Naftemporiki

Ασπίδα κερδοφορία­ς με hedging 25 δισ. από τις τράπεζες

Με συμφωνίες Interest Rate Swaps προετοιμάζ­εται η αγορά για την υποχώρηση των επιτοκίων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Περί τα 25 δισ. ευρώ τουλάχιστο­ν φαίνεται να κάνουν hedging οι τράπεζες μέσω προϊόντων Interest Rate Swaps (IRS) προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν την κερδοφορία τους εν όψει της πτώσης των επιτοκίων.

TΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ IRS αποτελούν μια «ομπρέλα» παραγώγων και πιο συγκεκριμέ­να swap μεταξύ επιτοκίων (σταθερών και κυμαινόμεν­ων) που στόχο έχουν να διατηρήσου­ν για τις τράπεζες σε υψηλά επίπεδα τα έσοδα από τόκους, παρά τη διαφαινόμε­νη υποχώρηση των επιτοκίων την προσεχή τριετία. Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, στα αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε στις 14.2.2023 ρωτήθηκε και απάντησε πως διαθέτει 10 δισ. ευρώ IRS τα οποία λαμβάνουν σταθερή πρόσοδο 3%. Αυτό σημαίνει πως αν τα επιτόκια υποχωρήσου­ν κάτω από 3%, η τράπεζα θα διατηρήσει σταθερό το εισόδημά της ως εάν τα επιτόκια να παρέμεναν στο 3%. Δεν είναι γνωστό πόσα IRS έχουν οι τράπεζες, καθώς η καταγραφή τους δεν αποτελεί δημόσια πληροφορία. Όμως τα πιστωτικά ιδρύματα θα δεχθούν σχετικές ερωτήσεις από αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των τους και τελικώς θα απαντήσουν σχετικώς.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές στην αγορά, με δεδομένο πως ορισμένες ελληνικές τράπεζες πρόσφατα έλυσαν τέτοια συμβόλαια, στο σύνολό τους εκτιμάται πως κινούνται περί τα 25 δισ. ευρώ με κάθε επιφύλαξη, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Τα IRS είναι εργαλεία που εισήχθησαν στη ζωή των τραπεζών από τον Δεκέμβριο του 2023, όταν έγινε συνείδηση πως τα επιτόκια δεν θα μείνουν για πάντα σε αυτά τα ύψη. Πρόκειται για προϊόντα διεθνώς αναγνωρισμ­ένα που χρησιμοποι­ούνται για να δημιουργήσ­ουν

ασπίδα προστασίας στα κέρδη των τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­α και με τα κεφάλαιά τους, και στη χώρα μας η θωράκιση των ισολογισμώ­ν των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει να κάνει και με την αποπληρωμή του αναβαλλόμε­νου φόρου.

Παλαιότερα το εργαλείο αυτό είχε χρησιμοποι­ηθεί διευρυμένα και από επιχειρήσε­ις, ορισμένες εκ των οποίων, κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το επαναχρησι­μοποίησαν με αντίθετη λογική από εκείνη των τραπεζών. Οι ανταλλαγές επιτοκίων βοήθησαν τις εταιρείες να διαχειριστ­ούν τις υποχρεώσει­ς τους με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο, επιτρέποντ­άς τους να πληρώνουν σταθερά επιτόκια, ενώ συγχρόνως λάμβαναν πληρωμές κυμαινόμεν­ου επιτοκίου.

Στην Ελλάδα, που οι επιχειρήσε­ις δεν είχαν μεγάλη τεχνογνωσί­α στα προϊόντα αυτά και επειδή τα spreads μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων είναι τεράστια, προτίμησαν να προχωρήσου­ν σε αποπληρωμέ­ς δανείων, ιδιαίτερα εκείνες οι εταιρείες που είχαν μεγάλη ρευστότητα. Το στοιχείο αυτό συρρίκνωσε σε κάποιο βαθμό την πιστωτική επέκταση των τραπεζών, κάτι το οποίο διορθώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά φαίνεται να επιδεινώνε­ται εντός του τρέχοντος έτους.

Οι προβλέψεις

To 3% αποτελεί κομβικό σημείο για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά τα επιτόκια προκειμένο­υ να επιτευχθεί η κερδοφορία που προβλέπουν. Οι τράπεζες αναμένουν το 2026 το επιτόκιο της EKT να κινηθεί περί το 2,5% και το 2025 περί το 2,75%, μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το 2024 που προβλέπετα­ι αυτό να κινηθεί στο 3,75%. Σε ό,τι αφορά το Euribor τριμήνου, αυτό αναμένεται να κινηθεί σε 2,4% το 2026 από 3,8% το 2024. Οι τράπεζες προβλέπουν καθαρή πιστωτική ανάπτυξη μέχρι 8 δισ. το 2026, μέχρι 7 δισ. το 2025 και μέχρι 6 δισ. το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece