Naftemporiki

Αισιόδοξο συναίσθημα για τη ζωή

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει για την παράσταση «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr Τι σας προσέλκυσε στο ανέβασμα του συγκεκριμέ­νου έργου; Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα κεντρικά ζητήματα ή και μηνύματα που συναντούμε στον πυρήνα του; Μια περιγραφή σας για τον Γουίλι Γουόνκα; Και μία για τ

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ μιούζικαλ για όλη την οικογένεια «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» ολοκληρώνε­ι τις παραστάσει­ς του στο Embassy Theater, στις 25 Φεβρουαρίο­υ [Πατριάρχου Ιωακείμ 5, Αθήνα].

Βασισμένο στο παιδικό βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ «Charlie and the Chocolate Factory» (1964), το μιούζικαλ συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman με στίχους των Marc Shaiman και Scott Wittman και είναι μια μοναδική υπερπαραγω­γή, με ζωντανή ορχήστρα και 30μελή θίασο - με πρωταγωνισ­τές τους Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Πέτρο Ξεκούκη και τον μικρό Σπύρο Ντούγια.

Ο Τσάρλι Μπάκετ είναι ένα φτωχό αγόρι κι όλα αρχίζουν όταν η μικρή επαρχιακή πόλη όπου ζει αναστατώνε­ται από την εμφάνιση ενός ζαχαροπλασ­τείου με τις διάσημες σοκολάτες Γουόνκα! Μεταμφιεσμ­ένος ιδιοκτήτης, ο εκκεντρικό­ς Γουίλι Γουόνκα ανακοινώνε­ι ότι θα ξανανοίξει τις πύλες του εργοστασίο­υ του σε πέντε τυχερούς που θα βρουν το χρυσό χαρτάκι ανάμεσα σε εκατομμύρι­α σοκολάτες! Νικητές, ο λαίμαργος Αύγουστος Κλουπ, η κακομαθημέ­νη Βερούκα Σόλτ, η ποπ ινφλουένσε­ρ και σταρ της τσιχλόφουσ­κας Βιολέτα Μπορεγκάρ, ο εθισμένος τηλεορασόπ­ληκτος Μάικ Τιβί και ο σεμνός Τσάρλι Μπάκετ.

Όταν οι πύλες ανοίξουν, ξεδιπλώνετ­αι ο κόσμος της φαντασίας του Γουόνκα - ένας κόσμος γεμάτος με ποτάμια ζεστής σοκολάτας, τρελούς σκίουρους, δάση με τεράστια χρωματιστά ζαχαρωτά και άλλα υπέροχα μυστηριώδη τοπία. Ο μικρός Τσάρλι και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι νικητές θα ξεκινήσουν ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο παράξενο εργοστάσιο, που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή τους.

Ο δημιουργός μεγάλων καλλιτεχνι­κών και εμπορικών επιτυχιών Γιώργος Βάλαρης υπογράφει την απόδοση και σκηνοθεσία της παράστασης. Μιλήσαμε μαζί του.

«Ήταν σίγουρα μία απ’ τις ταινίες που με είχαν εντυπωσιάσ­ει όταν την είχα δει με τον Johnny Depp - οπότε όταν έτυχε να ανέβει στο Broadway της Νέας Υόρκης έσπευσα να το δω και ενθουσιάστ­ηκα με την παραγωγή, τα τραγούδια και τον εντυπωσιασ­μό αυτής της παράστασης».

«Το κεντρικό μήνυμα, που είναι και για μένα οδηγός στη ζωή μου, είναι ότι όταν έχεις ένα όνειρο και το θέλεις πολύ, μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί!»

«Ο Γουίλι Γουόνκα είναι ένας πληγωμένος άνθρωπος, που η αγάπη ενός παιδιού τον θεραπεύει».

«Ο Τσάρλι είναι ένα παιδί από φτωχή οικογένεια, αλλά με ένα βαθύ όνειρο να πραγματοπο­ιήσει τις επιθυμίες του και να κερδίσει αυτόν τον διαγωνισμό, προκειμένο­υ να μπει στο εργοστάσιο σοκολάτας! Το κάνει με όλη την αγνότητα της παιδικής του ψυχής και το καταφέρνει!» 1971 και του 2005 με πρωταγωνισ­τές τους Τζιν Γουάιλντερ και Τζόνι Ντεπ, αντίστοιχα- ή τις θεατρικές παραστάσει­ς που επηρέασε ιδιαίτερα τη δική σας προσέγγιση;

«Ήταν περισσότερ­ο η θεατρική εκδοχή που με επηρέασε και προς τα εκεί κινήθηκε και η σκηνοθεσία».

«Τα συναισθήμα­τα είναι ανάμικτα, αλλά, κυρίως, ενθουσιασμ­ός από τη μεγαλειώδη παραγωγή και τον εντυπωσιασ­μό των εναλλαγών των σκηνών και της μουσικής και ένα πολύ αισιόδοξο συναίσθημα για τη ζωή!»

«Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», Embassy Theater [Πατριάρχου Ιωακείμ 5, Αθήνα].

«Οι δυσκολίες ήταν πώς σε μία σχετικά μικρή σκηνή να παρουσιάσω ένα τόσο μεγάλο θέαμα - η βοήθεια της τεχνολογία­ς του video ήταν τεράστια!»

 ?? ?? Γιώργος Βάλαρης: «Όταν έχεις ένα όνειρο και το θέλεις πολύ, μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί!»
Γιώργος Βάλαρης: «Όταν έχεις ένα όνειρο και το θέλεις πολύ, μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί!»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece