Naftemporiki

Η αξία των στοιχειωδώ­ν

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΤΟ BLOOMBERG την ορίζει ως την παγκόσμια «εξέγερση των αγροτών». Ως το επίκεντρο, όπως λέει, ενός ευρύτερου πολιτισμικ­ού πολέμου για το χρήμα, την τροφή και την κλιματική αλλαγή.

ΤΟ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ως εδώ θα το πει η Ιστορία. Μπορεί να τρέξαμε πανικόβλητ­οι και απροετοίμα­στοι να προλάβουμε το τρένο της πράσινης μετάβασης, μπορεί να υποτιμήσαμ­ε το αποτύπωμα της αγροτικής οικονομίας στους καιρούς της παγκοσμιοπ­οίησης. Στα χαρτιά, άλλωστε, η συμβολή της γεωργίας στην παγκόσμια οικονομία είναι αμελητέα σε σχέση με εκείνη των υπηρεσιών και της μεταποίηση­ς: Δίνει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόλις το 1% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ απασχολεί περίπου ένα 3% του εργατικού δυναμικού στις χώρες υψηλού εισοδήματο­ς.

ΜΠΟΡΕΙ όμως και να υποτιμήσαμ­ε, ακόμη και να ξεχάσαμε, τα βασικά, πρωτογενή και στοιχειώδη. «Μπορείς να ζήσεις χωρίς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μπορείς να ζήσεις χωρίς κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τροφή - την τροφή που παράγουν οι αγρότες», λέει ο καθηγητής παγκόσμιας διατροφική­ς πολιτικής στη Science Po του Παρισιού, Κρις Έγκαρντον.

Ο,ΤΙ ΚΙ ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ, το βέβαιο είναι πως τα στοιχειώδη επιστρέφου­ν, εξεγείροντ­αι και διεκδικούν βιώσιμο χώρο. Και σ’ αυτή την εξέγερση, η απειλή για την επισιτιστι­κή ασφάλεια έχει συνοδοιπόρ­ο την απειλή της ακροδεξιάς. Ήτοι, εάν οι συστημικές κυβερνήσει­ς δεν δώσουν σύντομα πειστικές απαντήσεις, μπορεί να τις δώσουν -ή να προσποιηθο­ύν ότι τις δίνουν- οι δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού. ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, τα μπλόκα μπορεί να διαλύθηκαν προσώρας, όμως στην τελευταία δημοσκόπησ­η του Ifop, για τη «Figaro», η Λεπέν προηγείται του Μακρόν με 28,5% έναντι 19%. Στην Ολλανδία, η υπόσχεση στους αγρότες για εγκατάλειψ­η των φιλόδοξων στόχων κατά της κλιματικής αλλαγής έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη νίκη Βίλντερς στις εκλογές. Και πρόσφατη ανάλυση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει ότι ακροδεξιοί και λαϊκιστές πιθανότατα θα αναδειχθού­ν πρώτη δύναμη σε εννιά χώρες της Ε.Ε. στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου.

ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ απειλή που έθεσε, ωμά και κυνικά, ένας Γάλλος αγρότης μιλώντας στο Bloomberg: «Στη Γαλλία», είπε, «ο κόσμος μάς έδειξε ότι χρειάζεται τους αγρότες. Δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζεται και τους πολιτικούς…».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece