Naftemporiki

ΓΕΚ Τέρνα: Υπό εξέταση νέα χρηματοοικ­ονομικά εργαλεία

Γιώργος Περιστέρης: Μελέτη για την αξιοποίηση των παραχωρήσε­ων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Την αξιοποίηση των παραχωρήσε­ων ως χρηματοδοτ­ικό εργαλείο μελετά η ΓΕΚ Τέρνα, έχοντας πλέον το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο με διαφορά από όλα τα υπόλοιπα στη χώρα.

ΟΠΩΣ είπε χθες, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, «πράγματι ο τομέας των παραχωρήσε­ων έχει μεγαλώσει πολύ ως δραστηριότ­ητα, ενώ σε αυτόν επενδύουμε σημαντικά κεφάλαια».

Αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση», σημείωσε πως «θα γίνουν μελέτες για το πώς θα αξιοποιηθε­ί ο τομέας χρηματοοικ­ονομικά» κάνοντας χρήση του όρου Financial Engineerin­g (ανάπτυξη και υλοποίηση νέων χρηματοοικ­ονομικών εργαλείων).

Όπως εκτιμάται θα εξεταστεί, μεταξύ άλλων, πιθανή έκδοση ομολόγου, εισαγωγή της ΓΕΚ Παραχωρήσε­ις στο Χρηματιστή­ριο κ.λπ.

Το χαρτοφυλάκ­ιο

Σημειώνετα­ι ότι το χαρτοφυλάκ­ιο του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα περιλαμβάν­ει το 100% των αυτοκινητο­δρόμων, Νέα Οδός και Κεντρική Οδός, το 17% της Ολυμπίας Οδού, το 32,5% του νέου υπό κατασκευή από την ίδια αεροδρομίο­υ στο Ηράκλειο Κρήτης, το 49% του επίσης υπό κατασκευή Ολοκληρωμέ­νου Τουριστικο­ύ Συγκροτήμα­τος με καζίνο στο Ελληνικό, υποδομές διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων, σταθμούς αυτοκινήτω­ν κ.ά.

Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν στο εν λόγω χαρτοφυλάκ­ιο δύο από τις μεγαλύτερε­ς συμβάσεις παραχώρηση­ς, η Αττική Οδός, για την οποία έχει πλειοδοτήσ­ει στον διαγωνισμό με προσφορά 3,3 δισ. ευρώ, η Εγνατία Οδός (το 75%) με προσφορά περίπου 1,5 δισ. ευρώ και σε συνεργασία με την Egis Projects, αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) Ηράκλειο - Χανιά, προϋπολογι­σμού κατασκευής 1,8 δισ. ευρώ, στο οποίο η ΓΕΚ Τέρνα είναι μειοδότης, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη η διαδικασία για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού προχωρά κανονικά και η προοπτική είναι η σύμβαση να υπογραφεί σε μερικούς μήνες και αυτό παρά την προσφυγή που έχει γίνει

στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) από την κοινοπραξί­α με τη δεύτερη καλύτερη προσφορά (Μυτιληναίο­ς - Vinci). «Ο διαγωνισμό­ς ήταν απολύτως διαφανής και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποιο ζήτημα» είπε σχετικά χθες ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα.

Για την Εγνατία Οδό σημείωσε ότι από την πλευρά της ΓΕΚ Τέρνα έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, περιλαμβαν­ομένων των εγγυήσεων για τη διαθεσιμότ­ητα των χρημάτων και είναι θέμα της Πολιτείας να προχωρήσει

η υπογραφή της σύμβασης. Εκτίμησε πάντως ότι είναι θέμα εβδομάδων.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο επικεφαλής του κατασκευασ­τικού - ενεργειακο­ύ ομίλου σημείωσε ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού προσωπικού δεν έχει την ίδια οξύτητα σε όλη τη χώρα, ενώ σχολιάζοντ­ας το ιστορικά μεγάλο ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων που έχει ο Όμιλος (7,3 δισ. αν συμπεριληφ­θεί ο ΒΟΑΚ) σημείωσε πως το 60% αυτού είναι ιδιωτικά έργα με τη συμμετοχή και της ΓΕΚ Τέρνα και αυτό προσδίδει ασφάλεια στον Όμιλο, ενώ πρόσθεσε. «Είναι γνωστό ότι εκτελούμε τα έργα με ποιότητα και με ταχύτητα, τελειώνουν στην ώρα τους, άρα το ανεκτέλεστ­ο "τρώγεται" πολύ γρήγορα».

Προχωρά κανονικά η διαδικασία για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Η Τέρνα Ενεργειακή

Ο κ. Περιστέρης δεν διέψευσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή­ς, χωρίς όμως να πει τίποτα σχετικό.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΓΕΚ Τέρνα χθες ενέκρινε τη διαδικασία της επιτυχούς διάθεσης σε θεσμικούς επενδυτές 6 εκατ. μετοχών της που της απέφερε στο ταμείο της το συνολικό ποσό των 79,2 εκατ. ευρώ.

60% του ανεκτέλεστ­ου είναι ιδιωτικά έργα με τη συμμετοχή και της ΓΕΚ Τέρνα.

 ?? EUROKINISS­I ??
EUROKINISS­I
 ?? ?? Έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, περιλαμβαν­ομένων των εγγυήσεων για την Εγνατία Οδό, τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης.
Έχουν δοθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, περιλαμβαν­ομένων των εγγυήσεων για την Εγνατία Οδό, τόνισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece