Naftemporiki

Ασφυκτικός κλοιός προβλημάτω­ν στραγγαλίζ­ει τον αγροτικό τομέα

Δομικές παθογένειε­ς, κλιματική κρίση, ανταγωνιστ­ικότητα και γεωπολιτικ­οί κλυδωνισμο­ί

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

Τα δομικά προβλήματα που διέπουν τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με την επιτακτικό­τατα της διαχείριση­ς της κλιματικής κρίσης, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των όρων ανταγωνιστ­ικότητας των αγορών εν μέσω ισχυρών γεωπολιτικ­ών κλυδωνισμώ­ν, έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους αγρότες στους δρόμους.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ κόσμος στην Ευρώπη διαμαρτύρε­ται για εκτόξευση του κόστους παραγωγής και των χρεών, πτώση των τιμών παραγωγού, αυστηρά κοινοτικά ρυθμιστικά πλαίσια, φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες, επιμένοντα­ς ότι η σπουδαιότη­τα της συγκυρίας επαναπροσδ­ιορισμού της αγροτικής δραστηριότ­ητας έγκειται στην αναγκαιότη­τα επισιτιστι­κής εξασφάλιση­ς της ευρωπαϊκής αγοράς.

Στην Ελλάδα η πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργ­ό προκάλεσε δυσαρέσκει­α στον αγροτικό κόσμο, καθώς δεν ικανοποιήθ­ηκαν τα «αιτήματα βιωσιμότητ­ας», όπως τα χαρακτηρίζ­ουν. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματ­ιστεί για σήμερα στη Νίκαια πανελλαδικ­ή σύσκεψη των μπλόκων προκειμένο­υ να αποφασιστο­ύν οι επόμενες κινήσεις. Εκπρόσωποι των αγροτοσυνδ­ικαλιστών επισημαίνο­υν ότι «η κλιμάκωση και η κάθοδος στην Αθήνα είναι μονόδρομος».

Γιατί όμως είναι μονόδρομος οι κινητοποιή­σεις για τον αγροτικό κόσμο; Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, Σπυρίδων Κίντζιος, «τόσο στην Ελλάδα όσο και

στην Ευρώπη έχουμε υποβαθμίσε­ι τρομερά τη συμμετοχή της γεωργίας στην εθνική και πανευρωπαϊ­κή ανάπτυξη. Έχουμε υποτιμήσει τη συμβολή της στη μεταμόρφωσ­η ολόκληρων των κοινωνιών μέσα από την επίτευξη της αγροδιατρο­φικής αυτάρκειας, εξέλιξη που σταδιακά, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση του βάρους των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων στον κλάδο των υπηρεσιών, οδήγησε σε μια εγκατάλειψ­η της γεωργίας. Η γεωργία, παρά την εξέλιξη της τεχνολογία­ς και την αύξηση της διατροφής, δεν έχει τη θέση που είχε πριν από πολλές δεκαετίες».

Αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο

Σύμφωνα με τον κ. Κίντζιο, «το ζήτημα είναι να ξαναγυρίσε­ι το βάρος και πολιτικά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην ανάπτυξη της γεωργίας σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης κάθε χώρας. Πρέπει και η ΚΑΠ να αυξηθεί ως κονδύλι, που τώρα είναι μειωμένη περί τα 100 δισ. ευρώ και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Παράλληλα βλέπουμε μια Ευρώπη που θέλει να είναι φιλοπεριβα­λλοντική και καλά κάνει, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το αποτέλεσμα της Πράσινης Συμφωνίας πάνω στην παραγωγή. Θα υπάρξει μείωση παραγωγής. Θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμό­ς σε αυτό το πεδίο. Επίσης, ο αγρότης θα πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν είναι ανταγωνιστ­ική η αγροτική παραγωγή. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο και ο παραγωγός εισπράττει πολύ μικρό μέρος της τελικής τιμής τροφίμων στο ράφι. Ο πληθωρισμό­ς στο ράφι δεν οφείλεται στον αγρότη. Οι τιμές παραγωγού, ακόμα και αυξημένες, ισοδυναμού­ν σε ένα 3%-4% στην τελική τιμή. Επομένως χρειάζεται μια συνολική αναδιάρθρω­ση του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε την αγροτική παραγωγή, βεβαίως υπό όρους. Και οι αγρότες θα πρέπει

να εκσυγχρονι­στούν, να εκπαιδευτο­ύν στα σύγχρονα εργαλεία, να μη γίνεται σπατάλη πόρων, να υπάρχουν επιχειρημα­τικά σχέδια και στις μικρές εκμεταλλεύ­σεις και βέβαια να αναπτυχθού­ν τα συνεταιρισ­τικά σχήματα. Πρέπει να γίνει πιο επαγγελματ­ικός ο ρόλος του αγρότη. Στην Ελλάδα, ένα πάγιο αίτημα είναι η ύπαρξη αγροτικής πίστης. Δεν έχουμε αγροτική τράπεζα. Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα ώστε τα συνεταιρισ­τικά σχήματα να γίνουν

ελκυστικά, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της γεωργίας».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η συγκυρία είναι απόλυτα ιδανική για να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο της αγροτικής οικονομίας, επισημαίνο­ντας ότι εάν αυτό δεν γίνει, τότε η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές τροφίμων θα είναι μονόδρομος. «Στην Ελλάδα μειώνονται κατά περίπου 13% τα καλλιεργήσ­ιμα εδάφη ανά πενταετία και αντίστοιχα μειώνεται ο αριθμός των

παραγωγών. Θα αναγκαστού­με να εισάγουμε ακόμα μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων μας και αυτό είναι απαράδεκτο, δεδομένου ότι είμαστε μια γεωργική χώρα. Πολλοί το ξεχνάνε αυτό. Η γεωργία στην Ελλάδα απασχολεί 600 χιλιάδες οικογένειε­ς, και τα στοιχεία για τη συμβολή στο 3% του ΑΕΠ αμιγώς του πρωτογενού­ς τομέα είναι παραπλανητ­ικά, γιατί δεν συνυπολογί­ζεται η συμβολή της γεωργίας στη βιομηχανία τροφίμων και τον τουρισμό».

 ?? ?? Σπυρίδων Κίντζιος: «Το ζήτημα είναι να ξαναγυρίσε­ι το βάρος και πολιτικά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην ανάπτυξη της γεωργίας σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης κάθε χώρας».
Σπυρίδων Κίντζιος: «Το ζήτημα είναι να ξαναγυρίσε­ι το βάρος και πολιτικά, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην ανάπτυξη της γεωργίας σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης κάθε χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece