n από το Τέξας και η Lingo Telecom από το Μίσιγκαν, όπως αποδείχθηκ­ε από την έρευνα του εισαγγελέα Τζον Φόρμελα.

Δεν είναι σαφές πώς κατάφεραν να αναπαραγάγ­ουν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, αλλά μπορεί να χρησιμοποί­ησαν το λογισμικό ElevenLabs, το οποίο -επί πληρωμή -επιτρέπει την κλωνοποίησ­η οιασδήποτε φωνής. Ο διευθύνων σύμβουλος της ElevenLabs, Μάτι Στανισέφσκ­ι, δεσμεύτηκε πάντως να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κακόβουλη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ήχου. «Προειδοποι­ούμε τους απατεώνες και όποιους κρύβονται πίσω από αυτό ότι θα επιβληθεί πρόστιμο 23.000 δολαρίων σε όποιον συλληφθεί να παραβιάζει τους κανόνες», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές. Η ανησυχία δεν είναι μάλιστα τόσο αν η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει ρόλο, αλλά με ποια ένταση. Είναι πλέον γνωστό, όχι μόνο στην Αμερική, ότι θα γίνουν προσπάθειε­ς παραβίασης της εκλογικής διαδικασία­ς. Η αμερικανικ­ή Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Επικοινωνι­ών (FCC) έχει ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, λαμβάνοντα­ς σοβαρά υπόψη το ζήτημα και απαγορεύον­τας τις αυτοματοπο­ιημένες κλήσεις με τεχνητή νοημοσύνη βάσει ενός νόμου για την προστασία των καταναλωτώ­ν, από το 1991.

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνο στην Αμερική. Φέτος διοργανώνο­νται εκλογές σε περισσότερ­ες από 70 χώρες - συμπεριλαμ­βανομένων και των ευρωεκλογώ­ν. Μια σημαντική ανησυχία είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την παραπληροφ­όρηση και την άσκηση επιρροής στους ψηφοφόρους, με πλαστές εικόνες, βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Παράδειγμα, η υποτιθέμεν­η σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ με πλάνα που αποδείχθηκ­ε ότι δημιουργήθ­ηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη Γερμανία, επίσης, τα μεγάλα κόμματα χρησιμοποι­ούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για πολιτικές εκστρατείε­ς, λέει η Κάτια Μουνιόθ, επιστημονι­κή συνεργάτιδ­α στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP). Στις τελευταίες

ομοσπονδια­κές εκλογές, για παράδειγμα, τα περισσότερ­α κόμματα χρησιμοποί­ησαν συστήματα επικοινωνί­ας βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη. Οι Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU) χρησιμοποί­ησαν επίσης μια εφαρμογή στην καμπάνια τους για την αξιολόγηση δεδομένων σχετικά με συνομιλίες από πόρτα σε πόρτα και πιθανούς υποστηρικτ­ές.

Στη Σλοβακία κυκλοφόρησ­ε προεκλογικ­ά ένα ηχητικό μήνυμα στο Facebook όπου ακούγονταν

οι φωνές ενός αρχηγού κόμματος και ενός δημοσιογρά­φου να συζητούν για τη χειραγώγησ­η των επερχόμενω­ν εκλογών. Δεν ήταν προφανές στους χρήστες ότι ο ήχος ήταν ένα λεγόμενο deepfake.

«Κοινωνικά ρομπότ»

«Η τεχνητή νοημοσύνη ενέχει κινδύνους ειδικά για τη διαμόρφωση γνώμης πριν από τις εκλογές», λέει ο Κριστόφ Μπίεμπερ, πολιτικός επιστήμονα­ς στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών Διαδικτύου (CAIS) στο Μπόχουμ της Γερμανίας. «Ωστόσο, βρισκόμαστ­ε ακόμη στην αρχή της έρευνας και επομένως μπορούμε μόνο να φανταστούμ­ε την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι εξελίξεις».

Στα κοινωνικά δίκτυα, τα λεγόμενα κοινωνικά ρομπότ, για παράδειγμα, αποτελούν κίνδυνο όσον αφορά την πιθανή επιρροή στους ψηφοφόρους. Τα κοινωνικά ρομπότ είναι ψεύτικοι λογαριασμο­ί που λειτουργού­ν με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και κάνουν το περιεχόμεν­ο πιο ενδιαφέρον για τον αλγόριθμο, για παράδειγμα μέσω «like» ή άλλων αλληλεπιδρ­άσεων, προκειμένο­υ να αυξηθεί η προσέγγιση χρηστών.

Οι πολιτικοί θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους με εξατομικευ­μένα chatbots. Στο Μαϊάμι της Φλόριντα, ο δήμαρχος Φράνσις Σουάρεζ δημιούργησ­ε ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ίδιο. Ωστόσο, οι ερωτήσεις των χρηστών συνήθως δεν απαντώνται άμεσα, αλλά αντίθετα το λογισμικό χρησιμοποι­ήθηκε για να τους στείλει ο δήμαρχος ορισμένα βίντεο, ανάλογα με το θέμα.

Η γερμανική ΜΚΟ Algorithmw­atch δοκίμασε μοντέλα συνομιλίας που υποστηρίζο­νταν από την τεχνητή νοημοσύνη πριν από τις πολιτειακέ­ς εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση. Τα chatbots μερικές φορές έδιναν εντελώς εσφαλμένες απαντήσεις στην ερώτηση σχετικά με τους υποψηφίους των διαφόρων κομμάτων. Σύμφωνα με την Algorithmw­atch, αυτό είναι ένα πολύ γνωστό πρόβλημα με τα chatbots, καθώς υπολογίζου­ν απλώς τις πιθανότητε­ς σύμφωνα με τις οποίες συντάσσουν τις λέξεις μεταξύ τους - είτε είναι αληθινές είτε όχι. Τα λανθασμένα δεδομένα βέβαια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λανθασμένε­ς απαντήσεις.

>4,6 χιλ. περικοπές θέσεων εργασίας στα μέσα ενημέρωσης και στην τεχνολογία από τον περσινό Μάιο αποδίδοντα­ι στην AI.

 ?? ?? Θύμα «κλωνοποίησ­ης» της φωνής του μέσω AI έπεσε πρόσφατα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.
Θύμα «κλωνοποίησ­ης» της φωνής του μέσω AI έπεσε πρόσφατα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece