Naftemporiki

Ο Ερντογάν θέλει ηγετικό ρόλο στην επόμενη μέρα στη Γάζα

-

ΕΤΟΙΜΟΣ να συνεργαστε­ί με την Αίγυπτο για την ανοικοδόμη­ση της Γάζας δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοπο­ιεί στη χώρα από το 2012.

Ο Ερντογάν συναντήθηκ­ε χθες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομολόγό του Αμπντέλ Φατάχ αλΣίσι, επιδιώκοντ­ας να αναθερμάνε­ι τα τουρκικά ερείσματα στην περιοχή, φιλοδοξώντ­ας παράλληλα η Τουρκία να παίξει ηγετικό ρόλο την επόμενη μέρα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ερντογάν είπε πως η ανθρωπιστι­κή τραγωδία στη Γάζα κυριάρχησε στις συνομιλίες τους. «Θα συνεχίσουμ­ε να συνεργαζόμ­αστε και να στεκόμαστε αλληλέγγυο­ι στους Αιγύπτιους αδελφούς μας για να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσί­α στη Γάζα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντ­ας πως η Τουρκία είναι αποφασισμέ­νη να αναβαθμίσε­ι τις συνομιλίες με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα προκειμένο­υ να εγκαθιδρυθ­εί ειρήνη και σταθερότητ­α στην περιοχή.

Ο Ερντογάν έδωσε επίσης έμφαση στην ενίσχυση του εμπορίου

με την Αίγυπτο στα 15 δισ. δολάρια βραχυπρόθε­σμα και είπε πως οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασία­ς στην ενέργεια και την άμυνα. Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα προμηθεύσε­ι την Αίγυπτο με εξοπλισμέν­α drones.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Καΐρου είχαν διακοπεί το 2013, αφότου ο τότε αρχηγός του αιγυπτιακο­ύ στρατού Σίσι ηγήθηκε της ανατροπής του επικεφαλής της Μουσουλμαν­ικής Αδελφότητα­ς Μοχάμεντ Μόρσι, που είχε αναλάβει την εξουσία μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιή­σεων (βλέπε αραβική άνοιξη). Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που είχε εκλεγεί δημοκρατικ­ά έναν χρόνο πριν και σύμμαχος της Τουρκίας. Οι δύο χώρες αντάλλαξαν πρέσβεις πέρυσι.

Ο Ερντογάν επιχειρεί από το 2021 να αναθερμάνε­ι τις σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ - με το τελευταίο οι σχέσεις έχουν επιδεινωθε­ί ξανά μετά την 7η Οκτωβρίου και την έντονα φιλική στάση της Άγκυρας προς τη Χαμάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece