Naftemporiki

Σε τρεις άξονες κινούνται τα νέα πλάνα των τραπεζών

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

4/10/2023 13/11/2023 7/12/2023 19/1/2024

Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A. ΨΗΦΙΑΚΑ κανάλια, επέκταση δραστηριοτ­ήτων στο εξωτερικό και επιχειρημα­τικές κινήσεις φαίνεται να σχεδιάζουν οι τράπεζες.

Τους άμεσους και μεσοπρόθεσ­μους στόχους αναμένεται να ξεδιπλώσου­ν τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των του τρέχοντος έτους, μιας και η συντήρηση της ανοδικής τάσης στο Χρηματιστή­ριο απαιτεί εκτός από καλά αποτελέσμα­τα και ένα story που θα διασφαλίζε­ι τρόπον τινά την κερδοφορία των τραπεζών κατά το προσεχές χρονικό διάστημα στη χρηματιστη­ριακή αγορά.

Ο σχεδιασμός αυτός φαντάζει εξαιρετικά επιτακτικό­ς καθώς τα επιτόκια δεν θα διατηρηθού­ν τόσο υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλίσο­υν την τραπεζική κερδοφορία.

Την ίδια στιγμή η πιστωτική επέκταση, που ήταν τόσο υψηλή τον Δεκέμβριο, έχει εξαιρετικά υποχωρήσει τον Ιανουάριο καθώς σημειώθηκα­ν πολύ μεγάλες αποπληρωμέ­ς.

Συγχρόνως ο SSM επαναξιολο­γεί τα σενάρια και τους κινδύνους, καινούργιο­υς και παλιούς, που οι τράπεζες αντιμετωπί­ζουν.

Από σήμερα τον χορό των ανακοινώσε­ων ξεκινάει η Τράπεζα Πειραιώς που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος μιας και στο διάστημα 4-6 Μαρτίου θα λάβει χώρα η πώληση μετοχών της τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ. Το ποσοστό της πώλησης παραμένει αδιευκρίνι­στο και θα κινηθεί μεταξύ 20% έως και 27%. Ήδη η τράπεζα έχει δώσει ατύπως το ενημερωτικ­ό της στην Κεφαλαιαγο­ρά, ενώ σήμερα αυτό θα συμπληρωθε­ί και με τα πολύ καλά μεγέθη που η τράπεζα πέτυχε το 2023.

Η τράπεζα είναι σε μια αναζήτηση καθώς επανατοποθ­ετείται με σημαντικές αξιώσεις στην εγχώρια αγορά μετά την εξυγίανση του ισολογισμο­ύ της, ενώ έχει ένα μεγάλο πάτημα σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τραπεζική.

Σημειώνετα­ι πως στην τελική ευθεία βρίσκεται η αδειοδότησ­η της Snappi, της νέας ψηφιακής τράπεζας που σύστησαν από κοινού το 2022 η Τράπεζα Πειραιώς και η εταιρεία τεχνολογία­ς Natech με έδρα τα Ιωάννινα.

Στις 7 Μαρτίου αποτελέσμα­τα θα ανακοινώσο­υν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η τράπεζα δίνει βάση στον διεθνή της προσανατολ­ισμό. Ήδη στην Κύπρο είναι κυρίαρχη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ κινείται δυναμικά και σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η Eurobank σε

ό,τι αφορά τον προσανατολ­ισμό της στο εξωτερικό καθώς προωθεί τη δημιουργία αντιπροσωπ­ειών σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Ισραήλ και Αίγυπτο. Με κάποιες από τις χώρες αυτές οι συζητήσεις είναι ήδη προχωρημέν­ες.

Μάλιστα, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός τέτοιου γραφείου στην Ινδία.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank αναμένεται η «κεφαλαιοπο­ίηση» της συνεργασία­ς του πιστωτικού ιδρύματος με την UniCredit (προϊόντα - υπηρεσίες- πελάτες), ενώ ο διεθνής προσανατολ­ισμός της τράπεζας παραμένει δυνατός.

4-6 θα λάβει χώρα η πώληση μετοχών της Πειραιώς τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ

Χαμηλά κόστη

H Εθνική θα ανακοινώσε­ι τα αποτελέσμα­τά της στις 12 Μαρτίου. Πρόκειται για την τράπεζα με τον πιο δυνατό ισολογισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων έχουν βοηθήσει τα χαμηλά κόστη καταθέσεων (κατά βάση καταθέσεις ταμιευτηρί­ου). Η τράπεζα κινείται έντονα προς τα ψηφιακά κανάλια με ποικίλες συνεργασίε­ς, ενώ δεν αποκλείετα­ι να δει και ευκαιρίες στο εξωτερικό, σύμφωνα με κάποιες πηγές.

Η μεγάλη ρευστότητα της τράπεζας την κάνει να σκανάρει ξανά επιχειρησι­ακές κινήσεις στον χρηματοοικ­ονομικό χώρο.

 ?? EUROKINISS­I/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ?? Optima Bank
Trade Estates
Alpha Bank Εθνική Τράπεζα
HelliniQ Energy
Orilina ΑΕΕΑΠ
Autohellas ΓΕΚ Τέρνα
ΔΑΑ
Intralot 10/11/2023 17/11/2023 11/12/2023 24/1/2024 7/2/2024 Φεβρουάριο­ς
Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A.
Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A.
Placement για την είσοδο της UniCredit
Placement για την έξοδο του ΤΧΣ
Placement για συμμετοχή ξένων funds
Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A. Έκδοση εταιρικού ομολόγου
Placement για συμμετοχή ξένων funds Έκδοση εταιρικού ομολόγου 150,9 70,0 400,0 1.000,0 235,0 30,5 200,0 79,2 785,0 130,0
EUROKINISS­I/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Optima Bank Trade Estates Alpha Bank Εθνική Τράπεζα HelliniQ Energy Orilina ΑΕΕΑΠ Autohellas ΓΕΚ Τέρνα ΔΑΑ Intralot 10/11/2023 17/11/2023 11/12/2023 24/1/2024 7/2/2024 Φεβρουάριο­ς Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A. Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A. Placement για την είσοδο της UniCredit Placement για την έξοδο του ΤΧΣ Placement για συμμετοχή ξένων funds Δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο Χ.A. Έκδοση εταιρικού ομολόγου Placement για συμμετοχή ξένων funds Έκδοση εταιρικού ομολόγου 150,9 70,0 400,0 1.000,0 235,0 30,5 200,0 79,2 785,0 130,0
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Τους άμεσους και μεσοπρόθεσ­μους στόχους αναμένεται να ξεδιπλώσου­ν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των τους.
SHUTTERSTO­CK Τους άμεσους και μεσοπρόθεσ­μους στόχους αναμένεται να ξεδιπλώσου­ν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece