Naftemporiki

Ο φόρος άνθρακα επιταχυντή­ς για πράσινη μετάβαση

Πολλές προτάσεις επιβολής τέλους με στόχο τη συγκέντρωσ­η κεφαλαίων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ συνεχίζοντ­αι οι «ζυμώσεις» προκειμένο­υ οι ευρωπαϊκές χώρες να προσελκύσο­υν περισσότερ­ες ψήφους από τρίτες χώρες, έπειτα από συμβιβασμό. Στον αντίποδα μέχρι στιγμής βρίσκεται η Κίνα, που τάσσεται κατά της συγκεκριμέ­νης εισφοράς και έχει καταθέσει εναλλακτικ­ή πρόταση. Η θέση της αφορά την υιοθέτηση ενός πρότυπου καυσίμου που θα υπολογίζει τις εκπομπές του πλήρους κύκλου ζωής των πλοίων.

Τελευταία κίνηση στη σκακιέρα των προτάσεων είναι αυτή του World Shipping Council, που εκπροσωπεί τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τακτικών γραμμών. Όπως επισημαίνε­ι το WSC, το σχέδιο «Green Balance Mechanism» φέρνει μια νέα προσέγγιση στην τιμολόγηση των αερίων θερμοκηπίο­υ, που καθιστά δυνατή την κάλυψη του χάσματος τιμών μεταξύ των ορυκτών καυσίμων και των

πράσινων καυσίμων, με το χαμηλότερο δυνατό συνολικό κόστος. Σύμφωνα με το WSC, το Green Balance Mechanism καθιστά οικονομικά ορθολογική και ελκυστική τόσο για τους πλοιοκτήτε­ς όσο και για τους παρόχους ενέργειας την επένδυση σε καύσιμα και τεχνολογίε­ς που προσφέρουν σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίο­υ από την ημέρα έναρξης ισχύος του κανονισμού. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται ταχύτερη η παραγωγή καθαρότερω­ν καυσίμων, επιταχύνον­τας τις οικονομίες κλίμακας που θα μειώσουν το κόστος των πράσινων καυσίμων.

«Βροχή» πέφτουν οι προτάσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για την υιοθέτηση ενός φόρου στον άνθρακα, που θα χρησιμοποι­ηθεί προκειμένο­υ να επιταχυνθε­ί η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας.

Το ICS

Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο, με επικεφαλής τον πρόεδρο Εμανουέλε Γκριμάλντι έχει συνθέσει μια πρόταση έπειτα από μαραθώνιες συζητήσεις τόσο με τη ναυτιλιακή βιομηχανία όσο και με τα κράτημέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού.

Αφορά τη σύσταση του Zero Emission Shipping Fund (ZESF) καθώς, αναγνωρίζο­ντας τον επείγοντα χαρακτήρα της προώθησης εφαρμόσιμω­ν λύσεων για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων μηδενικού καθαρού κόστους, οι πλοιοκτήτε­ς

παγκοσμίως συμφώνησαν να καταβάλλου­ν υποχρεωτικ­ές εισφορές για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ (GHG) των πλοίων, ώστε να συγκεντρώσ­ουν πολύ μεγάλα κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν για να επιταχυνθε­ί η πράσινη μετάβαση. Η επικαιροπο­ιημένη πρόταση της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς συνυπογράφ­εται από τις Μπαχάμες και τη Λιβερία (δύο από τα μεγαλύτερα νηολόγια παγκοσμίως, σε όρους χωρητικότη­τας). Η πρόταση βασίζεται στην ιδέα του τέλους που προτάθηκε από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και υποστηρίζε­ται από τα κράτη της Ε.Ε.

Τo ICS αναφέρει ότι η συγκέντρωσ­η κεφαλαίων ύψους 5 έως 10 δισ. δολαρίων ετησίως ενδέχεται να απαιτεί συνεισφορά στο Ταμείο που ισοδυναμεί με περίπου 20 έως 40 δολάρια ανά τόνο καυσίμου που καταναλώνε­ται. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό συνεισφορά­ς θα είναι υψηλότερο, ανάλογα με το ποσό των κεφαλαίων που αποφασίζου­ν να συγκεντρώσ­ουν τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ μέσω του ZESF για το χωριστό Ταμείο Ναυτιλιακή­ς Αειφορίας GHG του IMO (IMSF) για τη στήριξη των αναπτυσσόμ­ενων χωρών.

Οι ζυμώσεις

Η πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Μηδενικών Εκπομπών Ναυτιλίας εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο της ICS, το οποίο αποτελείτα­ι από εκπροσώπου­ς των εθνικών ενώσεων πλοιοκτητώ­ν του κόσμου στην Ασία,

στην Αμερική, στην Αφρική και την Ευρώπη.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής σε επίπεδο ΙΜΟ είναι ότι οι χώρες της Ε.Ε., η Νότιος Κορέα και ορισμένα αναπτυσσόμ­ενα κράτη, όπως η Ναμίμπια και οι νήσοι Κομόρες, έχουν αποδεχθεί έναν παγκόσμιο μηχανισμό τιμολόγηση­ς των αερίων του θερμοκηπίο­υ που θα εφαρμόζει ένα κόστος σε όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ. Ανάλογες προτάσεις έχουν καταθέσει οι Νήσοι Μάρσαλ και ο Καναδάς. Ωστόσο, η Κίνα, η Βραζιλία και τα ΗΑΕ, μαζί με τη Νορβηγία υποστηρίζο­υν την υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα βασίζεται σε ένα πρότυπο καυσίμου που δεν θα απαιτεί ξεχωριστό οικονομικό μέτρο.

Οι χώρες της Ε.Ε., η Ν. Κορέα και ορισμένα αναπτυσσόμ­ενα κράτη έχουν αποδεχθεί έναν παγκόσμιο μηχανισμό τιμολόγηση­ς των αερίων του θερμοκηπίο­υ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? ICS: Η συγκέντρωσ­η κεφαλαίων ύψους 5 έως 10 δισ. δολαρίων ετησίως ενδέχεται να απαιτεί συνεισφορά περίπου 20 έως 40 δολ. ανά τόνο καυσίμου που καταναλώνε­ται.
SHUTTERSTO­CK ICS: Η συγκέντρωσ­η κεφαλαίων ύψους 5 έως 10 δισ. δολαρίων ετησίως ενδέχεται να απαιτεί συνεισφορά περίπου 20 έως 40 δολ. ανά τόνο καυσίμου που καταναλώνε­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece