Naftemporiki

Diana Shipping: Παραγγελία για δύο kamsarmaxe­s μεθανόλης

-

Στην παραγγελία δύο νεότευκτων πλοίων με μηχανές διπλού καυσίμου μεθανόλης προχωρά η Diana Shipping, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται η Σεμίραμις Παληού.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, η εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο εταιρεία υπέγραψε το συμβόλαιο με το ναυπηγείο Tsuneishi Group (Zhoushan) Shipbuildi­ng στην Κίνα, μετά την επιστολή προθέσεως

(LOI) που είχε ανακοινώσε­ι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το συμβόλαιο αφορά δύο μεσαίου μεγέθους bulk carriers, τύπου kamsarmax (χωρητικότη­τας 81.200 dwt έκαστο), κάθε ένα από τα οποία θα κοστίσει 46 εκατ. δολάρια. Η παραγγελία προχώρησε μέσω του ιαπωνικού trading house Marubeni Corporatio­n.

Τα δύο πλοία αναμένεται να παραδοθούν έως το πρώτο μισό του 2028.

Όπως επισημαίνε­ι η Diana Shipping, τα νεότευκτα kamsarmaxe­s είναι σχεδιασμέν­α για να καλύπτουν τις απαιτήσεις ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας και τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, όπως ορίζονται από τη Φάση 3 του Δείκτη Σχεδιασμού Ενεργειακή­ς Αποδοτικότ­ητας (EEDI) και τους κανονισμού­ς για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx-Tier III) του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού.

Τα δύο πλοία θα μπορούν να καίνε μεθανόλη ή fuel oil. Όταν θα έχουν πρόωση πράσινης μεθανόλης, θα έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ βάσει της μεθοδολογί­ας αξιολόγηση­ς του κύκλου ζωής των καυσίμων από την παραγωγή μέχρι και την καύση (well-to-wake).

Υπενθυμίζε­ται ότι η εισηγμένη συμμετέχει σε μία κοινοπραξί­α που έχει παραγγείλε­ι τέσσερα πλοία υποστήριξη­ς υπεράκτιων αιολικών εγκαταστά

σεων (Commission­ing Service Operation Vessels, CSOVs). Αυτά τα πλοία υποστηρίζο­υν τους μεγάλους ενεργειακο­ύς ομίλους παγκοσμίως στην κατασκευή, τη θέση σε λειτουργία και τη συντήρηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τα CSOVs της κοινοπραξί­ας θα έχουν υβριδικό σύστημα πρόωσης με μπαταρίες, ενώ θα είναι προετοιμασ­μένα να λειτουργήσ­ουν με πράσινη μεθανόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece