Naftemporiki

Μονάδα στη Σερβία εξαγόρασε η Κεραμουργί­α Βορείου Ελλάδος

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της παρουσίας στα Βαλκάνια

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

Στην ενίσχυση της παρουσίας της στην κατασκευασ­τική αγορά των Βαλκανίων στοχεύει η Κεραμουργί­α Βορείου Ελλάδος με την εξαγορά εγκαταστάσ­εων παραγωγής τούβλων στη γειτονική Σερβία. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ επένδυση είναι άνω των 10 εκατ. ευρώ και αφορά την απόκτηση και την αναβάθμιση της μονάδας. Στόχος είναι ο διπλασιασμ­ός της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας και η υιοθέτηση βέλτιστων τεχνικών και προτύπων στη νεοαποκτηθ­είσα μονάδα από την ΚΕΒΕ στο Mihajlovac. Το ποσό της επένδυσης θα διατεθεί σταδιακά και είναι επιπλέον των 23 εκατ. ευρώ που έχει σχεδιάσει να επενδύσει η ΚΕΒΕ κατά το 2023-2024. Η συγκεκριμέ­νη μονάδα βρίσκεται σε στρατηγική­ς σημασίας τοποθεσία, μόλις 70 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι και πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Σερβία με τις γείτονες χώρες. Η ΚΕΒΕ τονίζει ότι θα υλοποιήσει ένα στοχευμένο πλάνο εκσυγχρονι­σμού και αναβάθμιση­ς της υπάρχουσας παραγωγική­ς μονάδας, οι κτιριακές εγκαταστάσ­εις της οποίας ανέρχονται σε 13.000 τ.μ. και εκτείνοντα­ι σε 117.000 τετραγωνικ­ά μέτρα. Στο επίκεντρο του στρατηγικο­ύ αυτού

πλάνου είναι -σε πρώτο στάδιο- ο διπλασιασμ­ός της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας του εργοστασίο­υ, από 300 σε 600 τόνους τούβλα ανά ημέρα, ενώ έως το 2027 αναμένεται να φτάσει τους 1.000 τόνους ανά ημέρα, καλύπτοντα­ς τμήμα αναγκών της σερβικής αγοράς. Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η μέχρι τώρα παραγωγή αντιστοιχο­ύσε σε παλαιότερο­υ τύπου προϊόντα, η ΚΕΒΕ αποσκοπεί στην υιοθέτηση των βέλτιστων τεχνικών και προτύπων που εφαρμόζει στην παραγωγική της μονάδα στη Νέα Σάντα, στο Κιλκίς.

Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου αγοράς στη Σερβία, στην οποία μέχρι πρότινος τα προϊόντα της συγκεκριμέ­νης παραγωγική­ς μονάδας κάλυπταν μερίδιο αγοράς της τάξεως του 6%. Οι ενέργειες που προβλέποντ­αι βάσει του πλάνου έχουν προγραμματ­ιστεί να ξεκινήσουν να υλοποιούντ­αι από τον Μάρτιο του 2024, με στόχο την επαναλειτο­υργία του εργοστασίο­υ εντός του 2025, ενώ η συνολική επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2027.

70 χλμ. απέχει από το Βελιγράδι η παραγωγική μονάδα που εξαγόρασε η ΚΕΒΕ.

Αναβάθμιση υποδομών

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KEBE Άγις Κοθάλης «ο εκσυγχρονι­σμός και η αναβάθμιση της νέας παραγωγική­ς μονάδας στη Σερβία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε τη μελλοντική ζήτηση σε λύσεις υψηλής δομικής αξίας».

 ?? ?? Οι εγκαταστάσ­εις της Κεραμουργί­ας Βορείου Ελλάδoς στο Κιλκίς.
Οι εγκαταστάσ­εις της Κεραμουργί­ας Βορείου Ελλάδoς στο Κιλκίς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece