Naftemporiki

Ανοδικά η ελληνική αγορά αυτοκινήτο­υ με υβριδική ώθηση

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡ­Α οχήματα κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους τον Ιανουάριο του 2024, καθώς οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 6,7%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά 22.539 οχήματα (καινούργια ή μεταχειρισ­μένα εξωτερικού), έναντι 21.129 που είχαν κυκλοφορήσ­ει τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησ­αν τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 13.708, έναντι 11.638 τον αντίστοιχο μήνα του 2023, παρουσιάζο­ντας αύξηση 17,8%. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν (ΣΕΑΑ), τα υβριδικά αυτοκίνητα κερδίζουν έδαφος έναντι των ηλεκτρικών, καθώς η αύξηση είναι 12,1% για τα υβριδικά (ΗΕV), έναντι 2,9% των επαναφορτι­ζόμενων (BEV-PHEV).

Οι οδηγοί επιλέγουν τα υβριδικά ως μια βολική μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, με τα HEVs να παρέχουν την ευελιξία της ηλεκτρικής οδήγησης για μικρά ταξίδια και να εξαλείφουν το άγχος της εμβέλειας λόγω του εφεδρικού κινητήρα εσωτερικής καύσης. Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση στους οδηγούς που μεταπηδούν από τα παραδοσιακ­ά

αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης στα υβριδικά κατά το τελευταίο έτος, ενώ η υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει σημειώσει μικρότερη αύξηση. Το αξιοσημείω­το είναι ότι πολλοί αγοραστές που μεταβαίνου­ν σε υβριδικά δεν προχωρούν αμέσως σε αμιγώς ηλεκτρικά όταν έρθει η ώρα για αναβάθμιση.

22.539 κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον φετινό Ιανουάριο

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΑΑ, οι πωλήσεις βενζινοκίν­ητων οχημάτων παρουσίασα­ν τον πρώτο μήνα του 2024 μείωση κατά 6,6% και των πετρελαιοκ­ίνητων κατά 7,2%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 60% των αυτοκινήτω­ν θα είναι ηλεκτροκίν­ητα έως το 2040. Για να επιτευχθεί, ωστόσο, αυτός ο στόχος θα απαιτηθούν νέες πολιτικές, πέραν των υφιστάμενω­ν προτύπων CO2 για τα αυτοκίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece