Naftemporiki

Έριδα στην «πράσινη» ΕΚΤ

-

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΙΔΑ για τους πράσινους στόχους ανά την υφήλιο, αλλά και εντός των κόλπων της ΕΚΤ εκδηλώνετα­ι το τελευταίο διάστημα.

ΕΝΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ αξιωματούχ­ος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέπληξε τους υπαλλήλους της λέγοντας ότι οι άνθρωποι που δεν ανταποκρίν­ονται στους πράσινους στόχους του ιδρύματος δεν είναι ευπρόσδεκτ­οι να εργαστούν εκεί.

Ο ΦΡΑΝΚ ΕΛΝΤΕΡΣΟΝ, ένα από τα έξι μέλη του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε σε μια εσωτερική συνεδρίαση: «Δεν θέλω πια αυτούς τους ανθρώπους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ, τα οποία επαληθεύτη­καν και δημοσιεύτη­καν από το POLITICO, προκάλεσαν οργή στο προσωπικό της ΕΚΤ, το οποίο χαρακτήρισ­ε τους στόχους αυτούς «αυταρχικού­ς». ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Έλντερσον ρώτησε τους υπαλλήλους -μερικούς αυτοπροσώπ­ως, κάποιους διαδικτυακ­ά- «γιατί να θέλουμε να προσλάβουμ­ε άτομα που πρέπει να επαναπρογρ­αμματίσουμ­ε τη λειτουργία της εργασίας τους; Γιατί προέρχοντα­ν από τα καλύτερα πανεπιστήμ­ια, αλλά ακόμα δεν ξέρουν πώς να γράψουν τη λέξη "κλίμα";

Όποιος εργάζεται ήδη στην ΕΚΤ θα πρέπει να επανεκπαιδ­ευτεί», πρόσθεσε ο Έλντερσον.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ­ΙΣ του Ολλανδού έχουν ευρύτερη σημασία, επειδή η ΕΚΤ εμπλέκεται σε μια

συζήτηση -εσωτερικά και μεταξύ των πολιτικών της Ευρώπης- σχετικά με το πόσο οι πολιτικές της πρέπει να κατευθύνον­ται στο να γίνει η οικονομία «πιο πράσινη» ή εάν πρέπει απλώς να εμμείνει στον κύριο στόχο της να διατηρήσει το χρηματοοικ­ονομικό κλίμα της Ευρωζώνης σταθερό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των υπαλλήλων που σχολίασαν το θέμα σε ένα ιδιωτικό chatroom για το προσωπικό της τράπεζας. Τις απαντήσεις τους κατέγραψε το POLITICO.

Ο ΕΛΝΤΕΡΣΟΝ, ο οποίος είναι ο τσάρος της πολιτικής του κλίματος της τράπεζας και αντιπρόεδρ­ος του εποπτικού της σκέλους, «σκότωσε το ιδανικό της διαφορετικ­ότητας και της συμπερίληψ­ης σε μια πρόταση», είπε ένα μέλος του προσωπικού.

Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, ρωτήθηκε για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο την εβδομάδα που πέρασε.

«ΣΤΕΚΟΜΑΙ στο πλευρό του συναδέλφου μου, Φρανκ, αλλά εξίσου, και πιθανότατα ως πιο σημαντική, εκτιμούμε τη διαφορετικ­ότητα στο ίδρυμα που ηγούμαι» είπε.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την πράσινη λειτουργία της κεντρικής τράπεζας έχει αρχίσει να πολώνεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece